Betöltés

Sokallod a fűtésszámlát? Ezt kell tenned, ha évente tízezreket akarsz spórolni!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-05-03

Az utóbbi években jelentősen csökkentek a rezsiköltségek, ennek ellenére az átlagos magyar lakás állapota alapján még további nagymértékű spórolásra lenne lehetőség. Sokat nyerhetünk, ha a szabályváltozások miatt egyébként is le kellene cserélni a gázkazánt. A modern kondenzációs kazánok magasabb hatásfoka évente átlagosan 50-70 ezer forint megtakarítást is hozhat, cserébe viszont 600 ezer – 1 millió forintos beruházásra van szükség. Igen ám, de ha lakástakarékot is igénybe veszünk vagy esetleg pályázunk, akkor a 10-15 éves megtérülési idő a harmadára is leeshet.

Függetlenül az utóbbi bő 5 évet felölelő fokozatos rezsicsökkentéstől, a többségnek nem lenne ellenére, ha még kevesebbet kellene havonta fizetni a gázért, az áramért, vagy a vízért. Számtalan formában tehetjük meg, hogy korszerűsítjük az otthonunkat, és energiahatékonyabb rendszert építünk fel. Ide sorolható a korábbi cikkünkben bemutatott napelem rendszer is, ami akár 10 éven belüli megtérüléssel elérhető már.

De ugyanígy ebbe a sorba illik a gázkazán cseréje is, ami a fűtési költségeinket csökkentheti le. Azért is gondoltuk, hogy foglalkozunk a témával, mert a nyár folyamán Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásra lehet majd pályázni, a lakástakarékpénztári megtakarítást természetesen itt is fel lehet használni (sőt az áthidaló kölcsönt is), ráadásként pedig kedvezményes hitel is elérhető a lakás/ház korszerűsítésére.

Pontosan mit várhatunk a kondenzációs kazánoktól?

Az Európai Uniós kazáncsere rendelete értelmében pedig Magyarországon 2016 közepétől már csak kondenzációs kazánt lehet beszereltetni (csak 86%-nál magasabb hatásfokú berendezések telepíthetők). Bizonyos fajtájú és teljesítményű kazánokkal felszerelt társasházi lakások viszont a szabályozás enyhébb lett az utolsó pillanatban és 2018-ig haladékot kaptak.

Ennek ellenére sokan azzal találhatták szembe magukat, hogy akár a még jól működő – de idősebb – kazánjukat is le kellett cserélni a kondenzációs kazánra, mert ez a leglogikusabb döntés, hacsak nem volt éppen egy vadonatúj készülékük. Az új gép nagy előnye a magasabb hatásfokban rejlik, többek között úgy, hogy képes a korábban pazarló módon a kéményben elszálló meleg füstgáz egy részét már a gázkazán belsejében felhasználni.

Már ez is komoly pénzügyi kihívások elé állította az embereket, de a probléma csak súlyosbodott, hiszen mint kiderült, a kémények többsége nem volt megfelelően bélelve az új technológiához. A kéménybélelés megtervezése, kivitelezése és anyagköltsége is jelentős teherrel járt. Továbbá, a társasházak esetén nem volt megengedett a hagyományos és a kondenzációs kazán egyidejű működése, vagyis mindenkinek egyszerre kellett volna a cserét megejtenie. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ezek a kazánok teljesen zárt rendszerűek, vagyis meg kellett oldani, hogy ne a lakásból használják fel a levegőt a gázkazánok.

A korábbiak fényében a teljes kivitelezés egy lakásra lebontva bőven meghaladhatta magának a gázkazánnak a beszerzési árát. Ha 300 ezer forintos kondenzációs kazánról beszélünk, akkor a teljes beruházás költsége könnyedén 600 ezer forint fölé emelkedhetett egy átlagos lakás esetében. De nem állunk messze a valóságtól, ha 1 millió forintos kiadást feltételezünk.

Ezért cserébe a kazán gázfogyasztása minden egyéb változatlansága esetén 20-30%-kal eshet vissza, ami egy átlagos lakás esetében 50-70 ezer forint megtakarítást jelenthet éves szinten a gázszámlából. Attól függően, hogy mekkora munkát jelent a kazán cseréje, úgy változik a megtérülési idő is. Egy drágább átalakítás és alacsonyabb hatékonyságjavulás esetén akár két évtized is lehet a megtérülés, míg olcsóbb esetben és nagyobb fogyasztás-visszaesés esetén 8 év alá esik a megtérülés.

Fontos hangsúlyozni, hogy maga a kazán a fogyasztás esése miatt 4-5 éven belül visszahozza az árát. A lakástakarék nyújtotta állami támogatást és/vagy Európai Uniós pályázatot kihasználva viszont drasztikusan le tud csökkeni a megtérülési idő. Ennek tudatában nem irracionális feltételezés 5 éven belüli megtérüléssel számolni.

Keress rá a legkedvezőbb lakástakarékra!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Érdemes már előre készülni a cserére!

Amennyiben megoldható, akkor érdemes kivárni a cserével, mert lakástakarékkal, az állami támogatást is kihasználva, 4 év alatt előteremthetjük a szükséges összeget csak megtakarításból. Havi 10 ezer forint megtakarítással 4 év után 590 ezer forintunk lehet, amiből 135 ezer forint állami támogatás (a befizetés 30%-a, maximum 72 ezer forint évente). Ugyanezt a számítást a drágább korszerűsítésre elvégezve azt találjuk, hogy havi 17 ezer forintból 4 év alatt meglesz a közel 1 milliós költségvetés.

Esetleg még azt is megtehetjük, hogy gyorsan indítunk egy lakástakarékot, és szinte rögtön áthidaló kölcsönt veszünk fel. Ez azért lehet jó választás, mert nem kell megvárnunk a legalább 4 éves megtakarítási időszak végét. Külön előny, hogy a lakástakarékok fix kölcsönt adnak, ami a kereskedelmi bankok lakáshiteleivel összehasonlítva is előnyösebb tud lenni.

Ismerve a lakosság megtakarítási képességét és azt, hogy sokan nem is rendelkeznek vésztartalékkal, vélhetően sokak számára a hitelfelvétel lehet az egyetlen kiút. Sok esetben sajnos rá leszünk kényszerítve a cserére, mert a társasházakban a többség éppen a cserére szavaz és a korszerűsítésre. A bankok kínálatában elérhetőek korszerűsítésre egyedi hitelek is, de társasházak közösen is felvehetnek kedvezményesen hitelt, amiért cserébe időlegesen a közös költség fog megnőni.

A kormány döntése értelmében az Otthon Melege program is folytatódik, júniustól pedig kifejezetten gázkazánok cseréjére lehet pályázni. Az uniós forrás vissza nem térítendő, a beruházás maximum 40%-át, de legfeljebb 700 ezer forintot nyerhetnek a sikeres pályázatbeadók. A rendszer apró szépséghibája, hogy utófinanszírozású, vagyis nekünk a több százezer forintos támogatási összeget meg kell hiteleznünk, majd a számlák bemutatása után azt jóváírják számunkra.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

5 Hozzászólás

 1. Ákos

  Az alábbi mondat komplett hazugság:
  “Fontos hangsúlyozni, hogy maga a kazán a fogyasztás esése miatt 1,5-2 éven belül visszahozza az árát.” A legócskább kazán sem térül meg öt év előtt (megtérülésként évi 50-70 ezret ír a szerző is, 350 ezer alatt nem érdemes venni). Kár becsapni az embereket.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ákos! Nem hazugság, egyszerű elírás történt, amit javítottunk is. Mi 300 ezer forintos példával számoltunk, így 4-5 éves megtérülés jön ki.

 2. Juhász Istvan

  Tisztelt Szerző,
  Beszélsz mindenféle jó dolgot, csak arról nem, hogy miből vegyék meg az emberek. Pénzt miért nem adsz mellé? Inkább oda adjuk a külhoni magyaroknak a szavazatért.

 3. bizakodó

  Ne dőlj be ez csak a kölcsönadóknak hozza a hasznot,neked meg soha nem térül meg a kiadásod!!!

 4. bordat

  Csak a lóvé számít A kis ember is lakik ;de nem biztos hogy a fűtés korszerűsítésre
  lenne cirka 1;5 millió ja

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.