Betöltés

Itt a megoldás, amivel nem kell többet áramszámlát fizetned!

szerző: Bankmonitor
2017-04-26

Évekkel ezelőtt még a többség úri hóbortnak tartotta, ha valaki napelem-rendszert szereltetett a házára, ma már viszont egyre megfizethetőbb egy ilyen beruházás. A Bankmonitor számításai szerint, ha már időben elkezdjük a felkészülést egy lakástakarékkal, akkor a kezdeti nagyobb kiadásunk 8 év alatt megtérülhet. Nem is rossz annak fényében, hogy ezzel egy életre letudhatjuk az áramszámlánkat.

5 év alatt összegyűlhet a pénz a korszerűsítésre

Bármilyen anyagi helyzetben is legyünk, mindig jól jön a spórolás, ezért is gondolkodnak el sokan a több ütemű rezsicsökkentés ellenére, hogy például a családi házuk áramfogyasztását teljes egészében megújuló energiaforrásból, nevezetesen napenergiából fedezzék.

Teljesen igazuk van azoknak, akik azt mondják erre, hogy ennek komoly egyszeri beruházási költsége van. Annyiban pontosítanánk ezt, hogy korántsem olyan drága, mint azt sokan képzelik, ma már megfizethető kategóriába tartozik ez a megoldás is.

Körbenézve a piacon azt találjuk, hogy egy átlagos családi ház áramfogyasztását (4000 kWh egy évre vetítve) egy 3,64 kWp-s rendszer teljes egészében képes kiszolgálni, aminek telepítése mindent beleértve 1,6 millió forint körüli összegből megoldható. A legnagyobb tételt a napelemek jelentik, viszont a hálózati csatlakozást biztosító inverter is jelentősebb tétel, míg a tartószerkezet és a védelmi berendezések kisebb összeget tesznek ki a beruházás költségeiből.

Akinek nincs jelenleg ekkora megtakarítása, az számos módját megtalálhatja, hogy korszerűsítse az otthonát, megkezdhetjük a felkészülést egy ekkora projektre lakástakarékkal is, de akár kedvezményes hitelt is felvehetünk erre a célra.

A lakástakarék esetében a befizetésekre kapott 30%-os állami támogatással (éves szinten ez nem lehet több, mint 72 ezer forint egy szerződésre vetítve) lényegesen kisebb erőfeszítéssel előteremthető a kívánt összeg. A Bankmonitor kalkulátora szerint havi 20 ezer forintot vállalva, 5 év alatt az 1,6 millió forintos megtakarítás összegyűlik, amiből a mi befizetésünk 1,1 millió forint. Ráadásul most a számlanyitási díjat is megspórolhatjuk, ha a következő akciót kihasználjuk.

A legjobb lakástakarékot keresed? A következő kalkulátor segít megtalálni!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Akár 8 év alatt megtérülhet a beruházás

Azért, hogy lássuk a pénzügyi oldalát is a beruházásnak, elkészítettünk egy becslést arra vonatkozóan, hogy hány év alatt térülhet meg a befektetésünk. Kétséget kizáróan egy jól működő rendszer a ház árát is növeli, hiszen függetleníteni tudjuk magunkat az áramszolgáltatótól. A napelemek által gyűjtött energiát ugyanis a rendszerbe visszatöltjük, kellően alapos tervezéssel egy életre búcsút inthetünk a havi áramszámláknak.

Szándékosan egy valós példát vettünk, egy olyan rendszer felépítését vettük alapul, ami egy átlagos családi házra megfeleltethető. Az éves 4000 kWh-s fogyasztás az aktuális normál áramárral számolva évente 150 ezer forint kiadást jelent, vagyis havi alapon kicsivel több mint 12 ezret. Egy ilyen helyzetben a 3,64 kWp teljesítményű napelem-rendszerre van szükség.

A beruházás bruttó költsége, vagyis számlával elszámolható értéke 1,6 millió forint. Mindezt úgy kell felfognunk, hogy ettől kezdve nem kell a havi 12 ezer forintos kiadással szembesülnünk. Egy ilyen beruházás esetén alapesetben, ha nem veszünk igénybe állami támogatást lakástakarékon keresztül, akkor 10-11 éves megtérüléssel számolhatunk. Ergo a kezdeti 1,6 millió forintos kiadás ekkor fogja behozni az árát, utána nekünk termel nyereséget.

Ugyanez a számítás jóval kedvezőbb, két évvel rövidebb (8-9 éves) megtérülési időt ad, ha a befizetésekre járó 30%-os támogatást is beszámítjuk, ami a lakástakarék után jár.

Annyit érdemes tudni, hogy sok tényező befolyásolhatja a megtérülési időt:

 • a kivitelezési költségek esetleges emelkedése együtt jár a magasabb megtérülési idővel
 • változatlan áramárral számoltunk, ha például ez nőne, akkor a megtérülési időnk csökken
 • változatlan napelem-rendszer teljesítménnyel számoltunk, ha a teljesítmény visszaesik, akkor értelemszerűen némileg nő a megtérülési idő
 • váratlan helyzet adódhat, például az inverter elromlik, ilyen esetben a cserével járó költségek is időben kitolhatják a megtérülési időt
 • jól láthatóan, minél kedvezőbb finanszírozást találunk, annál kisebb lesz a megtérülési idő

Még egy apró megjegyzés a végére. Nemcsak a megtérülési időt kell néznünk, hanem azt is, hogy egy ilyen beruházással milyen hozamot érhetünk el. Egyfajta befektetésként is felfoghatjuk, aminek a nagy előnye, hogy egy egyszeri nagyobb összegért cserébe évtizedekre megválthatjuk az áramfogyasztásunkat.

Amíg a betéti kamatok nulla közelében tartózkodnak, addig egy olyan befektetés, ami 7-8%-os megtérülést is hozhat számunkra, kifejezetten hasznos alternatívának tűnik.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

17 Hozzászólás

 1. BTO

  1,6 misis hitelbol + 11ev a 11 evhez hozzadva igy hasrautve,na kinek jo?
  Keretik a pi….. menni.
  Nem kene az embereket a susnyasba kuldeni.

 2. József

  Nagyon megéri? 30év allatt hoza vissza az árát s közbe semmi nem romlott el,nem kellet karban tartani.Nagyon megéri úgy mint a kondenzációs kazán 600e 10% megtakarítás,akkor még javítás karbantartásról nem beszéltünk?,annak éri meg akinek ingyen van(Vezetők).

  1. bankmonitor.hu

   Kedves József! A cikkben részletezett eset éppen azt mutatja be, hogy kevesebb, mint 10 év alatt hozza vissza az árát a napelem-rendszer. Sehol sincs említve, hogy 30 évre lenne szükség ehhez.

 3. DuplaW

  @bto: szövegértésből csillagos 5ös, mond csak meg nekik!

  Ja, ne. Inkább gondolkozz.

 4. Lonti

  Érdekes mindig az húzza le, hogy valami rossz akinek nincs. Nekem van napelem rendszer a fűtés is elektromos (elektromoskazán) és így az eddigi termelést figyelembe véve 2 év viszonylatában, 5-6 év lesz a megtérülés.

 5. Vasi gyerek

  Mert akinek nincs nem tud véleményt alkotni.Szerintem is jo befektetés

 6. Németh László

  Tipikus magyaros hozzáállás. Nincs neki, nem ért hozzá, számolni nem tud, olvasni ugyan igen, csak nem érti, amit olvas. De nagyhangon kiabál, hogy mekkora baromság.
  A fenti cikk teljesen korrekt, a számok valósak és reálisak.
  Mondom úgy, hogy magam is napelem rendszereket értékesítek hitellel és LTP-vel.
  Nincs olyan ügyfelem, aki elégedetlen lenne.
  Ez számít, nem azoknak a vicsorgása, akiknek nincs.
  Bár naponta kell megküzdenem ezen “szakértők” tanácsainak káros hatásával a potenciális ügyfeleknél.

 7. Avant

  A cikkben tévedés: ” hiszen függetleníteni tudjuk magunkat az áramszolgáltatótól.”
  Nem. A napelemes rendszer nem képes szigetüzemre, csak az ELMŰ rendszerével együtt működőképes, és kölcsönös viszontelszámolás van – évente egyszer.
  A megtérülés 9-10 év közötti, ltp nélkül.
  Ha 25 év élettartamra számolunk, akkor 10 év múlvától van 15 év ingyen árammal. Közben egy inverterre azért szükség lesz még egyszer.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Avant! A cikkből idézett szöveget úgy értettük – ahogy azt később ki is fejtjük-, hogy fizetni nem kell jobb esetben az áramszolgáltatónak. Ajánlom figyelmébe a cikk megadott részét: “A napelemek által gyűjtött energiát ugyanis a rendszerbe visszatöltjük (pont amit Ön is ír), kellően alapos tervezéssel egy életre búcsút inthetünk a havi áramszámláknak”.

 8. Madzsar

  Mindent beleszámolva a legjobb esetben is 15-20 év lesz a megtérülési idő, de aki pl. a gáznál négyszer drágább elektromos kazánnal fűt, annak úgyis tökmindegy, mert gondolkodás nélkül becumizza ezt a sok marketing rizsát. 🙂

  1. bankmonitor.hu

   Már bocsánat, de nem értjük a kirohanását. Feketén-fehéren le van írva, hogy mennyi a megtérülési idő, és ez valós számításokon alapul. A mi számaink az alapvető áramfogyasztást fedik le, így a világítást és az elektromos berendezések működését, készenlétét. Ettől függetlenül, nagyobb kapacitás mellett egy elektromos kazánt is ki lehet váltani. Egyszerűen számolni kell, és kijön, hogy a nagyobb áramszámlát egy nagyobb napelem rendszerrel ki lehet váltani. A 15-20 év a piaci körképünk alapján nem valós, a 10 év sokkal inkább vagy az az alatti kedvező finanszírozás esetén.

 9. yoyo

  Köszönöm a cikket, érdemes elgondolkozni rajta.
  Viszont rögtön az jutott az eszembe, hogy amint ez a rendszer kicsit is elterjedne, biztosan kitalálnának rá valamilyen új adót. Így viszont sohasem hozná vissza az árát.

 10. rafaello70

  2 éve gondolkodom rajta. Akkor a nekem megfelelő rendszer /havi 8000ft x12=96000ft éves díj/ 200,000 ft-al többe került mint most.
  Ha akkor megcsináltatom, most lenne egy 2 éves rendszerem, összességében annyiért mint amibe most kerülne nekem /2év befizetett villanyszámla+olcsóbb rendszer=2 évvel ezelőtti rendszer ár/
  Ha felteszem illene rá kötni biztosítást, /villámcsapás, vihar leviszi a cserepet és eltörik/ ami szintén növeli a megtérülési időt, igaz minimálisan. Mostani elképzelés: 4 év lakástakarék. Máris -300000 -ról indulok. Kicsivel nagyobb rendszer /+100000/, évi 40000ft fűtés rásegítés klímával /2 év alatt vissza is jön a +100000/ , így 12év alatt +400000 megtakarítás ami szintén lefarag 3-4 évet a megtérülésből.
  Az tisztán látszik, hogy a nagyobb rendszer fajlagos megtérülési ideje rövidebb, de csak akkor, ha értelmesen el is tudjuk használjuk a pluszt. Amíg a rendszer árak évente tovább csökkennek, akkor ilyen kis fogyasztás mellett minden év veszteség, mert összegben szinte ugyan ott vagyok, a rendszer pedig öregszik. Tanulság: még mindig nem tudom, hogy legyen vagy ne legyen.

 11. hello bazmegye

  Ez nagyon jó egy olyan régióban, ahol van értéke az ingatlannak, el lehet adni. Akkor valóban növeli az épület értékét.
  De az ország kevésbé szerencsés részein, ahol gyakorlatilag kevesebbet ér az ingatlan, mint a tetején lévő napelem?

 12. tagilbo

  csak olyan rendszer érdekel, amelyet felszerelve felzavarhatom az áramszolgáltató emberét az oszlopra egy csípőfogóval.
  nap+szél vonalon gondolkodom, de most láttam egy házi építésű kollektor-rendszert, télen-nyáron 200 l 50-60C°-os melegvíz előállítással, vagyis a vízmelegítéshez butaság áramot/gázt használni, töredékáron összerakható egy kollektoros/hőcserélős rendszer. Ám ha ez megvan, akkor tulajdonképpen besegíthet a fűtésbe is, legalábbis a napos téli napokon, és pufffüggően még utána szintén.

 13. Tavasz2

  A hálózati díjat pedig mindenképp fizetni kell, ami a fizetendő összeg fele, hiszen használod az eon hálózatát.
  Vagyis legjobb esetben is csak felezni lehet a díjat.

 14. Juliusz48

  Azért nagyon javaslom mindenkinek, hogy amit nem fizetett ki az áramszolgáltatónak azt tegye félre, mert aztán újra kell telepíteni a rendszert mikor elvesztette a termelőképességének jelentős részét. Esetleg nagyobb helyet kialakítani a tábláknak, hogy folyamatosan lehessen először bővíteni, később cserélni. Az inverter meg nem nagyon bírja 5-7 évnél tovább, pedig jelentős költsége a rendszernek.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!

2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen

2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.