Itt a megoldás, amivel nem kell többet áramszámlát fizetned!

Itt a megoldás, amivel nem kell többet áramszámlát fizetned!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-26 Frissítve: 2021-08-06
 

Évekkel ezelőtt még a többség úri hóbortnak tartotta, ha valaki napelem-rendszert szereltetett a házára, ma már viszont egyre megfizethetőbb egy ilyen beruházás. A Bankmonitor számításai szerint, ha már időben elkezdjük a felkészülést egy lakástakarékkal, akkor a kezdeti nagyobb kiadásunk 8 év alatt megtérülhet. Nem is rossz annak fényében, hogy ezzel egy életre letudhatjuk az áramszámlánkat.

5 év alatt összegyűlhet a pénz a korszerűsítésre

Bármilyen anyagi helyzetben is legyünk, mindig jól jön a spórolás, ezért is gondolkodnak el sokan a több ütemű rezsicsökkentés ellenére, hogy például a családi házuk áramfogyasztását teljes egészében megújuló energiaforrásból, nevezetesen napenergiából fedezzék.

Teljesen igazuk van azoknak, akik azt mondják erre, hogy ennek komoly egyszeri beruházási költsége van. Annyiban pontosítanánk ezt, hogy korántsem olyan drága, mint azt sokan képzelik, ma már megfizethető kategóriába tartozik ez a megoldás is.

Körbenézve a piacon azt találjuk, hogy egy átlagos családi ház áramfogyasztását (4000 kWh egy évre vetítve) egy 3,64 kWp-s rendszer teljes egészében képes kiszolgálni, aminek telepítése mindent beleértve 1,6 millió forint körüli összegből megoldható. A legnagyobb tételt a napelemek jelentik, viszont a hálózati csatlakozást biztosító inverter is jelentősebb tétel, míg a tartószerkezet és a védelmi berendezések kisebb összeget tesznek ki a beruházás költségeiből.

Akinek nincs jelenleg ekkora megtakarítása, az számos módját megtalálhatja, hogy korszerűsítse az otthonát, megkezdhetjük a felkészülést egy ekkora projektre lakástakarékkal is, de akár kedvezményes hitelt is felvehetünk erre a célra.

A lakástakarék esetében a befizetésekre kapott 30%-os állami támogatással (éves szinten ez nem lehet több, mint 72 ezer forint egy szerződésre vetítve) lényegesen kisebb erőfeszítéssel előteremthető a kívánt összeg. A Bankmonitor kalkulátora szerint havi 20 ezer forintot vállalva, 5 év alatt az 1,6 millió forintos megtakarítás összegyűlik, amiből a mi befizetésünk 1,1 millió forint. Ráadásul most a számlanyitási díjat is megspórolhatjuk, ha a következő akciót kihasználjuk.

A legjobb lakástakarékot keresed? A következő kalkulátor segít megtalálni!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    Akár 8 év alatt megtérülhet a beruházás

    Azért, hogy lássuk a pénzügyi oldalát is a beruházásnak, elkészítettünk egy becslést arra vonatkozóan, hogy hány év alatt térülhet meg a befektetésünk. Kétséget kizáróan egy jól működő rendszer a ház árát is növeli, hiszen függetleníteni tudjuk magunkat az áramszolgáltatótól. A napelemek által gyűjtött energiát ugyanis a rendszerbe visszatöltjük, kellően alapos tervezéssel egy életre búcsút inthetünk a havi áramszámláknak.

    Szándékosan egy valós példát vettünk, egy olyan rendszer felépítését vettük alapul, ami egy átlagos családi házra megfeleltethető. Az éves 4000 kWh-s fogyasztás az aktuális normál áramárral számolva évente 150 ezer forint kiadást jelent, vagyis havi alapon kicsivel több mint 12 ezret. Egy ilyen helyzetben a 3,64 kWp teljesítményű napelem-rendszerre van szükség.

    A beruházás bruttó költsége, vagyis számlával elszámolható értéke 1,6 millió forint. Mindezt úgy kell felfognunk, hogy ettől kezdve nem kell a havi 12 ezer forintos kiadással szembesülnünk. Egy ilyen beruházás esetén alapesetben, ha nem veszünk igénybe állami támogatást lakástakarékon keresztül, akkor 10-11 éves megtérüléssel számolhatunk. Ergo a kezdeti 1,6 millió forintos kiadás ekkor fogja behozni az árát, utána nekünk termel nyereséget.

    Ugyanez a számítás jóval kedvezőbb, két évvel rövidebb (8-9 éves) megtérülési időt ad, ha a befizetésekre járó 30%-os támogatást is beszámítjuk, ami a lakástakarék után jár.

    Annyit érdemes tudni, hogy sok tényező befolyásolhatja a megtérülési időt:

    • a kivitelezési költségek esetleges emelkedése együtt jár a magasabb megtérülési idővel
    • változatlan áramárral számoltunk, ha például ez nőne, akkor a megtérülési időnk csökken
    • változatlan napelem-rendszer teljesítménnyel számoltunk, ha a teljesítmény visszaesik, akkor értelemszerűen némileg nő a megtérülési idő
    • váratlan helyzet adódhat, például az inverter elromlik, ilyen esetben a cserével járó költségek is időben kitolhatják a megtérülési időt
    • jól láthatóan, minél kedvezőbb finanszírozást találunk, annál kisebb lesz a megtérülési idő

    Még egy apró megjegyzés a végére. Nemcsak a megtérülési időt kell néznünk, hanem azt is, hogy egy ilyen beruházással milyen hozamot érhetünk el. Egyfajta befektetésként is felfoghatjuk, aminek a nagy előnye, hogy egy egyszeri nagyobb összegért cserébe évtizedekre megválthatjuk az áramfogyasztásunkat.

    Amíg a betéti kamatok nulla közelében tartózkodnak, addig egy olyan befektetés, ami 7-8%-os megtérülést is hozhat számunkra, kifejezetten hasznos alternatívának tűnik.

    Hirdetés
    Hirdetés