loading

Milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor, ha ezt az egyszerű dolgot fejben tartod!

Sokan járnak abban a cipőben, hogy lakást vásárolnának, de hitelre lenne szükségük. Ha nyugodtan akarunk aludni éjszaka, akkor a legjobb számunkra az lenne, ha a futamidő végéig a havi törlesztő nem emelkedne. Erre nyújt megoldást a végig fix lakáshitel, de a Bankmonitor talált ennél is jobb ajánlatot. Lakástakarékkal kombinálva milliókat nyerhetünk és a banknak fizetett összeg ötödét megspórolhatjuk.

A lakáshitelek legnagyobb kockázata, hogy a futamidő alatt többször is megemelkedhet a hitel kamata és ezzel együtt a törlesztőrészlete. A kamatperiódus lehet 3 hónap, de akár 20 év is, azaz ilyen gyakorisággal változhat előre nem látható módon a lakáshitel törlesztőrészlete.

Az elmúlt évben a hitelfelvevők többsége (58%-a) az éven túl változó, azaz kiszámíthatóbb kamatozású lakáshitelek mellett tette le a voksát. Emiatt nem meglepő, hogy a bankok hónapról hónapra rukkolnak elő az újabb hosszú távon kiszámítható törlesztést biztosító ajánlataikkal. Természetesen a legnagyobb biztonságot az jelentené, ha a teljes futamidőre rögzíthetnénk a lakáshitel kamatozását.

Ki gondolná, de a legjobban akkor járunk el, ha nem szimplán egy egyszerű lakáshitelt veszünk fel, hanem akár több lakástakarék szerződést is kötve, az úgynevezett azonnali áthidaló kölcsönt részesítjük előnyben. A következőkben be is mutatjuk, hogy ez utóbbi megoldással miként érhetünk el több millió forintos pénzügyi előnyt.

Lakáshitel kamatkockázat nélkül? Lehetséges!

Ma Magyarországon egy átlagos kétkeresős család (fejenként nettó 175 ezer forintos jövedelem, azaz havi 350 ezer forintos összbevétel) egy 14 millió forintos ingatlan megvásárlásához 8 millió forint lakáshitelt, végig fix kamatozással, 20 éves futamidő választásával már 58 ezer forintos törlesztővel, míg 10 éves törlesztési idő esetén 82 ezer forintos részlettel vehet fel. Utóbbi esetben is mindössze a rendelkezésre álló büdzsé kevesebb mint 25%-át emészti fel a hitel visszafizetése, tehát az atombiztos hitel havi kiadása egyáltalán nem tekinthető megterhelőnek.

A legkedvezőbb, végig fix kamatozású ajánlatot 10, 15 és 20 éves futamidő mellett is egyaránt az Erste Lakástakarék nyújtja a banki lakáshitel ajánlatokkal szemben, legyen szó teljes visszafizetésről vagy a lakáshitelek összehasonlítását biztosító THM mutatóról. Egy jó döntéssel a drágább lakáshitel ajánlatokhoz képest 0,7-2,9 millió forintot is meg lehet takarítani.

Lakáshitel felvétel során kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu lakáshitel kalkulátorát, ahol 13 bank több mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen.

Hogyan működik az Azonnali Áthidaló Kölcsön?

Az azonnali áthidaló kölcsön nem más, mint egy lakástakarékkal kombinált lakáshitel. A lakástakarék szerződés megkötését követően nem kell kivárni a megtakarítási időszak végét (minimum 4 év), hogy pénzhez jussunk, hanem már rögtön az aláírást követően felvehetjük akár a teljes szerződéses összeget (= saját befizetés + betéti kamat + állami támogatás + lakáskölcsön).

Például egy 20 évre felvett 7,6 millió forintos azonnali áthidaló kölcsön visszafizetése a következőképpen alakul:

  1. Az áthidaló időszak (10 év megtakarítási idő + 3 hónap kiutalási idő) során a lakástakarékba befizetett havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett a felvett kölcsönre csak kamatot, havi 35 ezer forintot kell fizetni.
  2. A megtakarítási időszak lejártakor a lakástakarékban összegyűlt 3,2 millió forint automatikusan a hitel tőketartozását csökkenti. Ezt követi a lakáskölcsön szakasz, amely alatt a hitel 48 ezer forintos törlesztőrészlete már kamatot és tőkét egyaránt tartalmaz.

Mire kell figyelni?

Egy 10 millió forintos kölcsönhöz megtakarítási időtől függően 2-4 lakástakarék szerződés szükséges. Fontos, hogy ha egynél több lakástakarék szerződést kötünk, akkor a 30%-os állami támogatás csak olyan további szerződésre jár, amelyen a kedvezményezett egyrészt közeli hozzátartozónk, másrészt még nem foglalt az adószáma (azaz nem kedvezményezett egy másik lakástakarék szerződésen).

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
6 dolog, amit tudnod kell, ha lakást- vagy házat vásárolnál!

Egy új lakás, családi ház vagy nyaraló megvásárlása sokszor életünk legjelentősebb pénzügyi projektje, ami számos buktatóval járhat. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.  1. Nagyon figyelj, hogy...