Betöltés

Itt az igazi rezsicsökkentés – 30%-kal csökkenhet a fűtésszámla!

szerző: Bankmonitor
2017-05-12

Havonta súlyos tízezreket költünk a rezsire, ráadásul ennek legnagyobb része a fűtésszámlák rendezésére megy el. Ez a lakás méretétől függően rendkívül nagy terhet is róhat ránk, bizonyára mindenki kapva kapna az alkalmon, hogy valamilyen módon lefaragja a költségeit. Sokat nyerhetünk, ha a nyílászárók cseréjébe fogunk bele, mert a régi, rosszul záródó ablakokon és ajtókon szökik el a hő nagy része. Egy teljes ablakcserével mintegy 30%-kal mérsékelhető a fűtésszámla, maga a beruházás pedig 600 ezer – 1 millió forintba kerül. Azonban egy lakástakarékkal vagy egy pályázattal lényegesen kedvezőbb lehet a projekt, ráadásul most egy személyi kölcsönnel is jól járunk.

Hazánkban az ingatlanok többsége kifejezetten réginek mondható, viszonylag kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy új építésű, vagy újszerű ingatlanban laknak. Márpedig a hazai ingatlanok zöme nem bizonyul energetikai szempontból korszerűnek, például régiek a nyílászárók, vagy nem megfelelő a szigetelés, ami miatt több a fizetnivaló is.

Ezen azonban egy kisebb beruházással is lehet segíteni. Előző cikkeinkben már áttekintettük, hogyan tehetjük energiahatékonyabbá az ingatlanunk egy napelem rendszer segítségével, vagy hogyan lehet a fűtésszámlát csökkenteni egy gázkazán cserével. Most azt néztük meg, hogy mennyire éri meg egy teljes nyílászárócsere lebonyolítása.

Komolyabb összeg spórolható meg az ablakcserével

Meglepőnek tűnik, de a fűtésre használt energiának 15-20%-a is távozhat a nem megfelelő állapotú, rosszul záródó ablakok és ajtók miatt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hőveszteség miatt éves szinten szó szerint több tízezer forintot dobunk ki az ablakon.

Így, ha valamilyen módon spórolni szeretnénk a rezsin, arra a legkézenfekvőbb megoldást a falakon, és a nyílászárón keresztül távozó hő mérséklése jelenti. Már némi ügyeskedéssel, (mint például a nyílászárók réseinek, energiaveszteséggel járó részeinek betömése) is költségmegtakarítást lehet elérni. Ugyanakkor, ha régi, rossz állapotú ablakról, vagy ajtóról van szó, érdemi eredményre akkor lehet számítani, ha részleges, vagy teljes nyílászárócserére kerül sor.

A felmérések szerint az egyik leggyakoribb korszerűsítési célnak a háztartások körében a nyílászáró csere számít, aminek hatására átlagosan 30%-kal csökkenthető a lakás fenntartási költsége. Ráadásul az ablakok igen hosszú, akár 50-60 éves élettartamához képest a beruházási költségek sem óriásiak.

Persze a tényleges költség a cserélendő ablakok és ajtók számától függ, ez alapján azzal lehet számolni, hogy egy 50 négyzetméteres panel esetében 600 – 700 ezer forintból megvalósítható a csere, míg egy 90 négyzetméteres családi háznál 900 ezer – 1,1 millió a költség (munkadíjjal, redőnnyel együtt).

A példaként felhozott panel esetében az éves fűtésköltség a 300 ezret is eléri, míg a családi háznál a 450 ezerre rúg. Azonban az új nyílászárók által, mivel kevesebb hőt vesztünk, 30%-kal tudjuk lefaragni a fűtésszámlát. Vagyis éves szinten jókora összeg megspórolható, példánkban a panelnál 90 ezer forintot lehet megtakarítani, míg a családi ház esetében 135 ezret (havi szintre vetítve 7,5 és 11,25 ezer forinttal kisebb a számla).

Ez azt jelenti, hogy mindkét esetben nagyjából 7-8 év alatt hozza vissza az árát a beruházásunk. Ez nem rossz üzlet ahhoz képest, hogy hosszú élettartamú beruházásról van szó, ráadásul az ingatlan értékén is sokat dobnak a korszerű nyílászárók. Azonban még kedvezőbbé tehető a projekt, ha egy lakástakarékot, vagy adott esetben pályázati forrást is felhasználunk a megvalósításhoz.

Keress rá a legkedvezőbb lakástakarékra!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Állami támogatással is megvalósítható a projekt

Azok számára, akik nyílászárócserét terveznek, de jelenleg nem fér be a büdzsébe, vagy csak előre szeretnének takarékoskodni, érdemes elgondolkodni egy lakástakarék nyitásán. 4 év alatt havi 20 ezer forintos befizetéssel már gond nélkül belefér a beruházás, hiszen ennyi idő alatt 1,2 millió forintot lehet összegyűjteni, amiből 288 ezret az állami támogatás tesz ki. Adott esetben az az összeg már arra is elegendő, hogy részleges hőszigetelésbe belefogjunk, amivel még többet lehet spórolni.

Ugyanakkor, ha egyből szükségünk van az összegre, az is megoldható, hogy indítunk egy lakástakarékot és ezzel egyidejűleg egy ún. áthidaló kölcsönt veszünk fel. Ez egy speciális konstrukciót jelent, ahol úgy kapjuk meg a lakástakarék szerződéses összegét, hogy nem kell megvárni a legalább 4 éves megtakarítási időszak végét. Külön előny, hogy ezek fix kölcsönök, melyek a kereskedelmi bankok lakáshiteleivel összehasonlítva is kedvezőek.

A társasházak közül is nagyon sok dönt amellett, hogy az épületet korszerűsítve kicserélik a nyílászárókat, vagy leszigetelik az épületet. Ekkor célszerű a társasházaknak szóló lakástakarék megtakarítást használni, mert az állami támogatás ekkor is igénybe vehető a beruházásra.

Ugyanakkor ma már olyan alacsony szinten vannak a személyi kölcsön kamatok is, hogy egyre többen ebből valósítják meg a felújítást, korszerűsítést. Akár már 7-10%-os THM mellett is elérhetők ezek a hitelek, és a legfőbb előnyük az, hogy gyakorlatilag bármire használhatók anélkül, hogy jelzálogfedezetet kellene felajánlani hozzá.

Emellett április végétől Európai Uniós forrás is elérhető a lakó-, és társasházak energiahatékonyságának javítása érdekében (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17), amivel többek közt ablakcserére is pályázhatunk. Ugyan itt már szükséges némi tapasztalat a sikeres pályázathoz, viszont kár lenne elszalasztani a kedvezményes hitel lehetőségét. Természetes személyként 500 ezertől és 10 millió forintig, míg a társasházaknál 500 ezertől 7 millió forintig terjed a felvehető hitel összege, ahol 10%-os önerőt kell felmutatni. Azonban a fővárosban és annak vonzáskörzetében lakók hátrányban vannak a pályázásban, mert a források körülbelül 90%-ához csak a közép-magyarországi régión kívül lehet hozzáférni.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

11 Hozzászólás

 1. Mérnök

  Nem kell teljes ablakcserét végezni, ha megfelelő állapotban van a Gerébtokos, vagy a kétrétegű üvegezésű ablak. A DUPLO-DUPLEX rendszerrel fantasztikusan jó eredményeket lehet elérni, melynek költségei töredéke a teljes ablakcserének.

 2. Kovács József

  “Egy teljes ablakcserével mintegy 30%-kal mérsékelhető a fűtésszámla…”
  Ugye ez a hülye gyerekek részére szóló mesedélután!
  Társasházban lakom, távfűtéssel, hagyományos fa ablakokkal. Az eszetlen szolgáltató úgy fűt, hogy még télen is állandóan szellőztetni kell a nagy meleg miatt.
  Ha beépíttetnék műanyag nyílászárókat a most lévő természetes légmozgás meg szűnne és akkor már folyamatosan nyitva kellene lennie az ablaknak.
  Akkor is annyit fizetnék mint most, csak többet fűteném az utcát!!!!

  1. bankmonitor.hu

   Egy mondás jutott eszünkbe erről: akinek nem kabátja, az ne vegye magára. Tiszta sor, hogy nem úgy értettük, ha alapvetően nem lehet megoldani a hőfokszabályozást. Akkor ezt kell elsőként megoldani, majd utána az ablakcserét. A legtöbb esetben viszont nem erről van szó, számukra nagyon is hasznos ez az írás.

 3. Imre

  (A saccolás -valós adatok helyett – nagyon elterjedt hazánkban.)
  56 nm-es panelban lakom, a fűtésszámla éves szintem nem 300 ezer, hanem csak 260 ezer volt a cserét megelőzően (csere után 216 ezer).
  Teljes ablakcsere költsége műanyag nyílászárókra 535 ezer Ft volt (450-600 ezer Ft az átlagár redőny és szúnyoghálóval).
  A 30%-os megtakarítás valós érték.
  Az évi 45 ezer forintos megtakarítás nem 7-8, hanem 10-11 év megtérülési időt jelent.
  Az élettartam saccolás hibádzik, ugyanis 20-30 év az élettartama az ablakoknak, a redőny és szúnyoghálók viszont 15-20 évnél többet nem bírnak.

  1. bankmonitor.hu

   Gondolhatja, hogy ezernyi valós életből vett példát lehetne hozni hiába, hiszen az is teljesen felesleges lenne, mert nagyon kis valószínűséggel találná el pontosan az olvasót. Ahogy ön nevezi, a saccolás (szerintünk inkább becslés), éppen arra jó, hogy bemutassa, milyen lehetőség van egy ilyen korszerűsítésben. Persze sok függ adott lakástól is, viszont az megkérdőjelezhetetlen, hogy nem néhány százalékot, hanem több tíz százalékot lehet spórolni a fűtésszámlán. Ezt az Ön leírt egyedi példája is bizonyítja.

 4. Matus László

  Még egy apróság: A korszerűsítésnél kifizetjük előre a 8-10 évi megtakarítás árát /banki kölcsönnél 12-15 év/ majd ez az idő letelténél leszünk nullán és csak ezután beszélhetünk spórolásról. Azért így már kicsit más a gyerek fekvése, nem?

 5. Joe

  Garantált út a penészedéshez, ha egy rosszul hőszigetelt falazatba jól záró nyílászárókat teszünk!!!

 6. Juliusz48

  Nem kell mindjárt az ablakcserére gondolni. A fűtési időszakban először érdemes agy víztiszta PVC fóliát a külső fakeretre erősíteni, élsőre kívül, de érdemes belűről is mivel az üveg a legrosszabb szigetelő a lakásban. Mindjárt jelentősen kevesebb távozik a szobából. Én már évek óta felteszem telente. 0,15mm-es fóliát vettem méterben a TVK mintaboltban Angyalföldön, és 40*5 mm-es léceket keretnek a Praktikerben. 2,5*20 mm-es pozdorja csavarral erősítem a kerethez.Elég oldalanként 4 csavar. Akinek 1 méternél szélesebb az ablaka annak a fólia mellé ugyanott kell víztiszta ragasztószalagot is vennie a toldáshoz. Ez esetben a kilátásban kicsit zavar a létható ragasztás. A keret szigetelésére pedig lehet jó tömítőcsíkokat kapni. Nyárra befőttes gumival összefogva lécestől elteszem ablakonként külön tárolva.

 7. Tavasz2

  Ez semmi más, mint hogy az emberek a bankmonitoron kerrsztül vegyenek fel hitelt, meg lakáskasszát. Sok a mellébeszéd, amivel a szakszerűséget próbálják pótolni.

  1. bankmonitor.hu

   Ha maga szerint sok a mellébeszélés, akkor fejtse ki szakmai alapon, hogy mi a problémája. Feszülten várjuk a választ, mert a számítás teljes mértékben megállja a helyét, abba nehéz lenne belekötni. Mi tényeket írunk le, azokat számokkal és ábrával is alátámasztjuk. Nem beszélünk a levegőbe, mint egyesek…

 8. Gyulianusz

  1999-ben költöztünk mostani lakásunkba. Akkor 2 fő melegvízfogyasztásával együtt télen 16700, nyáron 9500 körül volt a havi távfűtésszámlánk. 2002 óta van termosztát, fűtészszabályozás (kb 100ezer Ft/lakás), fogyasztásmérés, 2004-ben szigetelték a házat (közös pályázat a ház megtakarításaiból, önkormányzati, és lakásszövetkezeti támogatással, az állami panelprogram valamiért nem működött) és mi is akkor cseréltük ki a nyílászárókat (utóbbi költsége kb 700ezer volt).. 2005-ben megözvegyültem, 2009-ben a havi fűtésszámlám nyáron 10ezer, télen 33-36 ezer körül volt! és a mérés elszámolásakor visszakaptam 60-70 ezret. Most nyáron 6000, télen 17000 befizetése mellett kapok vissza elszámoláskor 35-40 körül.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakásvásárlás előtt állsz? Akkor erről tudnod kell

2019. 12. 08.

Mielőtt kiválasztod lakáshiteled mindenképpen érdemes ezeket a híreket elolvasnod, számos fontos információt, érdekes dolgot tudhatsz meg. Például nem minden esetben jársz jobban, ha Babaváró hitelt választol egy lakáshitel helyett. Még...

Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!

2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.