loading

Lássuk, mit kell ahhoz tenni, hogy évekre bebiztosítsuk a legnépszerűbb vállalati folyószámlahitelt!

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel alapvetően egy évre szól, de már a hitelszerződés-kötésben rögzítve van, hogy plusz egy évvel meghosszabbítható a hitel. Érdemes időben elkezdeni a felkészülést az úgynevezett egy év múlva esedékes felülvizsgálatra, illetve az 1+1 év lejáratakor esedékes meghosszabbításra, mert ha időben lépünk, akkor a korábbi ügyletből eredő tartozásunkat az új hitelkeretből villámgyorsan rendezhetjük, saját erőre pedig nem is lesz szükségünk. A következőkben áttekintjük a fontosabb buktatókat és azt is, hogy miként lehet azokat elkerülni.

Alapesetben, ha Széchenyi Kártyát igénylünk, akkor „1+1” éves futamidejű hitelszerződést kötünk. Valójában a hitel futamideje egy év, viszont már a szerződés aláírásakor rögzítjük, hogy bizonyos feltételek esetén a hitel futamideje egy további évvel meghosszabbodik.

A határidőket ne felejtsük el

Ha nem akarunk ismét bemenni a bankba az első éves felülvizsgálati időpontban, akkor annyit kell csak tennünk, hogy az első év lejáratát megelőzően legalább 30 nappal beadjuk a felülvizsgálati kérelmünket a regisztráló irodába. Ellenkező esetben a Bank vagy a takarékszövetkezet (még pozitív bírálat esetén sem) tudja felülvizsgálattal „továbbengedni” a hitelt a második évre, tehát a felülvizsgálati határidő be nem tartása esetén kénytelenek leszünk újraszerződni a Bankkal, amit egy kis odafigyeléssel simán el lehetne kerülni.

Az 1+1 éves Széchenyi Kártya hitelszerződés második éves lejáratát megelőzően – amennyiben változatlan összegben szeretnénk tovább használni a hitelt -, úgynevezett meghosszabbítási kérelmet kell benyújtanunk a regisztráló irodába. A hitelkérelem beadás határideje (lejáratot megelőzően legalább 30 nappal) itt is megegyezik a felülvizsgálati kérelemnél alkalmazottakkal, ekkor biztosítható csak, hogy a lejáratig egészen biztosan megszülessen a hiteldöntés, véletlenül se álljon elő az a helyzet, hogy a futamidő végén a fennálló tartozásunk lejárttá válik.

A lejárat időpontjában ugyanis minden tartozásunk esedékes lesz, ha azt nem fizetjük meg, vagy nem sikerül a Széchenyi Kártya meghosszabbítására a hitelintézetünkkel ezen időpontig újabb hitelszerződést kötnünk. A Bank a lejárt tartozás tényét a jogszabályi előírásoknak megfelelően átadja a KHR rendszerbe, és ugye tudják, hogy a késedelmes tartozás más fennálló hiteleinknél is problémát okozhat vagy bármilyen egyéb támogatás vagy hitel igénylésénél is kizáró tényező.

De ne essünk kétségbe akkor sem, ha kicsit megcsúsztunk a meghosszabbítási kérelem beadásával. A Széchenyi Kártya egyik nagy előnye, hogy a Konstrukció lehetővé teszi, hogy a lejárt Széchenyi Kártya hitelünket az újonnan jóváhagyott Széchenyi Kártya keretéből fizessük ki, amennyiben a meghosszabbításra vonatkozó szerződést az eredeti ügylet lejáratához képest 60 napon belül megkötjük.

Ez viszont azt is jelenti, hogy ha nem férünk bele a 60 naptári napos határidőbe, és elmarad ezen idő alatt az új hitelszerződés megkötése, akkor a régi tartozásunk visszafizetéséről saját magunknak kell gondoskodnunk. Ne feledjük azt sem, ha 60 napon túl fizetjük csak vissza a Széchenyi Kártya tartozásunkat, akkor 1 évre kizártuk magunkat a Konstrukcióból! (Ha a Bankunkkal szemben nem tanúsítunk együttműködési szándékot a tartozásunk visszafizetésére, a Bank igénybe veheti az ügylet egyik biztosítékát képező garancia intézményi kezességet is; ekkor viszont 5 évig nem igényelhetünk Széchenyi Kártyát. Vegyük tehát komolyan a határidőket, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.)

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy céged számára mekkora összegben érhető el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel:

Időben jön a segítség

Láthatóan tehát van teendő a folyószámlahitel futamidejének hosszabbításával, vagyis érdemes időben felkészülni rá, ellenőrizni az igénylésre vonatkozó jogosultságunkat, beszerezni a szükséges dokumentumokat és eljuttatni azokat a regisztráló irodába. Az is előfordulhat, hogy a meghosszabbítási kérelem összeállítása során valamilyen kizáró okkal szembesülünk (például lejárt adótartozása van a vállalkozásunknak), ekkor nagyon fontos, hogy elég időt hagyjunk magunknak a probléma orvoslására.

A KAVOSZ Zrt. és a regisztráló irodánk elektronikusan és telefonon keresztül is értesít bennünket a közelgő lejáratról. Ajánlatos ezekre a felhívásokra figyelni, mert ha túl sokáig halogatjuk a hosszabbítási igényünk beadását, akkor – mint fentebb láthattuk -, számtalan problémát generálunk magunknak. Sőt a késedelemmel akár évekre kizárhatjuk magunkat a konstrukcióból.

Néhány praktikus tanács, hogy zökkenőmentesen menjen a felülvizsgálat, illetve a meghosszabbítás. Például sokat tudunk gyorsítani az igénylési folyamaton, ha vállalkozásunk szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, hiszen ekkor nem szükséges külön nemleges adóigazolást beszereznünk a NAV-nál.

Továbbá azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha nem történt változás a vállalat életében, tehát nem módosult a társasági szerződés/alapító okirat, valamint az ügyvezetők/tulajdonosok személyes adataiban sem volt változás, akkor a teljes körű igénylési lap helyett az egyszerűsített is elegendő.

Fontos tudatában lennünk annak is, hogy felülvizsgálatkor vagy meghosszabbításkor a hitelintézet ellenőrizni fogja, hogy a hitelszerződésben vállalt kötelező számlaforgalmi előírást teljesítettük-e náluk a hitel futamideje alatt. Mindig gondoskodjunk ezen előírás teljesítéséről, mert a hitelnyújtó ezt is mérlegeli a felülvizsgálati vagy meghosszabbítási kérelmünk elbírálásakor.

Ügyeljünk arra is, hogy a felülvizsgálat, meghosszabbítás időpontjában ne legyen semmilyen el nem bírált végzés a vállalkozásunk vonatkozásában – különösen nem lehetséges ilyenkor folyamatban lévő tulajdonosváltás vagy operatív irányító személyében lévő változás. Értelemszerűen ilyenkor a hitelbírálat felfüggesztésre kerül addig, amíg a változások bejegyzésre nem kerülnek.

Nem vehetjük félvállról kft. esetében a jegyzett tőke kötelező szintre (3 millió forintra) való megemelésének kötelezettségét sem. Amely érintett Kft. még erről nem gondoskodott, ott ezt is haladéktalanul pótolni szükséges, mert ez is alapfeltétele a Széchenyi Kártya hitel meghosszabbításának.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.