Meglepően magas kamatot adnak a bankok a vállalati betétekre

Meglepően magas kamatot adnak a bankok a vállalati betétekre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-02 Frissítve: 2023-08-03
 

Elképesztő összegeket dobnak ki a vállalkozások az ablakon azzal, hogy nem gondoskodnak időszakosan szabad pénzeszközeik lekötéséről. Ennek a legegyszerűbb – és egyben gyakorlatilag költségmentes módja – a vállalati betét. Ráadásul ezekre a bankok jelenleg bőven kétszámjegyű kamatot fizetnek, ami adott esetben éves szinten milliós tételeket jelenthet egy vállalkozásnak.

A közel nulla kamatok időszakában még érthető volt, hogy kevés figyelmet fordítottak a vállalkozások arra, hogy időszakosan szabad pénzeszközeik megfelelő elhelyezéséről gondoskodjanak; az alacsony hozam miatt nem érte meg erre figyelmet fordítani. Nagyot fordult azonban a világ, az elmúlt másfél évben felerősödő – és még mindig a 20 százalék fölötti – infláció arra kényszerít mindenkit, hogy meglévő forrásai értékének megőrzésére aktívan figyeljen.

Már rövid távra is elérhető kétszámjegyű kamat

Az jórészt már egyértelmű a vállalkozások számára, hogy azoknak a forrásokat a megfelelő elhelyezéséről gondoskodjanak, amelyeket egy-két hónapon belül nem használnak fel, ennél rövidebb időszakon belül kevésbé feszesen figyelik azonban, hogy mit lehet kezdeni a szabad likviditással, pedig ezzel is jelentős összegekről mondanak le. Bár ez a tétel nem jelenik meg a pénzügyi kimutatásokban, pontosan úgy eredményrontó tétel, mintha drágán vennénk meg az alapanyagot vagy épp nem hajtanánk be egy jogos követelést.

Azt, hogy mekkora összeg lehet a tét a szabad pénzeszközök elhelyezésének legegyszerűbb és egyben gyakorlatilag költségmentes formáján, a vállalati betéteken elérhető bevételeken keresztül mutatjuk be. Vállalati betétet minden hazai banknál el lehet helyezni akár nagyon rövid távra is. Az ezekre fizetett kamatot azonban nagyobb (több százmilliós éves árbevétellel rendelkező) vállalkozásoknak nem a banki kondíciós listában érdemes keresnie, hanem banki kapcsolattartójától célszerű ajánlatot kérnie.

Sok vállalkozást lep meg a vállalati betétekre vonatkozó konkrét ajánlat: már néhány napos, 1-2 hetes időtávra is bőven a kétszámjegyű kamatot fizetnek a bankok. Nézzük meg mit jelent ez egy konkrét esetben, kiszámolva azt is, hogy mennyit jelenthet a vállalkozásnak, ha akár rövid távra is leköti időszakosan szabad pénzét!

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit lehet nyerni kis odafigyeléssel?

Vegyünk példaként egy olyan vállalkozást, amely vevői minden hónapban 100 millió forintot fizetnek ki a megrendeléseik után az adott hónap 28. napján. Az 50 millió forintos bérleti díjat azonban csak a következő hónap 28. napján, a munkabéreket a következő hónap 5. napján kell fizetni, az adókat és járulékok befizetésének határideje pedig a hónap 12. napja. Utóbbi két tétel 30, illetve 20 millió forintot jelentsen a cégnek.

Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás a 100 millió forintból egy hétre le tud kötni 30, két hétre 20, egy hónapra pedig 50 millió forintot. Ilyen összegekre jelenleg 12,8 (1 hét), 12,9 (2 hét) és 13 (1 hónap) százalékos kamat reálisan elérhető. Ez összegszerűen havi 716 667 forint kamatbevétele lesz a cégnek, ami éves szinten 8,6 millió forintot jelenthet. Ennyit hozhat egy apró odafigyelés a céges számlára.

A konkrét betéti ajánlatok összeghatáronként és bankonként persze érdemben eltérhetnek a jelenlegi kamatszintek mellett azonban mindenképpen élniük kell a vállalkozásoknak ezzel a lehetőséggel.

jó tudni
A bankok mennyiségi kedvezményekkel dolgoznak: minél nagyobb egy vállalkozás, annál jobbak az alkupozíciói a bankoknál. Egy többszáz millió forintos árbevételű cégnél már egyedi árat lehet elérni.

Megtakarítási lehetőségek egy kis odafigyeléssel

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai alapján a vállalkozások jelentős része nem fordít megfelelő figyelmet arra, hogy a tevékenységéhez, bankolási szokásaihoz optimálisan illeszkedő bankszámlacsomagot válasszon. Ebből eredően sok vállalkozás fizet jóval többet a pénzügyi szolgáltatásokért mint, amennyibe az egy testre szabott megoldás használatával kerülne az. Az adott esetben feleslegesen használt folyószámlahitel, a nem megfelelő árfolyamon lebonyolított devizaváltás évente szinte észrevétlenül vihet el milliókat is – pedig ezek a problémák könnyen orvosolhatóak. (A témáról a Bankmonitor vezető üzletviteli tanácsadója részletesen is nyilatkozott egy korábbi cikkünkben.)

Az optimális szolgáltatások kiválasztása ugyanakkor nem egyszerű, hatékony segítséget jelenthet ebben egy felkészült tanácsadó. Amennyiben a témához kapcsolódóan kérdésed lenne vagy segítségre van szükséged, keresd bizalommal szakértőinket.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

 

Hirdetés
Hirdetés