A vállalati hitelek törlesztésének felfüggesztését kéri a bankoktól az MNB

A vállalati hitelek törlesztésének felfüggesztését kéri a bankoktól az MNB
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-16 Frissítve: 2020-03-23
 

A koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar vállalatok, ezt minden eszközzel igyekszik a Magyar Nemzeti Bank enyhíteni. Ezért a jegybank kifejezetten kéri a kereskedelmi bankokat, hogy vállalati hiteleiknél törlesztési moratóriumot vezessenek be.

Az MNB közleménye alapján felszólítja a magyar kereskedelmi bankokat, hogy nyújtsanak törlesztési moratóriumot a hitellel rendelkező vállalkozások számára, ezzel segítve őket a koronavírus okozta problémák leküzdésében. A jegybank kilátásba helyezte, ha a kereskedelmi bankok nem teljesítik a kérést, akkor a kormányhoz fordulnak, hogy rendeljék el a vállalati hitelek törlesztésének a felfüggesztését.

Első lépésként az MNB a Növekedési Hitelprogramnál (NHP) törlesztési moratóriumot hirdet, ezzel lehetőséget biztosítva a bankoknak az NHP hitelek átstrukturálására, átütemezésére.

Arról még nincsen információnk, hogy a bankok milyen módon szeretnék teljesíteni az MNB kérését. Melyik bank hogyan kívánja megoldani a változtatásokat – szükség lesz-e hozzá szerződés módosításra, kell-e hozzá ügyfélkérelem -, esetleg megvárják, hogy ténylegesen kormányrendeletbe kerüljön a jegybank szándéka? Kérdés lehet még, hogy az MNB milyen formában fogja közölni hivatalosan elvárásait, a bankok ugyanis egyoldalúan nem módosíthatják a vállalati szerződéseket. Vagy a kétoldalú szerződésmódosításra lehet szükség, vagy pedig a jogszabály erejénél fogva – automatikusan – módosulhatnak a vállalati hitelek feltételei.

Milyen hatással lehet ez az új vállalati hitelkihelyezésre?

A jegybank a fentieken túl a járvány miatt veszélyeztetett ágazatoknál bővíti a fedezetként elfogadható tételek körét, a jövőben a nagyvállalati hitelek is fedezetbe vonhatók lesznek. Ezzel jelentősen – akár 2 500 milliárd forinttal – növekedhet a bankok hitelkihelyezési potenciálja.

Ugyanakkor a vállalati hitelek törlesztési szüneteltetése káros is lehet az új hitelkihelyezésekre. Az új moratórium jelentősen csökkentheti hitelnyújtási kedvet- egyes bankok átmenetileg akár fel is függeszthetik a kisvállalti hiteleiket –, ugyanis a cégek az új hiteleik visszafizetését is egyből szüneteltethetnék az év végéig.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

 

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés