Bőven kétszámjegyű kamatot fizetnek még a bankok a vállalati betétekre

Bőven kétszámjegyű kamatot fizetnek még a bankok a vállalati betétekre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-06
 

Ha mérsékelten is, de érezhetően ereszkednek a kamatok a vállalati hitel- és betéti piacon is. A forintbetétekre ugyanakkor továbbra is kétszámjegyű kamatot fizetnek a bankok. A hitelkihelyezés dinamikája érdemben csökkent ugyan, de a hitelállomány szeptemberben is bővült. 

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott forinthitelek átlagos kamatlábai csökkentek szeptemberben az előző hónaphoz képest az MNB statisztikája szerint. Az egymillió euróérték alatti forinthiteleknél az átlagkamat 13,72 százalék volt ekkor, 0,8 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál. Ez a szint már közelíti az egy évvel korábbi 13,34 százalékot.

Az egymillió euróérték fölötti forinthitelszerződések esetén az átlagkamat 15,11 százalék volt, amely 0,93 százalékos mérséklődést jelent. Itt ugyanakkor még messze van az egy évvel korábbi 12,47 százalékos átlagkamat.

Az euro hitelek esetén az 1 millió euro érték alatti kategóriában az átlagos kamatláb érdemben nem változott (0,06 százalékkal csökkent) 5,66 százalék volt szeptemberben. A magasabb értékhatár kategóriában viszont 5,75 százalékra nőtt, amely 0,48 százalékos emelkedést jelent.

Hirdetés

Hirdetés

Mérsékelten bővül a hitelállomány

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott forint hitelek új szerződéses értéke nőtt. Az euro hiteleknél az 1 millió euro értékhatár alatti kategóriában emelkedés, míg a nagyobb összegű hitelek esetén csökkenés volt tapasztalható az új szerződések összegében.

A vállalati hitelállomány – csak a tranzakciókat figyelembe véve – szezonálisan igazítva 1,9 milliárd forintos, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 19,7 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint, tranzakciókból eredően a forinthitelek állománya 12,0 milliárd forinttal, a devizahitelek állománya 7,7 milliárd forinttal nőtt.

Jó tudni
A hitelezés dinamikájának fenntartásában hatalmas szerepe van a kedvezményes hitelprogramoknak: a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak és a Széchenyi Kártya Programnak. Utóbbit illetően jó hír a vállalkozásoknak, hogy a napokban bejelentették, hogy 2024-ben is az változatlan feltételekkel folytatódik, így jövőre is elérhetőek lesznek az évi fix 5 százalékos kamatozású Széchenyi MAX+ konstrukciók.

Közel 12 százalékos átlagkamat a forintbetétekre

A nem pénzügyi vállalatok lekötött forint és éven belül lekötött euro betéteinek új szerződéses értéke nőtt. Az átlagos kamatláb a forint lekötött betétek esetében 0,95 százalékponttal csökkent ugyan, de még így is 11,94 százalék volt szeptemberben. Az éven belül lekötött euro betétek esetében kismértékben (0,06 százalékponttal) 2,41 százalékra növekedett a kamat.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 113,9 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 336,9 milliárd forinttal csökkent ugyan, ám a forint- és devizabetéteket illetően eltérő trend érvényesült.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 71,1 milliárd forintos nettó betételhelyezés, míg a devizabetétek esetében 408,0 milliárd forintos nettó betétkivonás volt megfigyelhető a hónapban.

Fontos
Úgy tűnik tehát, hogy egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy akár rövid távra is érdemes az időszakosan szabad pénzeket lekötni.
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés