Így csökkentheted vállalati számlád költségeit!

Így csökkentheted vállalati számlád költségeit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-09-17
 

A netbanki utalás vagy a fióki megbízás az olcsóbb? A bankkártyás vagy pénztári készpénzfelvétel a kedvezőbb? Az elektronikus vagy a papír alapú kivonat jelent kevesebb költséget vállalkozásodnak? Nem biztos, hogy mindig egyértelműek a válaszok! A számlacsomagok kedvezményeinek köszönhetően az is lehet, hogy a számodra optimális megoldás jelent költségelőnyöket.

Elektronikus csatornák előnyben!

Általános igazság, hogy netbankon keresztül olcsóbb utalni, mint ha telefonon, vagy bankfiókban kezdeményezzük ezt. Persze sokan a mai napig ódzkodnak az internetbank használatától, vagy egyszerűen szívesebben intézik személyesen bankügyeiket. Számukra megoldást jelenthetnek azok a számlacsomagok, amelyeknél a papír alapú (bankfióki) megbízások a kedvezményesek. Ezek közös jellemzője, hogy meghatározott darabszámú bankfiókban indított átutalás, a számlacsomag normál díjszabásától eltérően kedvezőbb díjjal kerül teljesítésre. Azt azért fontos tudni, hogy az „aranyszabály” ezeknél a csomagoknál sem dől meg! A kedvezményes tranzakciók kihasználását követően ismét a netbanki utalásért számít fel a bank kevesebb költséget.

Vállalkozásoknál ugyan nem túl gyakori, de ha saját cégünkre mégis jellemző, hogy egyes kötelezettségeinknek állandó átutalás, vagy csoportos beszedés keretében teszünk eleget, akkor arról se feledkezzünk meg, hogy ezeket a megbízásokat is olcsóbb általában netbankon keresztül megadni, vagy szükség esetén módosítani (persze ezekért nem minden bank számít fel külön díjat ügyfeleinek).

100%-ban online pénzügyi portál révén elfogultnak tűnhetünk a netbank használatát illetően, de mindenképpen azt javasoljuk, hogy amit csak lehet, végezz bankod netbankja segítségével. Így nem csak az utalási költségekből tudsz lefaragni, hanem rengeteg időt és energiát is meg lehet spórolni. Fontos azonban tudni, hogy a bankok a szolgáltatás után esetenként díjat számítanak fel. Valahol a regisztrációnak van egy egyszeri díja, valahol a belépéshez szükséges SMS tájékoztatók után kell fizetned. Az sem kizárt, hogy a bejelentkezéshez ún. token eszközre lesz szükséged, ami szintén lehet díjköteles. Mind az SMS szolgáltatás, mind pedig a tokenes hozzáférés díja felhasználónként értendő, ha ezek a szolgáltatások díjkötelesek, ezért érdemes átgondolni, hogy ténylegesen hány hozzáférésre van szükségünk a zökkenőmentes működéshez.

A bankkártya az üzleti életben is elengedhetetlen!

Segítségével csökkenthetjük a vállalkozás készpénzforgalmát, egyszerűbbé tehetjük a rendszeresen felmerülő kiadások (árubeszerzés, üzemanyagköltség) finanszírozását. Könnyebbé válhat a váratlanul felmerülő költségek kiegyenlítése is, ha éppen nem rendelkezünk a megfelelő mennyiségű készpénzzel, de szükség esetén akár a pénzfelvétel is megoldható a segítségével.

A bankkártya kiválasztásánál gondoljuk át, hogy mire fogjuk használni a kártyát. Kisebb összegű vásárlásokhoz és készpénzfelvételekhez (főként, ha ezek belföldön történnek) igényeljünk elektronikus kártyát, hiszen lényegesen olcsóbb dombornyomott társainál. Ha gyakoriak az üzleti utak külföldre, akkor már megfontolandó, hogy esetleg dombornyomott kártyát vegyünk igénybe.

A témával kapcsolatban további hasznos tudnivalókat találsz korábbi cikkünkben.

Bankkártyát természetesen a vállalkozás több alkalmazottjának is igényelhetsz, de arra ügyelj, hogy hamar az egekbe tudnak szökni a költségek, ha számolatlanul teszed ezt meg.

A kártyát inkább vásárlásra használd, mint készpénzfelvételre!

A kártyaelfogadói hálózat lefedettsége miatt sajnos nem tudunk mindig bankkártyával fizetni, de ha a lehetőség éppenséggel adott, akkor használjuk ezt ki. Már csak azért is, mert számos számlacsomagnál továbbra is díjmentesen lehet kártyával vásárolni. Előfordul, hogy a bankok díjat számítanak fel a bankkártyás fizetésért, de abban biztosak lehetünk, hogy ez még mindig olcsóbb, mint készpénzt felvenni.

Mivel a készpénzes kifizetéseket teljes mértékben nem tudjuk megkerülni, ezért igyekezzünk a számlacsomaghoz tartozó kedvezményes készpénzfelvételek keretében (persze, ha egyáltalán van ilyen) felvenni a szükséges készpénzmennyiséget. Azok a bankok, amelyek saját ATM hálózatot üzemeltetnek, jellemzően kedvezőbb árazást alkalmaznak a saját automatájukból történő készpénzfelvételre. Tehát vannak olyan bankok, ahol ennek nincs jelentősége, de ahol számít, ott olcsóbb a saját automata használata, mint az idegen.

Jobb, ha a pénztári készpénzfelvételt elkerülöd!

Bizonyos vállalkozások tevékenységi körükből fakadóan ezt nem tehetik meg, de akiknek lehetőségük van rá, azoknak javasoljuk, hogy ennek megfelelően járjanak el. A pénztári készpénzfelvételek korábban is jelentős költségeket jelentettek, de a tranzakciós illeték emelkedése révén még tovább emelkedtek (a jogszabály értelmében ezeknél a tranzakcióknál az illeték maximuma eltörlésre került, ami sajnos igaz a kártyás készpénzfelvételekre is). A bankok zöme ugyan még alkalmaz maximumot ezekre a műveletekre, de ez inkább jelképes, mint tényleges korlátja a költségeknek. Azoknak, akik jelentős készpénzforgalmat bonyolítanak érdemes olyan számlacsomagot keresni a bankok kínálatában, amelyeknél a kedvezmények a pénztári tranzakciókra (is) vonatkoznak (szerencsére jó pár akad). 

Ügyeljünk a kivonat küldés gyakoriságára!

Egy-két kivételtől eltekintve az elektronikusan elérhető kivonatokért a bankok külön díjat nem terhelnek, ezért a legtöbb esetben érdemes ezt a megoldást választani. A kivonatkészítés gyakorisága lehet akár napi (ha az adott napon történt számlamozgás, úgynevezett forgalmi gyakoriságú kivonat), heti, vagy havi gyakoriságú is.

Mindjárt más a helyzet, ha postán tartunk igényt ezekre. Már a havi gyakoriságú kivonatok is jellemzően díjkötelesek, amit általában postai díjszabás ellenében küld a bank részünkre. Természetesen forgalmi gyakoriságú kivonatot is kérhetünk papír alapon, amelyekért szerencsés esetben csak a postai díjat kell a banknak megfizetnünk, de olyanra is találunk példát a gyakorlatban, ahol akár több ezer forintos költséggel kell számolnunk havonta.

Ne vegyünk felesleges szolgáltatásokat igénybe!

Miért lenne szükségünk SMS tájékoztató szolgáltatásra, ha az internetbankon rendszeresen leellenőrizzük a számlamozgásainkat? Ez persze nem azt jelenti, hogy a bankkártyához kapcsolódó biztonsági szolgáltatáson érdemes spórolni. Minek vennénk külföldi utasbiztosítást a vállalati kártyához igénybe, ha ritkán, esetleg egyáltalán nem utazunk külföldre?

A kedvezményes számlavezetés feltételeinek mindig tegyünk eleget!

Több számlacsomag valamilyen feltételhez köti a kedvezményes havidíjat és/vagy az egyéb kedvezmények körét. Feltétel lehet egy meghatározott számlaforgalom, vagy bizonyos tranzakciók teljesítése (persze a feltételek köre ennél színesebb). Ilyenkor, ha elmarad a szükséges forgalom a számlánkon, vagy nem teljesülnek a tranzakciós kritériumok, akkor általában büntetődíjjal „honorálja” bankunk, hogy vállalásunknak nem tettünk eleget.

Alkalmazkodjunk a számlákhoz nyújtott kedvezményekhez!

Vannak számlacsomagok, amelyeknél a dombornyomott kártya díjmentes. Ilyenkor megérheti ezt választani egy elektronikussal szemben. Óvatosan, mert több bankkártya esetén már nem biztos, hogy ez a helyzet! Sokszor csak az elsőnek igényelt kártya élvez kedvezményeket. Lehet, hogy olcsóbban vehetünk fel készpénzt a postán, mint a bankfiókban. Ilyenkor érdemes utánajárni, hogyan vehetünk fel nagyobb összeget a Magyar Posta segítségével.

Akármennyire szeretnénk, sajnos nem tudunk minden vállalkozásra működő, egységes receptet megfogalmazni. Amilyen színes a vállalkozások tevékenysége, olyan változatosak a számukra kínált számlacsomagok. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk vállalkozásunk bankhasználati szokásaival és alaposan átgondoljuk, hogy mit várunk el az ideális számlacsomagtól. Amint ezt tisztáztad magadban a Bankmonitoron biztos, hogy megtalálod a megfelelőt vállalkozásodnak!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés