Kedvezményes vállalati hitelek: lesz változás?

Kedvezményes vállalati hitelek: lesz változás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-26
 

A múlt hét végén több olyan bejelentés is elhangzott, amely érzékenyen érintheti a cégek finanszírozását: gondolva itt elsősorban a kedvezményes hitelek kamattámogatásának felülvizsgálatára. Az alábbiakban összefoglaljuk mi hangzott el, illetve az esetleges változások milyen hatással lehetnek a vállalkozások forráshoz jutásának feltételeire.

Éles vita jellemezte az idén a közgazdászok szokásos éves szakmai összejövetelét, a Közgazdász Vándorgyűlést. Ezek középpontjában a továbbra is rendkívül magas infláció állt, de néhány olyan hozzászólás is elhangzott, amely érdemben befolyásolhatja a vállalati hitelpiacot.

Felülvizsgálnák a kedvezményes hitelprogramoknál a kamatokat

Ezek sorában a cégek finanszírozása szempontjából a legfontosabb, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter előadásában egyebek mellett arról is beszélt, hogy sor kerülhet a kedvezményes hitelprogramok kamatainak a felülvizsgálatára a piaci kamatok és a támogatott programokban fizetett kamatok jelentős különbsége miatt.

Azt a pénzügyminiszter nem részletezte, hogy ez a lakossági (például a csok és a babaváró hitelre) vagy a vállalkozásoknak biztosított kedvezményes kamatozású hitelekre (a Széchenyi Kártya Programban elérhető konstrukciókra) vonatkozna. Sőt, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté még aznap sajtótájékoztatón cáfolta a bejelentést, jelezve, hogy a kamattámogatott hiteleken 2024-ben sem változtatnak. Ezek ellenére is érdemes azonban megnézni ezen a területen a realitásokat, a vállalkozások finanszírozásában ugyanis jelenleg óriási szerepe van a kedvezményes hiteleknek. (A lakosságnak szóló kedvezményes hitelprogramokra ebben a cikkben nem térünk ki.)

Hirdetés

Hirdetés

Széchenyi hitelek: a jelenlegi feltételeket az év végéig érvényesek

A vállalkozások széles köre számára jelenleg egy kedvezményes program érhető el: a Széchenyi Kártya Program. A most futó Széchenyi MAX+ konstrukciók mindegyikénél a kamat évi fix 5 százalék, amely a jelenlegi piaci környezetben valóban rendkívül kedvező, hiszen piaci alapon forinthitel 15 százalék alatt továbbra sincs. (Annak ellenére sem, hogy az elmúlt hónapokban a kamatok mérsékelt ereszkedése volt megfigyelhető, ám ennek mértéke lejárattól és konstrukciótól függően nem haladta meg a 3-5 százalékpontot.)

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  A Széchenyi Kártya Programban biztosított hitelek feltételeit illetően érdemes ugyanakkor emlékeztetni arra is, hogy ezek feltételeit rendszeresen, fél-egy évente felülvizsgálják. A Széchenyi MAX+ konstrukciók feltételeiről tavaly decemberben született legutóbb döntés, amely az akkor már fél éve futó konstrukciók 2023. december 31.-ig történő meghosszabításáról szólt. Ez tehát egyben azt is jelenti, hogy a jelenleg a programban elérhető hitelek felülvizsgálatára az év végéig mindenképpen sor kerül. A piaci szereplők eleve számolhattak ezzel a felülvizsgálattal. Így a bejelentés önmagában nem tartalmaz meglepetést.

  A kérdés tehát csak az, hogy folytatódik-e a kedvezményes program és, ha igen, akkor hogyan?

  Megy tovább a MAX+ vagy új konstrukciók jönnek?

  A piaci szereplők számára az ideális természetesen az lenne, ha a Széchenyi MAX+ termékek (vagy legalább azok egy része) változtatás nélkül megmaradnának. Nem csak azért, mert így továbbra is kiszámítható (fix kamatozású) forráshoz jutnának a vállalkozások még épp megfizethető áron (5 százalékos kamat mellett), hanem azért is, mert egy ilyen döntés biztosítaná a vállalkozások finanszírozásának folyamatosságát is.

  Ha ugyanis a jelenlegi MAX+ konstrukciók helyett újakat vezetnek be, akkor néhány hét biztosan eltelik majd, mire az új termékek megjelennek a bankok kínálatában, ahogy történt az 2021-ben, amikor a Széchenyi GO! konstrukciókat váltotta a Széchenyi MAX, majd amikor 2022-ben a MAX hiteleket váltották a MAX+ konstrukciók.

  Fontos továbbá látni azt is, hogy az állami kamattámogatás mértéke akkor is csökkenhet, ha a vállalkozások által fizetett jelenleg 5 százalékos kamat nem változik. Ennek alapján a piaci kamatok csökkenése teremti meg. Ez a folyamat – ahogy arra már az előbbiekben utaltunk -, ha mérsékelten is de elindult és amennyiben az infláció az előrejelzések szerinti mértékben csökken, akkor a trend folytatódására lehet számítani.

  A fentiek persze messze nem jelentik azt, hogy a Széchenyi Kártya Programban januártól nem lehet változás, azt viszont igen, hogy egyelőre olyan új szempontok, illetve érvek nem merültek fel, amelyek érdemben negatívan befolyásolhatnák a kedvezményes vállalati hitelek feltételeinek alakulásával kapcsolatos várakozásokat.

  Fontos
  Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a jelenlegi feltételekkel szeretnének Széchenyi MAX+ hitelt felvenni számolniuk kell azzal, hogy az év végéig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezniük. A határidő tartásához jó tudni, hogy a bonyolultabb hitelkérelmek esetén a bírálati folyamat hosszabb – akár több hónapig is elhúzódhat -, de még egyszerűbb esetben is minimálisan 4-6 hét, így a hitelkérelmeket minél előbb érdemes elindítani. A gyors és zökkenőmentes ügyintézésben hatékony segítséget nyújthatnak a Bankmonitor szakértői.
  Hirdetés
  Hirdetés