Kedvezményes vállalati hitelek: lesz változás?

Kedvezményes vállalati hitelek: lesz változás?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-26
 

A múlt hét végén több olyan bejelentés is elhangzott, amely érzékenyen érintheti a cégek finanszírozását: gondolva itt elsősorban a kedvezményes hitelek kamattámogatásának felülvizsgálatára. Az alábbiakban összefoglaljuk mi hangzott el, illetve az esetleges változások milyen hatással lehetnek a vállalkozások forráshoz jutásának feltételeire.

Éles vita jellemezte az idén a közgazdászok szokásos éves szakmai összejövetelét, a Közgazdász Vándorgyűlést. Ezek középpontjában a továbbra is rendkívül magas infláció állt, de néhány olyan hozzászólás is elhangzott, amely érdemben befolyásolhatja a vállalati hitelpiacot.

Felülvizsgálnák a kedvezményes hitelprogramoknál a kamatokat

Ezek sorában a cégek finanszírozása szempontjából a legfontosabb, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter előadásában egyebek mellett arról is beszélt, hogy sor kerülhet a kedvezményes hitelprogramok kamatainak a felülvizsgálatára a piaci kamatok és a támogatott programokban fizetett kamatok jelentős különbsége miatt.

Azt a pénzügyminiszter nem részletezte, hogy ez a lakossági (például a csok és a babaváró hitelre) vagy a vállalkozásoknak biztosított kedvezményes kamatozású hitelekre (a Széchenyi Kártya Programban elérhető konstrukciókra) vonatkozna. Sőt, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté még aznap sajtótájékoztatón cáfolta a bejelentést, jelezve, hogy a kamattámogatott hiteleken 2024-ben sem változtatnak. Ezek ellenére is érdemes azonban megnézni ezen a területen a realitásokat, a vállalkozások finanszírozásában ugyanis jelenleg óriási szerepe van a kedvezményes hiteleknek. (A lakosságnak szóló kedvezményes hitelprogramokra ebben a cikkben nem térünk ki.)

Hirdetés

Hirdetés

Széchenyi hitelek: a jelenlegi feltételeket az év végéig érvényesek

A vállalkozások széles köre számára jelenleg egy kedvezményes program érhető el: a Széchenyi Kártya Program. A most futó Széchenyi MAX+ konstrukciók mindegyikénél a kamat évi fix 5 százalék, amely a jelenlegi piaci környezetben valóban rendkívül kedvező, hiszen piaci alapon forinthitel 15 százalék alatt továbbra sincs. (Annak ellenére sem, hogy az elmúlt hónapokban a kamatok mérsékelt ereszkedése volt megfigyelhető, ám ennek mértéke lejárattól és konstrukciótól függően nem haladta meg a 3-5 százalékpontot.)

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  A Széchenyi Kártya Programban biztosított hitelek feltételeit illetően érdemes ugyanakkor emlékeztetni arra is, hogy ezek feltételeit rendszeresen, fél-egy évente felülvizsgálják. A Széchenyi MAX+ konstrukciók feltételeiről tavaly decemberben született legutóbb döntés, amely az akkor már fél éve futó konstrukciók 2023. december 31.-ig történő meghosszabításáról szólt. Ez tehát egyben azt is jelenti, hogy a jelenleg a programban elérhető hitelek felülvizsgálatára az év végéig mindenképpen sor kerül. A piaci szereplők eleve számolhattak ezzel a felülvizsgálattal. Így a bejelentés önmagában nem tartalmaz meglepetést.

  A kérdés tehát csak az, hogy folytatódik-e a kedvezményes program és, ha igen, akkor hogyan?

  Megy tovább a MAX+ vagy új konstrukciók jönnek?

  A piaci szereplők számára az ideális természetesen az lenne, ha a Széchenyi MAX+ termékek (vagy legalább azok egy része) változtatás nélkül megmaradnának. Nem csak azért, mert így továbbra is kiszámítható (fix kamatozású) forráshoz jutnának a vállalkozások még épp megfizethető áron (5 százalékos kamat mellett), hanem azért is, mert egy ilyen döntés biztosítaná a vállalkozások finanszírozásának folyamatosságát is.

  Ha ugyanis a jelenlegi MAX+ konstrukciók helyett újakat vezetnek be, akkor néhány hét biztosan eltelik majd, mire az új termékek megjelennek a bankok kínálatában, ahogy történt az 2021-ben, amikor a Széchenyi GO! konstrukciókat váltotta a Széchenyi MAX, majd amikor 2022-ben a MAX hiteleket váltották a MAX+ konstrukciók.

  Fontos továbbá látni azt is, hogy az állami kamattámogatás mértéke akkor is csökkenhet, ha a vállalkozások által fizetett jelenleg 5 százalékos kamat nem változik. Ennek alapján a piaci kamatok csökkenése teremti meg. Ez a folyamat – ahogy arra már az előbbiekben utaltunk -, ha mérsékelten is de elindult és amennyiben az infláció az előrejelzések szerinti mértékben csökken, akkor a trend folytatódására lehet számítani.

  A fentiek persze messze nem jelentik azt, hogy a Széchenyi Kártya Programban januártól nem lehet változás, azt viszont igen, hogy egyelőre olyan új szempontok, illetve érvek nem merültek fel, amelyek érdemben negatívan befolyásolhatnák a kedvezményes vállalati hitelek feltételeinek alakulásával kapcsolatos várakozásokat.

  Fontos
  Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a jelenlegi feltételekkel szeretnének Széchenyi MAX+ hitelt felvenni számolniuk kell azzal, hogy az év végéig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezniük. A határidő tartásához jó tudni, hogy a bonyolultabb hitelkérelmek esetén a bírálati folyamat hosszabb – akár több hónapig is elhúzódhat -, de még egyszerűbb esetben is minimálisan 4-6 hét, így a hitelkérelmeket minél előbb érdemes elindítani. A gyors és zökkenőmentes ügyintézésben hatékony segítséget nyújthatnak a Bankmonitor szakértői.
  Hirdetés
  Hirdetés