Keresletnövekedést várnak a bankok a vállalati hitelpiacon

Keresletnövekedést várnak a bankok a vállalati hitelpiacon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-10
 

A vállalati hitelezési feltételek az első félévben nem változtak jelentős mértékben és az esztendő hátra lévő részében sem terveznek szigorítást a bankok a Magyar Nemzeti Bank friss hitelezési felmérése szerint. Szó sincs azonban arról, hogy ne lennének érzékelhető elmozdulások, amelyekre a hitel iránt érdeklődő vállalkozásoknak érdemes figyelnie.

A gazdasági bizonytalanság nyomot hagy a felárakon

A második negyedévében a bankok összességében nem változtattak a vállalati hitelfeltételeken egyik vállalatméret-kategóriában sem a felmérés megállapításai szerint. A válaszadók nettó értelemben vett 22 százaléka azonban a bizonytalan gazdasági kilátásokra és iparágspecifikus problémákra hivatkozva növelte a felárakat a nagyobb vállalatok körében. (A felmérésben a nettó változás számításakor a szigorítást/növekedést/erősödést jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányából levonják az ellenkező előjelű változást (enyhítést/csökkenést/gyengülést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányát.)

A felmérés ábrakészletét böngészve látszik, hogy a vállalati hitelpiacot bő egy éve jellemző trend folytatódik: a gazdasági kilátások bizonytalanabbá válásával párhuzamosan változott a bankok kockázati toleranciája. Ez egyes iparágakban erőteljesebb, más területeken mérsékeltebben érzékelhető. Nem meglepő módon az építőiparban, a kereskedelemben, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás valamint az ingatlanügyek területén erőteljesebb, a feldolgozóipar, az energiaszolgáltatás, az IT és kommunkáció esetében mérsékeltebb.

Jó tudni
A bankok hitelezési gyakorlata számottevően eltérhet egymástól: egyes iparágakat az egyik bank szívesebben a másik kevésbé aktívan hitelez. Előfordulhat, hogy ugyanarra a hitelcélra, ugyanannak a vállalkozásnak nem vagy alacsonyabb összegű hitelt adna, amire célszerű figyelni a finanszírozó kiválasztásakor.

A bankok a Hitelezési felmérés során adott válaszok alapján 2023 második felében sem terveznek jelentősen változtatni a vállalati hitelsztenderdeken a felmérés szerint, de a kockázatosabb hiteleken lévő prémium emelését nettó 28 százalékuk helyezte kilátásba a megváltozó kockázati tolerancia miatt. Azt azonban talán érdemes még az előzőkhöz hozzátenni, hogy az elmúlt egy évben a bankok a minimális hitelképességi szinten, illetve a fedezeti és a monitoring-követelményeken is szigorítottak, ami mérsékelten, de továbbra is érzékelhető.

Fontos
Pénz van tehát a megalapozott hitelcélok finanszírozására, de tovább nyílik az olló: az elérhető források költségeit illetően egyre nagyobb a különbség. Érdemes alaposan körülnézni a piacon a konkrét hitel kiválasztása előtt. Ebben tudnak segíteni a Bankmonitor szakértői, akik ismerik a bankok hitelezési gyakorlatát és áttekintésük van az aktuális ajánlatokról. 

A tőke- és likviditási helyzet egyik válaszadó bank esetében sem hatott a feltételek szigorítása irányába. Ez arra utal, hogy a bankok továbbra is bőséges hitelezési kapacitással rendelkeznek.

Hirdetés

Hirdetés

A hitelkereslet élénkülésére számítanak a bankok

A második negyedévben a bankok nettó 14 százaléka a hitelkereslet élénküléséről számolt be a vállalati szegmensben – a devizahitelek iránt enyhén nagyobb arányban, mint a forinthitelek iránt. A korábbi negyedévekhez hasonlóan – ugyan csökkenő mértékben, de – folytatódott a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet visszaesése, míg a rövid lejáratú vállalati hitelek esetében a bankok 65 százaléka tapasztalt keresletélénkülést a második negyedévben. A következő fél évben a bankok nettó 27 százaléka élénkülő keresletet vár a vállalati hitelek iránt, és a hosszú lejáratú hitelek esetében is nettó 12 százalékuk számít a kereslet növekedésére a felmérés értékelése szerint.

Kivételt képes az üzleti célú ingatlanhitelek szegmense. A hitelezési sztenderdeket itt is változatlanul hagyták a bankok – ezen előretekintve sem terveznek változtatni, mindössze nettó 9 százalékuk szigorítana a lakásprojektek és irodaházak finanszírozási feltételein. A második negyedévben a lakásprojekt-hitelek iránt a megkérdezett bankok nettó értelemben vett 32 százaléka csökkenő, míg a logisztikai központok esetében nettó 31 százaléka élénkülő keresletről számolt be. A harmadik és negyedik negyedévben a bankok 24 százaléka a logisztikai központok kivételével visszaeső keresletre számít az üzleti célú ingatlanhitelek esetében.

Jó tudni
Az MNB negyedévente kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy a hitelkereslet és a hitelkínálat aktuális változásairól beszámoljanak. Az idei második negyedéves Hitelezési felmérésére a banki hitelezési vezetők 2023. július 1. és 18. között válaszoltak.
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés