Lássuk, mit kell ahhoz tenni, hogy évekre bebiztosítsuk a legnépszerűbb vállalati folyószámlahitelt!

Lássuk, mit kell ahhoz tenni, hogy évekre bebiztosítsuk a legnépszerűbb vállalati folyószámlahitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-14 Frissítve: 2021-07-01
 

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel alapvetően egy évre szól, de már a hitelszerződés-kötésben rögzítve van, hogy plusz egy évvel meghosszabbítható a hitel. Érdemes időben elkezdeni a felkészülést az úgynevezett egy év múlva esedékes felülvizsgálatra, illetve az 1+1 év lejáratakor esedékes meghosszabbításra, mert ha időben lépünk, akkor a korábbi ügyletből eredő tartozásunkat az új hitelkeretből villámgyorsan rendezhetjük, saját erőre pedig nem is lesz szükségünk. A következőkben áttekintjük a fontosabb buktatókat és azt is, hogy miként lehet azokat elkerülni.

Alapesetben, ha Széchenyi Kártyát igénylünk, akkor „1+1” éves futamidejű hitelszerződést kötünk. Valójában a hitel futamideje egy év, viszont már a szerződés aláírásakor rögzítjük, hogy bizonyos feltételek esetén a hitel futamideje egy további évvel meghosszabbodik.

Hirdetés

Hirdetés

A határidőket ne felejtsük el

Ha nem akarunk ismét bemenni a bankba az első éves felülvizsgálati időpontban, akkor annyit kell csak tennünk, hogy az első év lejáratát megelőzően legalább 30 nappal beadjuk a felülvizsgálati kérelmünket a regisztráló irodába. Ellenkező esetben a Bank vagy a takarékszövetkezet (még pozitív bírálat esetén sem) tudja felülvizsgálattal „továbbengedni” a hitelt a második évre, tehát a felülvizsgálati határidő be nem tartása esetén kénytelenek leszünk újraszerződni a Bankkal, amit egy kis odafigyeléssel simán el lehetne kerülni.

Az 1+1 éves Széchenyi Kártya hitelszerződés második éves lejáratát megelőzően – amennyiben változatlan összegben szeretnénk tovább használni a hitelt -, úgynevezett meghosszabbítási kérelmet kell benyújtanunk a regisztráló irodába. A hitelkérelem beadás határideje (lejáratot megelőzően legalább 30 nappal) itt is megegyezik a felülvizsgálati kérelemnél alkalmazottakkal, ekkor biztosítható csak, hogy a lejáratig egészen biztosan megszülessen a hiteldöntés, véletlenül se álljon elő az a helyzet, hogy a futamidő végén a fennálló tartozásunk lejárttá válik.

A lejárat időpontjában ugyanis minden tartozásunk esedékes lesz, ha azt nem fizetjük meg, vagy nem sikerül a Széchenyi Kártya meghosszabbítására a hitelintézetünkkel ezen időpontig újabb hitelszerződést kötnünk. A Bank a lejárt tartozás tényét a jogszabályi előírásoknak megfelelően átadja a KHR rendszerbe, és ugye tudják, hogy a késedelmes tartozás más fennálló hiteleinknél is problémát okozhat vagy bármilyen egyéb támogatás vagy hitel igénylésénél is kizáró tényező.

De ne essünk kétségbe akkor sem, ha kicsit megcsúsztunk a meghosszabbítási kérelem beadásával. A Széchenyi Kártya egyik nagy előnye, hogy a Konstrukció lehetővé teszi, hogy a lejárt Széchenyi Kártya hitelünket az újonnan jóváhagyott Széchenyi Kártya keretéből fizessük ki, amennyiben a meghosszabbításra vonatkozó szerződést az eredeti ügylet lejáratához képest 60 napon belül megkötjük.

Ez viszont azt is jelenti, hogy ha nem férünk bele a 60 naptári napos határidőbe, és elmarad ezen idő alatt az új hitelszerződés megkötése, akkor a régi tartozásunk visszafizetéséről saját magunknak kell gondoskodnunk. Ne feledjük azt sem, ha 60 napon túl fizetjük csak vissza a Széchenyi Kártya tartozásunkat, akkor 1 évre kizártuk magunkat a Konstrukcióból! (Ha a Bankunkkal szemben nem tanúsítunk együttműködési szándékot a tartozásunk visszafizetésére, a Bank igénybe veheti az ügylet egyik biztosítékát képező garancia intézményi kezességet is; ekkor viszont 5 évig nem igényelhetünk Széchenyi Kártyát. Vegyük tehát komolyan a határidőket, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.)

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy céged számára mekkora összegben érhető el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Időben jön a segítség

    Láthatóan tehát van teendő a folyószámlahitel futamidejének hosszabbításával, vagyis érdemes időben felkészülni rá, ellenőrizni az igénylésre vonatkozó jogosultságunkat, beszerezni a szükséges dokumentumokat és eljuttatni azokat a regisztráló irodába. Az is előfordulhat, hogy a meghosszabbítási kérelem összeállítása során valamilyen kizáró okkal szembesülünk (például lejárt adótartozása van a vállalkozásunknak), ekkor nagyon fontos, hogy elég időt hagyjunk magunknak a probléma orvoslására.

    A KAVOSZ Zrt. és a regisztráló irodánk elektronikusan és telefonon keresztül is értesít bennünket a közelgő lejáratról. Ajánlatos ezekre a felhívásokra figyelni, mert ha túl sokáig halogatjuk a hosszabbítási igényünk beadását, akkor – mint fentebb láthattuk -, számtalan problémát generálunk magunknak. Sőt a késedelemmel akár évekre kizárhatjuk magunkat a konstrukcióból.

    Néhány praktikus tanács, hogy zökkenőmentesen menjen a felülvizsgálat, illetve a meghosszabbítás. Például sokat tudunk gyorsítani az igénylési folyamaton, ha vállalkozásunk szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, hiszen ekkor nem szükséges külön nemleges adóigazolást beszereznünk a NAV-nál.

    Továbbá azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha nem történt változás a vállalat életében, tehát nem módosult a társasági szerződés/alapító okirat, valamint az ügyvezetők/tulajdonosok személyes adataiban sem volt változás, akkor a teljes körű igénylési lap helyett az egyszerűsített is elegendő.

    Fontos tudatában lennünk annak is, hogy felülvizsgálatkor vagy meghosszabbításkor a hitelintézet ellenőrizni fogja, hogy a hitelszerződésben vállalt kötelező számlaforgalmi előírást teljesítettük-e náluk a hitel futamideje alatt. Mindig gondoskodjunk ezen előírás teljesítéséről, mert a hitelnyújtó ezt is mérlegeli a felülvizsgálati vagy meghosszabbítási kérelmünk elbírálásakor.

    Ügyeljünk arra is, hogy a felülvizsgálat, meghosszabbítás időpontjában ne legyen semmilyen el nem bírált végzés a vállalkozásunk vonatkozásában – különösen nem lehetséges ilyenkor folyamatban lévő tulajdonosváltás vagy operatív irányító személyében lévő változás. Értelemszerűen ilyenkor a hitelbírálat felfüggesztésre kerül addig, amíg a változások bejegyzésre nem kerülnek.

    Nem vehetjük félvállról kft. esetében a jegyzett tőke kötelező szintre (3 millió forintra) való megemelésének kötelezettségét sem. Amely érintett Kft. még erről nem gondoskodott, ott ezt is haladéktalanul pótolni szükséges, mert ez is alapfeltétele a Széchenyi Kártya hitel meghosszabbításának.

    Hirdetés
    Hirdetés