Vállalati hitelek: Élet a Növekedési hitelen túl

Vállalati hitelek: Élet a Növekedési hitelen túl
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-12
 

A standard banki hitelek piacán még a legjobb esetben is 6% körüli kamatszinten juthat a vállalkozás tartós finanszírozáshoz, míg átlagosan 7-8% körüli kamatokkal kell számolni, legyen szó forgóeszköz, vagy éppen beruházási hitelről. A legjobb adósoknak elérhető 2,5%-kal szemben ez nem éppen versenyképes ajánlat, de egy banki szempontból közepesen kockázatos cégként már nem árt számolni ezekkel a lehetőségekkel, mielőtt zsigerből elutasítanánk a bank ajánlatát.

A vállalati berkekben nagy népszerűségnek örvendő kedvezményes Növekedési hitel köztudottan elsősorban azoknak a vállalkozásoknak érhető el, akik teljes mértékben első osztályú adósnak számítanak. Ugyan a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan lépéseket tesz annak érdekében, hogy a magasabb kockázatú vállalkozások is hozzájuthassanak a 2,5%-os kedvezményes kamatozású hitelhez, de ezeknek a cégeknek a mai magyar banki gyakorlat jellemzően más típusú alternatívákat kínál.

Árukészlet finanszírozására

A vállalkozás pénzügyi stabilitásának megőrzésére ideális megoldást jelenthet a forgóeszközhitel. Kifejezetten alkalmas készletek finanszírozására, a késve teljesítő vevőknek köszönhető fizetési nehézségek áthidalására. Több banknál rulírozó formában is elérhető, így a rendelkezésre tartási időn belül szükség esetén akár újra és újra lehívható.

Nagyobb volumenű elképzelésekhez

Eszközök, gépek vásárlásához, korszerűsítéséhez, telephely létesítéséhez vagy a meglévő fejlesztéséhez, bővítéséhez kézenfekvő megoldást jelent a beruházási hitel.

A felmerülő díjak köre persze a fentieknél jóval szélesebb, de a legfontosabb természetesen a hitel után fizetett kamat, valamint a kezelési költség mértéke. A táblázatok összeállítása során a szigorú értelemben vett standard banki termékek közül szemezgettünk (a bankkal kötött egyedi megállapodás keretében a táblázatban szereplő feltételektől eltérő kondíciókkal is hitelhez juthatunk). Azok a bankok, ahol kizárólag az államilag támogatott finanszírozási formák érhetőek el, a konstrukciók eltérő jellegére való tekintettel a fenti összehasonlításokban nem szerepelnek. Több bank esetében is előfordul, hogy a hitelkamat és az egyéb jutalékok mértéke csak a hitelbírálat során, annak eredményétől függően kerülnek megállapításra, így ezeket sajnos nem áll módunkban bemutatni.

A 6%-10% körüli standard piaci ajánlatokkal szemben kétségkívül igen vonzó a Növekedési hitel óriásplakáton megjelenő maximum 2,5%-os kamata. A kérdés persze az, hogy valós alternatívát jelent-e a lehetőség céged számára?

Az alábbi űrlap kitöltésével máris megtudhatod a választ a legfontosabb kérdésre!

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés