Akár hatszoros különbség a vállalati bankszámlák költségében!

Akár hatszoros különbség a vállalati bankszámlák költségében!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-26
 

Komoly különbségek vannak a bankok között még akkor is, ha azok legjobb bankszámláit versenyeztetjük. Egy viszonylag alacsony bankszámlaforgalommal rendelkező vállalkozás a legjobb esetben is valamelyest több mint 2.000 Ft-ot fizet havonta, míg egy másik banknál akár ennek hatszorosára is rúghatnak a költségei. A magasabb forgalmat bonyolító vállalkozásoknál ugyan nincsenek ilyen szélsőségek, de esetükben sem sokkal kedvezőbb a helyzet. Különösen fontos tehát, hogy körültekintően járjon el a vállalkozás, ha éppen bank, illetve számlacsomag választás, vagy váltás előtt áll.

Aktuális körképünkben 14 bank több mint 60 ajánlatából szemezgettünk, és bankonként csak a legjobbra koncentráltunk. Ezek kiválasztásához három eltérő bankhasználati szokásokkal rendelkező céget hívtunk segítségül. A vállalkozásokban mindössze annyi a közös, hogy mindegyik már régebb óta tevékenykedik. Egyikük 6 millió forintos árbevételű KATA-s cég, a másik 20 millió forint árbevétellel rendelkezik és az egyszerűsített vállalkozási adót (EVA) választotta, míg a harmadiknak 50 millió forint az éves árbevétele.

Ahogy látjuk, mindhárom esetben komoly költségbeli különbségek vannak a bankok között. Ezek szerint például ugyanaz a KATA-s vállalkozás optimális esetben havi 2.115 Ft-ot fizet, míg egy másik banknál akár 12.320 Ft-ra is rúghatnak a költségei. Ne feledjük, hogy ez még mindig nem a legrosszabb ajánlat. Találunk ugyanis olyan számlacsomagot is, amelyik fenntartási költsége a vizsgált bankhasználati szokások mellet még a 20 ezer Ft-ot is meghaladja.

A kialakult rangsor fényében KATA-s vállalkozásként némi túlzással nehéz mellényúlni. A vizsgált 14 bank közül ugyanis 8 ajánlata a 10 legjobb között van, ráadásul ezekből 5 számlacsomag havi fenntartási költsége még a 3 ezer Ft-ot sem éri el. A legkedvezőbb megoldást az AXA Bank Vállalkozói számlája jelenti (2.115 Ft/hó), de csak kicsivel maradt le mögötte a Gránit Vállalkozói számlája (2.133 Ft/hó). Hasonlóan szoros a harmadik helyért vívott verseny, ahol a CIB Mikro üzleti számla csupán 8 Ft-tal előzte meg a K&H Bank Start+ számlacsomagját (2.391 Ft/hó).

A jelentősebb bankszámlaforgalom az EVA-s vállalkozásnál ugyan magasabb költségeket eredményezett, de új szereplőt nem hozott az élmezőnybe. Némi átrendeződést viszont igen. Ezen bankhasználati szokások mellett a K&H Bank Start+ számlacsomagja (6.400 Ft/hó) vette át a vezető szerepet, amit az AXA Bank Vállalkozói számlája (6.618 Ft/hó) követ. A Gránit Vállalkozói számlája (6.649 Ft/hó) a harmadik helyre szorult, míg a CIB Bank a negyedik lett, itt viszont már az Elektronikus üzleti számlával (7.820 Ft/hó) képviselteti magát a bank.

Ahogy látjuk, minél magasabb forgalmat bonyolít a vállalkozás, annál körültekintőbbnek kell lennie a bank, illetve számlacsomag választásnál. Míg a KATA-s vállalkozásnál például az első és a negyedik helyezett közötti különbség havi 270 Ft körül alakul, addig a nagyobb forgalmú EVA-s cégnél ez közel 1.500 Ft-ot jelent.

Kisvállalati körben már az OTP Bank is az élmezőnybe tör, bár E-számlacsomagja (17.011 Ft/hó) csak a harmadik helyre elegendő. A sorban az AXA Bank Vállalkozói számlája (14.468 Ft/hó) előzi meg, míg a képzeletbeli dobogó első helyezettje a CIB Elektronikus üzleti számla (14.242 Ft/hó). Mint korábban láttuk ebben a kategóriában van a legnagyobb különbség bank és bank között. Nem beszélve arról, ha nem a cég szokásaihoz legjobban illeszkedő számlacsomagok közül választ a vállalkozás. Ugyan szélsőséges esetről van szó, de ilyenkor még az is előfordulhat, hogy közel 50 ezer Ft-ot is elérhetnek a bankköltségek havonta. Ez a kategória legjobb ajánlathoz képest évente több mint 400 ezer Ft plusz kiadást eredményez!

Természetesen nem egyszerű dolog a megfelelő bankszámla felkutatása. Főként, hogy amilyen színes a különböző vállalkozások tevékenysége, olyan változatosak a bankok kínálatában elérhető számlacsomagok is. A legfontosabb, hogy tisztán lássuk vállalkozásunk bankhasználati szokásait és alaposan gondoljuk át, hogy mit várunk el az ideális bankszámlától.

Amint ezeket tisztáztuk, biztos, hogy a Bankmonitoron megtaláljuk a megfelelő számlacsomagot!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés