Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak

Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-17 Frissítve: 2021-10-08
 

Amikor egyéni vállalkozóvá válunk, fontos dolgoknak kell utánajárnunk. Sokan azt hiszik, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitniuk, pedig ez sok esetben nincs így. Számos esetben elegendő a már meglévő lakossági számlánk is, amivel jókora pénzt spórolhatunk. Segítünk, hogy ne kelljen feleslegesen pénzt költenie!

A cégek többségének vállalkozói számlán kell indítania és fogadnia az átutalásokat és egyéb tranzakciókat. A legtöbb esetben nem mi döntjük el, hogy kell-e nekünk ilyen számla, hanem jogszabály írja ezt elő. Cikkünkben az egyéni vállalkozók szemszögéből vizsgáljuk ezt a kérdést.

Vállalkozói bankszámlát kell nyitnunk, ha ÁFA-fizetésre kötelezett egyéni vállalkozók vagyunk. Amennyiben ÁFA-mentes (alanyi adómentes) tevékenységet folytatunk, akkor jó számunkra a már meglévő lakossági bankszámlánk is, nem szükséges vállalkozói számlával rendelkeznünk. Úgy tudhatjuk meg legkönnyebben, hogy alanyi adómentes tevékenységet folytatunk-e, ha megkérdezzük a NAV-nál, vagy ha van könyvelőnk, akkor tőle is kaphatunk erre választ.

Alanyi adómentes tevékenység mellett többségünk a KATA-s adózást választja. Magyarországon körülbelül 450 000 egyéni vállalkozó van, ebből több mint 200 000 a KATA-sok száma. KATA adózás esetén évi 12 millió forint bevételig kedvező mértékű havi közteher megfizetésével tudunk vállalkozni. Azonban van még egy határ a KATA adózásban: adott évi 8 millió forintos árbevételt meghaladva, megszűnik az ÁFA-mentességünk. Amikor ez megtörténik, már nem lesz elegendő a lakossági folyószámla használata.

Szerencsénk van, ha nem kell vállalkozói számlát fenntartanunk, mert a bankok sokkal drágább számlákat kínálnak annál, mint amit lakossági oldalon megszokhattunk. Havi több ezer forintot spórolunk meg, ha csak a lakossági bankszámlánkat használjuk. Arról nem is beszélve, hogy egy vállalkozói számlanyitáshoz sok dokumentumra van szükségünk, miközben a lakosságihoz elég a személyes okmányainkat bevinnünk.

Külön kell figyelnünk, hogy a vállalkozóként szerzett bevételeinket több bank nem veszi jövedelemként figyelembe. Ez azért fontos, mert ezek a bankok a normál havi számlavezetési díjat terhelik havonta a bankszámlánkon, amennyiben nem jövedelem-átutalásból érkezik számlánkra a pénz. Olyan pénzintézetek is vannak, melyek nem jövedelem-átutalást várnak, hanem bármilyen jogcímen érkező pénz érkezése megfelelő a kedvezményes számlavezetéshez.

Nézzük meg, hogy mely számlacsomagok a legkedvezőbbek:

Ha a jogszabály szerint vállalkozói számlát kell nyitnunk, akkor a költségek kordában tartása miatt ne vegyünk igénybe olyan szolgáltatásokat, melyekre nincs szükségünk. Inkább a legfontosabbakat használjuk, melyek a számlavezetés mellett elsősorban a netbank használatát és az utalásokat jelentik. A saját számlahasználati szokásainktól függ, hogy melyik számla a legolcsóbb megoldás. Sokat spórolhatunk, ha a számunkra legjobb bankszámlát választjuk.

Hirdetés
Hirdetés