Céges bankszámla választás legfontosabb kérdései és válaszai

Céges bankszámla választás legfontosabb kérdései és válaszai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-17
 

Mi alapján válasszunk cégünknek bankot, bankszámlát, vagy éppen bankkártyát? Milyen bankszámla a megfelelő, ha induló vállalkozásunk van, vagy valamilyen speciális tevékenységet végzünk? Egyáltalán mikor lehet devizaszámlára szükségünk? Válaszok a céges bankszámlavezetés legfontosabb kérdéseire.

Mi alapján érdemes bankot választani?

A legtöbb cég a lehető legolcsóbban szeretné a bankolást megúszni. A kisebb bankok általában olcsóbbak. Azt viszont ne feledjük, hogy a bankok közötti pénzmozgások általában drágábbak, mintha bankon belül történnek. Egy nagyobb méretű banknál több az esély arra, hogy üzletfeleink is vezetnek ott számlát, így sokat spórolhatunk az átutalásokon. Csakhogy a nagyobb bank általában magasabb díjakat alkalmaz a kicsinél.

Természetesen a költségek kiemelten fontosak, ugyanakkor a banknál elérhető szolgáltatások köre sem elhanyagolható. Hiába vezetünk pénzforgalmi számlát a legkedvezőbb költségek mellett, ha az egyéb szolgáltatások szélessége, minősége egyébként nem elégítik ki cégünk igényeit. Ezért számlanyitást megelőzően érdemes alaposan tanulmányozni a bank által kínált szolgáltatás-palettát is.

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ, hogy melyik a legjobb bankszámla cégemnek?

Egyetlen dologtól, mégpedig a cég bankszámla használati szokásaitól. Egy induló vállalkozásnál, amikor még kisebb a forgalom, akkor leginkább a számlavezetési díj a legfontosabb költség. Nagyobb, régóta működő vállalkozásnál már a tranzakciós költségek a meghatározóak. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk cégünk szokásaival, így könnyen megtaláljuk a legmegfelelőbbet a banki ajánlatok között.

Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy megtalálod a legjobb számlacsomagot.

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Milyen céges bankkártyát érdemes választani?

A bankkártya használata az üzleti életben is praktikus. Segítségével csökkenthetjük a vállalkozás készpénzforgalmát, egyszerűbbé tehetjük a rendszeresen felmerülő kiadások (árubeszerzés, üzemanyagköltség) finanszírozását, és ha kell készpénzt is vehetünk fel vele. Mindezt egyszerűen és kényelmesen akár itthon, akár külföldön.

Az elektronikus bankkártyák jellemzően olcsóbbak, mint dombornyomott társaik. Így minimális ráfordítás mellett élvezhető a bankkártyák minden előnye. Dombornyomott kártyát azoknak érdemes választani, akik az átlagosnál többet utaznak külföldre. Ezek a kártyák szélesebb körben használhatóak, mint elektronikus társaik, továbbá nagy előnyük, hogy a legtöbb bank a bankkártya elvesztésekor sürgősségi szolgáltatásokat (kártyapótlás, készpénzfelvétel) biztosít külföldön.

Milyen bankszámlát válasszak induló vállalkozásként?

Több bank is kínál olyan számlacsomagot, amit kizárólag induló vállalkozások vehetnek igénybe. Ezek díjszabását igyekeznek a pénzintézetek úgy kialakítani, hogy azok lehetőség szerint gazdaságos pénzügyi megoldást jelentsenek. Arra viszont ügyeljünk, hogy egy induló vállalkozásnál alacsony forgalommal és kevés tranzakcióval kalkulálnak a bankok, ami a díjszabásban is tetten érhető. Így, ha cégünk bankszámla használati szokásai merőben másak, akkor ne csak a kezdő vállalkozásoknak kínált lehetőségek között keresgéljünk.

Milyen bankszámlát válasszak, ha cégem speciális tevékenységet végez?

Bizonyos szakmák képviselőinek (pl. könyvelők, jogászok, gyógyszerészek) a bankok speciális számlacsomagokat alakítottak ki. Hasonló a helyzet itt is, mint az induló vállalkozások esetében. Feltétlenül számoljunk ezekkel a lehetőségekkel is, de ne csak ezek között keresgéljünk. Előfordulhat, hogy cégünk bankszámla használati szokásai mellett kedvezőbb feltételekkel vehetünk igénybe egy normál bankszámlát.

Érdemes-e devizaszámlát nyitnom?

Azért még nem érdemes egy devizaszámlát fenntartani, hogy nagy ritkán egy-egy kisebb összegű devizautalás érkezik, vagy kerül elutalásra. Ezek fogadására, indítására a vállalkozás forint pénzforgalmi számlája is tökéletesen alkalmas. Jelentős devizaforgalom mellett már más a helyzet.

A legtöbb esetben a számla fenntartásának díja van, de akad néhány bank, ahol díjmentesen vagy kedvezményesen vehető igénybe, ha forint számlával is rendelkezik a vállalkozás az adott pénzintézetnél.

Bár már a számlavezetési díjak terén is komoly különbségek vannak, mégis ezek eltörpülnek az utalási költségeknél tapasztalható különbségekhez képest. A bankok által alkalmazott árfolyamokról nem is beszélve. Ezért különösen fontos időt szánni a megfelelő devizaszámla felkutatására is.

Hirdetés
Hirdetés