Betöltés

Melyik a legolcsóbb bank, ha inaktív a vállalati számla?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-21

Az elmúlt időszakban több megkeresést is kaptunk azzal kapcsolatban, hogy melyik a legolcsóbb bank, ha a vállalkozás átmenetileg nem bonyolít bankszámláján semmilyen forgalmat? Bármilyen meglepő, de találunk olyan számlacsomagot, amelyiknél a költségek ilyen esetben 0 forintra csökkenthetőek, és több olyan is van, amelyek fenntartása havi 500 forint alatt van.

A Bankmonitorhoz érkezett kérdések között igencsak megszaporodott az utóbbi időben azoknak a kérdéseknek a száma, amelyekben arról érdeklődtök, hogy hol érdemes bankszámlát vezetni, ha a vállalkozás tevékenységéből adódóan átmenetileg nem bonyolít semmilyen forgalmat. Kalkulátorunk természetesen ilyen célú keresésekre is tökéletesen alkalmas, ezért segítségül hívva megnéztük, hogy milyen lehetőségek jöhetnének szóba.

inaktiv_szamla

Fontos, hogy a fenti díjak kizárólag úgy érhetőek el, ha semmilyen kiegészítő szolgáltatást nem veszünk igénybe és a számlán egyáltalán nincs forgalom. Tehát nincs bankkártyánk, postai kivonatra nem tartunk igényt, nem rendelkezünk netbanki hozzáféréssel, továbbá a számlára nem érkezik átutalás és arról mi sem teljesítünk utalásokat.

Pozitívum, hogy a fent leírtak banki oldalról működhetnek. A táblázatban szereplő számlák egyikénél sem szükséges, hogy bankkártyával rendelkezzünk és természetesen a netbank sem kötelező. Ha biztos, hogy semmilyen forgalmat nem bonyolítunk, akkor bőven elegendő egy ilyen mértékig lecsupaszított számla.

Lépésről-lépésre, ha előreláthatólag a számla inaktív lesz

 1. Mérjük fel pontosan, hogy milyen forgalmat fogunk bonyolítani és milyen szolgáltatásokra lesz feltétlenül szükségünk. Néhány tipp, amivel jellemzően faraghatsz a költségeiden:
  • mondd le a postai kivonatot,
  • add le a bankkártyá(i)d bankfiókban, így ez(eke)t díjmentesen megszüntetik,
  • szüntesd meg az SMS szolgáltatásokat,
  • mondd le a netbankot (persze csak akkor, ha ez díjköteles és biztos, hogy nem lesz rá szükséged).
 2. Nézzük meg, hogy a megváltozott körülmények ellenére milyen feltételek mellett vezeti bankunk a számlát a jövőben.
  • hogyan változik a havidíj,
  • az inaktív számlavezetésért kerül-e felszámításra külön díj, stb.
 3. Nézzük meg, hogy számlavezető bankunknál, vagy más pénzintézetnél a megváltozott körülmények mellett találunk-e kedvezőbb feltételeket.

  Ennek három kimenetele lehet:

  • Szerencsések vagyunk és a jelenlegi számlánk a legideálisabb miután csak a szükséges termékeket és szolgáltatásokat tartjuk meg.
  • Jelenlegi számlacsomagunknál kedvezőbbet biztosít számlavezetőnk (persze ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a számlacsomag váltásnak díja lehet).
  • Nincs más megoldás, mint a bankváltás, hiszen egy másik bank ajánlata sokkal kedvezőbb.

Mindjárt más a helyzet, ha fordul a kocka!

Még véletlenül se essünk abba a hibába, hogy bankszámla forgalmunk felpörgésekor szaladunk például netbankot igényelni, mert korábban halottuk, hogy így olcsóbban lehet utalni és amúgy is kényelmesnek tűnik. Persze, az esetek zömében valóban olcsóbb, de vannak olyan számlacsomagok, amelyek nem ösztönzik a netbank használatot, sőt. Ezért fordulhat elő, hogy többe kerül egy netbanki utalás, mintha tegyük fel bankfiókban adtuk volna meg a megbízást.

Tehát bármilyen kiegészítő termék, vagy szolgáltatás szükségességét érezzük, első dolgunk az legyen, hogy elkezdünk a banki ajánlatok között körülnézni, hiszen ez a legbiztosabb jele annak, hogy bankhasználati szokásaink megváltoztak!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Szeretnél kivételezett lenni a bankban? Ezt Neked találták ki!

2018. 10. 08.

A magyarok körében egyre növekszik a nagyobb jövedelemmel és a számottevő vagyonnal rendelkezők száma. A pénzintézetek az átlagos ügyfeleknél jobb jövedelmi helyzetben lévő, vagyonosabb ügyfelek (úgynevezett prémium ügyfelek) számára külön...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 18.

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.