loading

Melyik a legolcsóbb bank, ha inaktív a vállalati számla?

Az elmúlt időszakban több megkeresést is kaptunk azzal kapcsolatban, hogy melyik a legolcsóbb bank, ha a vállalkozás átmenetileg nem bonyolít bankszámláján semmilyen forgalmat? Bármilyen meglepő, de találunk olyan számlacsomagot, amelyiknél a költségek ilyen esetben 0 forintra csökkenthetőek, és több olyan is van, amelyek fenntartása havi 500 forint alatt van.

A Bankmonitorhoz érkezett kérdések között igencsak megszaporodott az utóbbi időben azoknak a kérdéseknek a száma, amelyekben arról érdeklődtök, hogy hol érdemes bankszámlát vezetni, ha a vállalkozás tevékenységéből adódóan átmenetileg nem bonyolít semmilyen forgalmat. Kalkulátorunk természetesen ilyen célú keresésekre is tökéletesen alkalmas, ezért segítségül hívva megnéztük, hogy milyen lehetőségek jöhetnének szóba.

inaktiv_szamla

Fontos, hogy a fenti díjak kizárólag úgy érhetőek el, ha semmilyen kiegészítő szolgáltatást nem veszünk igénybe és a számlán egyáltalán nincs forgalom. Tehát nincs bankkártyánk, postai kivonatra nem tartunk igényt, nem rendelkezünk netbanki hozzáféréssel, továbbá a számlára nem érkezik átutalás és arról mi sem teljesítünk utalásokat.

Pozitívum, hogy a fent leírtak banki oldalról működhetnek. A táblázatban szereplő számlák egyikénél sem szükséges, hogy bankkártyával rendelkezzünk és természetesen a netbank sem kötelező. Ha biztos, hogy semmilyen forgalmat nem bonyolítunk, akkor bőven elegendő egy ilyen mértékig lecsupaszított számla.

Lépésről-lépésre, ha előreláthatólag a számla inaktív lesz

 1. Mérjük fel pontosan, hogy milyen forgalmat fogunk bonyolítani és milyen szolgáltatásokra lesz feltétlenül szükségünk. Néhány tipp, amivel jellemzően faraghatsz a költségeiden:
  • mondd le a postai kivonatot,
  • add le a bankkártyá(i)d bankfiókban, így ez(eke)t díjmentesen megszüntetik,
  • szüntesd meg az SMS szolgáltatásokat,
  • mondd le a netbankot (persze csak akkor, ha ez díjköteles és biztos, hogy nem lesz rá szükséged).
 2. Nézzük meg, hogy a megváltozott körülmények ellenére milyen feltételek mellett vezeti bankunk a számlát a jövőben.
  • hogyan változik a havidíj,
  • az inaktív számlavezetésért kerül-e felszámításra külön díj, stb.
 3. Nézzük meg, hogy számlavezető bankunknál, vagy más pénzintézetnél a megváltozott körülmények mellett találunk-e kedvezőbb feltételeket.

  Ennek három kimenetele lehet:

  • Szerencsések vagyunk és a jelenlegi számlánk a legideálisabb miután csak a szükséges termékeket és szolgáltatásokat tartjuk meg.
  • Jelenlegi számlacsomagunknál kedvezőbbet biztosít számlavezetőnk (persze ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a számlacsomag váltásnak díja lehet).
  • Nincs más megoldás, mint a bankváltás, hiszen egy másik bank ajánlata sokkal kedvezőbb.

Mindjárt más a helyzet, ha fordul a kocka!

Még véletlenül se essünk abba a hibába, hogy bankszámla forgalmunk felpörgésekor szaladunk például netbankot igényelni, mert korábban halottuk, hogy így olcsóbban lehet utalni és amúgy is kényelmesnek tűnik. Persze, az esetek zömében valóban olcsóbb, de vannak olyan számlacsomagok, amelyek nem ösztönzik a netbank használatot, sőt. Ezért fordulhat elő, hogy többe kerül egy netbanki utalás, mintha tegyük fel bankfiókban adtuk volna meg a megbízást.

Tehát bármilyen kiegészítő termék, vagy szolgáltatás szükségességét érezzük, első dolgunk az legyen, hogy elkezdünk a banki ajánlatok között körülnézni, hiszen ez a legbiztosabb jele annak, hogy bankhasználati szokásaink megváltoztak!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
 • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

  Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu Vigyázz, mihez nyúlsz, önkielégítős álvideókkal támadnak a zsarolók

  A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló levelekkel kapcsolatban. Kormányzati intézményekre támadnak a csalók. Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták...