Pórul járhatsz, ha nem figyelsz a bankszámládra

Pórul járhatsz, ha nem figyelsz a bankszámládra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Komoly bosszúságot okozhat egykori bankszámlánk, ha nem szüntetjük meg bankváltáskor. A gondatlanság ára akár havi 2-4 ezer forint is lehet. Egy pillanatig se gondoljuk, hogy azért, mert nem használjuk, nem kell utána fizetnünk. Számos esetben többe kerül ilyenkor, mint amikor még aktívan igénybe vettük.

1

Előbb vagy utóbb, valamilyen okból mindenki rászánja magát, hogy lecserélje a bankszámláját. Ez így is van jól, hiszen kizárt, hogy egy életen keresztül ugyanaz a számlacsomag jelentse a legjobb megoldást. Szerencsés esetben házon belül, egy egyszerű csomagváltással megúszható a dolog, de általában inkább az a jellemző, hogy egy másik banknál találjuk meg számításainkat. Csupán egyetlen probléma szokott ez utóbbi kapcsán felmerülni, hogy az új bankszámla megnyitása után megfeledkezünk a régi megszüntetéséről gondoskodni.

Hirdetés

Hirdetés

A gondatlanságnak komoly ára lehet

Ennek bizonyítására megvizsgáltuk, hogy milyen fenntartási költségekkel kell számolnunk, ha ugyanazt a bankszámlát aktívan, illetve inaktívan használjuk.

Ehhez elsőként megkerestük, hogy bankonként melyik számlacsomaggal járunk a legjobban, ha aktívan bankolunk. Azaz, ha a bankhoz érkezik a jövedelmünk, bankkártyát használunk és különböző megbízások is teljesülnek a bankszámlánkról.

Ezután megnéztük, hogy mennyibe kerül ugyanaz a számlacsomag, ha aktivitásunk alábbhagy. Feltételezve, hogy semmilyen mozgás nem történik a bankszámlán és csak egy bankkártyánk van, az alábbi költségek adódnak.

inaktiveszamla20160617

Míg aktív használat mellett átlagosan 661 Ft-ban kimerülnek a bankköltségek, addig átlagosan kétszer annyiba kerül, ha már egyáltalán nem is használjuk a bankszámlát. Nem beszélve arról, hogy nem egy esetben akár havi 2-4 ezer Ft-ra is felugorhatnak a költségek.

Mégis mi ennek az oka?

A bankok kedvezményes szolgáltatásaikat feltételekhez kötik. A leggyakoribb, hogy a bankszámlára rendszeresen átutalás érkezzen vagy, hogy ilyen-olyan műveletek (pl.: átutalás, bankkártyás vásárlás, stb.) történjenek azon. Viszont amint az elvárt feltételek teljesítése elmarad, búcsút inthetünk a kedvezményeknek és nem egy esetben horror díjak lépnek életbe.

Mi tehetünk, hogy ezt elkerüljük?

A megoldás roppant egyszerű. Az új bankszámla megnyitását követőn (kb. 3-4 héttel később) szüntessük meg a régit. Ennyi idő bőven elég arra, hogy jövedelmünk és fizetési megbízásaink átirányítsuk az új bankszámlára, illetve, hogy megérkezzen az új bankkártya.

Kíváncsi vagy, hogy érdemes-e lecserélned jelenlegi számlacsomagod? Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy megtalálod a legmegfelelőbbet.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés