Pórul járhatsz, ha nem figyelsz a bankszámládra

Pórul járhatsz, ha nem figyelsz a bankszámládra

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Komoly bosszúságot okozhat egykori bankszámlánk, ha nem szüntetjük meg bankváltáskor. A gondatlanság ára akár havi 2-4 ezer forint is lehet. Egy pillanatig se gondoljuk, hogy azért, mert nem használjuk, nem kell utána fizetnünk. Számos esetben többe kerül ilyenkor, mint amikor még aktívan igénybe vettük.

Előbb vagy utóbb, valamilyen okból mindenki rászánja magát, hogy lecserélje a bankszámláját. Ez így is van jól, hiszen kizárt, hogy egy életen keresztül ugyanaz a számlacsomag jelentse a legjobb megoldást. Szerencsés esetben házon belül, egy egyszerű csomagváltással megúszható a dolog, de általában inkább az a jellemző, hogy egy másik banknál találjuk meg számításainkat. Csupán egyetlen probléma szokott ez utóbbi kapcsán felmerülni, hogy az új bankszámla megnyitása után megfeledkezünk a régi megszüntetéséről gondoskodni.

Hirdetés

Hirdetés

A gondatlanságnak komoly ára lehet

Ennek bizonyítására megvizsgáltuk, hogy milyen fenntartási költségekkel kell számolnunk, ha ugyanazt a bankszámlát aktívan, illetve inaktívan használjuk.

Ehhez elsőként megkerestük, hogy bankonként melyik számlacsomaggal járunk a legjobban, ha aktívan bankolunk. Azaz, ha a bankhoz érkezik a jövedelmünk, bankkártyát használunk és különböző megbízások is teljesülnek a bankszámlánkról.

Ezután megnéztük, hogy mennyibe kerül ugyanaz a számlacsomag, ha aktivitásunk alábbhagy. Feltételezve, hogy semmilyen mozgás nem történik a bankszámlán és csak egy bankkártyánk van, az alábbi költségek adódnak.

inaktiveszamla20160617

Míg aktív használat mellett átlagosan 661 Ft-ban kimerülnek a bankköltségek, addig átlagosan kétszer annyiba kerül, ha már egyáltalán nem is használjuk a bankszámlát. Nem beszélve arról, hogy nem egy esetben akár havi 2-4 ezer Ft-ra is felugorhatnak a költségek.

Mégis mi ennek az oka?

A bankok kedvezményes szolgáltatásaikat feltételekhez kötik. A leggyakoribb, hogy a bankszámlára rendszeresen átutalás érkezzen vagy, hogy ilyen-olyan műveletek (pl.: átutalás, bankkártyás vásárlás, stb.) történjenek azon. Viszont amint az elvárt feltételek teljesítése elmarad, búcsút inthetünk a kedvezményeknek és nem egy esetben horror díjak lépnek életbe.

Mi tehetünk, hogy ezt elkerüljük?

A megoldás roppant egyszerű. Az új bankszámla megnyitását követőn (kb. 3-4 héttel később) szüntessük meg a régit. Ennyi idő bőven elég arra, hogy jövedelmünk és fizetési megbízásaink átirányítsuk az új bankszámlára, illetve, hogy megérkezzen az új bankkártya.

Kíváncsi vagy, hogy érdemes-e lecserélned jelenlegi számlacsomagod? Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy megtalálod a legmegfelelőbbet.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés