Tovább fékezett a vállalati hitelpiac! Hogyan juthatnak most pénzhez a cégek?

Tovább fékezett a vállalati hitelpiac! Hogyan juthatnak most pénzhez a cégek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-09
 

A március sem hozott változást a céges hitelpiacon: a vállalati hitelállomány az új folyósítások növekedése ellenére is csökkent. Az átlagkamat mérséklődést mutat, ez azonban elsősorban a kedvezményes hitelprogramok erőteljesebb térnyerésének a következménye.

Bár márciusban már megkezdődött a nagy érdeklődést kiváltó Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében igényelhető hitelek folyósítása is, ennek hatása még csak mérsékelten látszik meg a Magyar Nemzeti Bank által hétfőn közölt hitelezési és kamatstatisztikán.

Csökkenő a vállalati hitelállomány

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya  az intenzív vállalati hitelprogramok ellenére 194,7 milliárd forinttal, 13 183,8 milliárdra csökkent az elmúlt egy évben. A devizahitel-állománynál 3,1 milliárd forintos emelkedés, a forinthiteleknél 197,4 milliárdos mérséklődés volt megfigyelhető ebben az időszakban.

A hitelállomány változásához a márciusi adatok (januárhoz és februárhoz hasonlóan) mérsékelt új kihelyezésekkel járultak hozzá. Egy millió euro érték alatti új forinthitel-szerződések márciusban 13,4 milliárd forint összegben jöttek létre a februári 12,5 milliárd után. A magasabb összegeknél az új kihelyezés volumene 51,2 milliárd forintra nőtt a februári 33,3 milliárdról. Mindkét adat érdemben marad azonban el az egy évvel korábbi 20,4, illetve 134,2 milliárd forintos adattól.

Az eurohiteleknél az 1 millió euróérték alatti kategóriában 7,3 milliárd forintnak megfelelő összeget helyeztek ki a pénzintézetek a februári 6,3, illetve az egy évvel korábbi 2,5 milliárd után. A magasabb összegű euróhitel-szerződések volumene 58 milliárd forint volt a februári 106,6 milliárd, illetve a tavaly márciusi 58 milliárdot követően.

Az új szerződések állományának márciusi mérsékelt növekedése különösen annak fényében szerény, hogy ebben a hónapban már megkezdődött a nagy érdeklődés mellett lezajlott összességében 1000 milliárd forintra emelt keretösszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH) a folyósítás is. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium április közepi közleménye szerint a tájékoztatás idejéig 722 vállalattal szerződtek, 504 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre, amelyből 108 milliárd forintot ki is fizettek – ahogy arról korábban beszámoltunk.

Hirdetés

Hirdetés

Olcsóbbak lettek a hitelek?

Az új forinthitelek átlagkamata a tavaly márciusi 7,48 százalékról 15,11 százalékra emelkedett az 1 millió euróérték alatti szerződéseknél, illetve 6,9 százalékról 17,17 százalékra az ezen érték fölötti új folyósításoknál. Az előző hónaphoz képest ugyanakkor mindkét esetben érdemben csökkent az átlagkamat: a kisebb összegű forinthiteleknél 0,99, a nagyobbaknál 1,01 százalékponttal.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kamat esésében főként a támogatott hitelek (Széchenyi Kártya Program és a BGH) révén a piacra került források arányának a növekedése játszik szerepet. Az üzleti környezet alakulásában olyan érdemi pozitív változás nem volt, amely a csökkenés mértékét indokolná.

Az euróhitelek kamata az előző hónaphoz képest 0,55 százalékponttal 4,84 százalékra emelkedett februárhoz képest márciusban az 1 millió euró érték alatti új szerződéseknél, az ezen szint fölötti hitelek esetében az előző hónaphoz képest 1,74 százalékpontos kamatcsökkenés eredményeként 4,39 százalékra esett ugyanakkor az átlagkamat. Ez utóbbi számottevő esés is a kedvezményes hitelprogram hatása: a BGH keretében euróhiteleket is lehetett igényelni, forgóeszközhitel esetén évi fix 3,5 százalékos kamat mellett.

Mi várható?

Áprilisban és májusban a BHG programban igényelt hitelek folyosításával összefüggésben a nagyobb összegű forint és euróhiteleknél is növekedés várható, az átlagkamatok esetleges további mérséklődése mellett. Hosszabb távon azonban egyelőre nem túl biztató a kép.

A Széchenyi Kártya Program az eddigi bejelentések alapján folytatódik, bár a július 1-jétől érvényes feltételeket még nem ismertették. A várakozások alapján számottevő változásokra nem számítanak a piaci szereplők. A Széchenyi Kártya Programban június végéig évi fix 5 százalékos kamat mellett a hitelcélok széles körére érhető el forrás (a részletekről innen tájékozódhatsz).

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A piaci hitelek iránt – összefüggésben a magas, kétszámjegyű kamatokkal – lényegesen kisebb a kereslet, és amíg a piaci feltételek nem változnak ebben érdemi elmozdulás nem várható.

    A bankok a hitelezési feltételeken az elmúlt időben számottevően szigorítottak, ám ez inkább a monitoring, illetve a fedezeti elvárások területét érinti. A jó hitelképességű cégekért érezhetően verseny van. Így a jól megalapozott tervekkel rendelkező cégeknek célszerű versenyeztetniük a finanszírozókat: a hitelajánlatok között nagyok a különbségek, érdemes időt fordítani az optimális pénzintézeti partner megtalálására. Ebben tudnak hatékony segítséget nyújtani a Bankmonitor szakértői akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szüksége a vállalkozásodnak.

    Hirdetés
    Hirdetés