Kimerült a népszerű vállalkozói beruházási hitelprogram kerete is

Kimerült a népszerű vállalkozói beruházási hitelprogram kerete is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-07
 

Az EXIM Magyarország a Baross Gábor Beruházási Hitel alprogramra is felfüggesztette a kérelmek befogadását. Ezzel már a hitelprogram második pillérének a kerete merült ki. A forgóeszközhitelek folyósítása várhatóan már március végén, április elején elindul ugyanakkor.

Alig több mint egy hónap leforgása alatt összesen mintegy 200 milliárd forint összegű hitelkérelem érkezett be az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BHG) beruházási konstrukciójára. Az EXIM témában kiadott közleménye szerint közel 160 vállalkozás jelentkezett a hitelprogramra, a beérkező igények 15 százaléka zöld beruházási hitelre vonatkozott.

A várakozásokat is fölülmúló, hatalmas érdeklődéssel zajló BHG Beruházási Hitelek alprogramra vonatkozó hitelkérelmek befogadását ezért az EXIM Magyarország március 6.-ával felfüggesztette. Az erről szóló tájékoztatásban jelezték: a finanszírozási keret megtelt, néhány héten belül pedig a folyósítások is megkezdődhetnek a jelentkezési feltételeket sikeresen teljesítő vállalatok részére.

Hirdetés

Hirdetés

Hamarosan megkezdődik a folyósítás

Több mint 1000 hazai vállalat jelentkezett február 1-je óta az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramra, ebből 160 vállalkozás a beruházási hitel alprogramra. Az EXIM Magyarország a hitelprogram meghirdetésekor 200 milliárd forint összegű keretet különített el a beruházási hitelkonstrukcióra, ez a keretösszeg fogyott el március 6-ával.

A további kérelmek befogadásának felfüggesztése okán jelezték, a cél az volt, hogy egyetlen olyan hazai vállalat se maradjon forrás nélkül, amely már beadta igényét és megfelel az igénylési feltételeknek. A folyósítás mielőbbi elkezdése érdekében a bank törekszik a hitelkérelmek gyors elbírálására a kiadott tájékoztatás szerint.

Március végén, április elején indul a folyósítás

A BHG forgóeszközhitel alkonstrukciójára a kérelmek benyújtását már korábban, február 26-ával felfüggesztette az EXIM. A beérkezett 500 milliárd forint összértékű forgóeszköz hiteligényekről a döntést hétfőig meghozta az EXIM Magyarország.

A támogatási döntés kézhezvételét követően a kereskedelmi bankoknak a forgóeszközhitelek esetében 30, a beruházási hiteleknél 90 nap áll rendelkezésükre a refinanszírozási szerződés megkötésére, így várhatóan március végén, illetve április elején megkezdődhet a hitelek folyósítása is. 

Gyorsan fogy a hatalmas keret

Az EXIM Magyarország február 1-jével összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, azzal a céllal, hogy a turbulens gazdasági hatásoknak kitett magyar vállalatoknak gyors, kézzelfogható segítséget nyújtson rugalmas és kedvező feltételű kölcsönök formájában.

A program keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel volt igényelhető, kedvezményes, fix kamatozással. A forinthiteleknél a kamat mértéke maximum 6, az euróhiteleknél 3,5 százalék.

A február elején elindult programra eredetileg december közepéig lehetett volna kérelmet benyújtani, úgy tűnik azonban, hogy ennél a határidőnél jóval előbb elfogyhat a keret (a forgóeszköz- és beruházási hitel alkonstrukcióra már felfüggesztették a kölcsönkérelmek befogadását).

A Magyar Bankszövetség kezdeményezte ugyan a keretösszeg megemelését, ám egyelőre ennek fogadtatásáról nem jelent meg hír. Új forrásszerzési lehetőségként a Baross Gábor Tőkeprogram indult el. Ennek révén 600 milliárd forintnyi új tőkeforrást biztosítanak a gazdasági szereplőknek. A program első ingatlan- és értékpapír pillére március 1-től, 150 milliárd forint keretösszeggel nyílt meg.

A Széchenyi Kártya Program tovább fut

A BHG mellett a Széchenyi Kártya Program MAX+ keretében juthatnak még kedvezményes hitelhez a vállalkozások. A működés finanszírozására fordítható konstrukciók:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+
  • Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX+

A beruházási célok finanszírozására igényelhető:

  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX+
  • Széchenyi Lízing MAX+
  • Széchenyi Mikrohitel MAX+
  • Agrár Széchenyi Beruházási hitel MAX+

Valamennyi konstrukciónál a hitel kamata évi fix 5 százalék.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés