Betöltés

Újra csökkennek a vállalati bankköltségek, ha jól tudsz dönteni

szerző: Bankmonitor.hu
2014-09-29

A tranzakciós illeték két körös bevezetését követően a bankszámlák drágulása jellemezte a vállalati bankszámlák piacát is hosszú időn keresztül. Ez a trend azonban mára a múlté: az elmúlt hónapokban olyan változások következtek be, amelyek immár számottevő díjcsökkenést is tartalmaztak egyes bankok esetében. Még olyan bankot is találunk, ahol közel a felére csökkentek a költségek, így egy év alatt több mint 135.000 Ft-ot takaríthatunk meg! És ehhez még bankot sem kell feltétlenül váltanunk… Nem minden esetben ilyen rózsás a helyzet: néhány bank díjemelést hajtott végre. A jó döntésnek komoly anyagi előnyei lehetnek!

Egy hétköznapi kisvállalat bankhasználati szokásaira vetítve vizsgáltuk meg a bankszámlaköltségek változását. Fél év alatt kis mértékben (átlagosan 1,6%-kal), de csökkentek a számlafenntartási költségek. Szerencsére az izgalmak ezzel még nem érnek véget, amiről azonnal meggyőződhetünk, ha egy pillantást vetünk a részletekre.

Akad ugyanis olyan piaci szereplő is, ahol a bankhasználati szokásokhoz leginkább illeszkedő számlacsomagnál közel 45% a csökkenés mértéke. Önmagában persze még ez sem feltétlenül eget rengető, hiszen attól, hogy egy nagyon drága számlacsomag fenntartási költsége egyszer csak a felére csökken, az még nem jelenti azt, hogy egyébként jó választás lenne. Előfordulhat, hogy még a jelentős csökkentés ellenére is csak a mezőny végén kullog az adott számlacsomag. Annyit elöljáróban elárulunk, hogy jelen esetben nem erről van szó, de ennyire még ne szaladjunk előre.

Márciushoz képest 14 bankból 8 döntött úgy, hogy ilyen-olyan módon változtat az árazásán. Ennek eredményeként négy banknál többet, míg négy banknál kevesebbet kell fizetnünk a bankszámla fenntartásáért, ha vállalkozásunknak most nyitunk ott számlát. Természetesen ennek egyenes következménye, hogy némileg felborult a bankok közötti sorrend.

tabla_20140929A kisvállalati szegmensben betöltött hosszú ideig tartó vezető pozícióból az AXA Bank szorította ki elsőként az OTP Bankot. Az
AXA Vállalkozói Számla nyitási akciónak köszönhetően mindaddig az első helyen szerepelt a bank, amíg a CIB Bank meg nem jelent ún. választható kedvezménycsomag kampányával. Az akcióban a
CIB Elektronikus Üzleti Plusz Számla is részt vesz, ennek köszönhető a számlacsomag élre törése.

Ezen a ponton valószínűleg már senkinek sem kérdéses, hogy melyik bank, melyik számlacsomagjához köthető a fenntartási költségek 45%-os mérséklődése. Sőt, az akciónak köszönhetően az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a drasztikus csökkentés eredményeként egy valódi értékajánlatról van szó, hiszen szemmel láthatóan utolsóból lett az első…

A kisvállalati ügyfelek kegyeiért folytatott verseny látványos, mégis a számok arról tanúskodnak, hogy nem minden bank kíván ebben szerepet vállalni. Az egyik ilyen szereplő a K&H Bank, ahol a korábbi Dinamikus számlacsomag értékesítésének felfüggesztése óta a
Dinamikus+ számlacsomag jelenti a legjobb ajánlatot a táblázatban szereplő bankhasználati szokásokkal rendelkező kisvállalati ügyfeleknek. A számok, valamint a bank jelenlegi pozíciója a rangsorban magáért beszél. Ennél drasztikusabb lépésre csak az MKB Bank szánta el magát, ahol is az
1×1 Elektronikus számlacsomag fél év alatt közel 36%-kal (18.758 Ft-ról 25.478 Ft-ra) drágult.

A bankok közötti verseny természetesen nem csak a kisvállalati szegmensre koncentrálódik, sőt. Azt is eláruljuk, hogy bár a CIB Bank az aktuális kampányának köszönhetően minden kategóriában újra az élmezőnybe tört, ennek ellenére nem mindenhol piacvezető.

Számodra nyilván a legfontosabb kérdés az, hogy melyik bank kínálja a legjobb lehetőségeket vállalkozásodnak. Nos, ennek kiderítéséhez nem kell egyebet tenned, mint megadnod a vállalkozásodra jellemző bankhasználati szokásokat!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.