Van élet a növekedési hitelen túl – vállalati finanszírozás 1,6%-os kamattal

Van élet a növekedési hitelen túl – vállalati finanszírozás 1,6%-os kamattal
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-23
 

Az idei évben szinte minden a Növekedési Hitelprogramról szól, ha egy vállalat finanszírozási lehetőséget keres. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni az alternatív lehetőségeket sem, melyek közül az egyik legkedvezőbb a Széchényi Kártyaprogram keretében elérhető beruházási hitel. Ezen hitelhez a futamidő első három évében 5%pontos állami kamattámogatás kapcsolódik, így jelenleg 1,6%-on érhető el. Mit érdemes tudni ezen hitellehetőségről? Elengedhetetlen információk a jó döntéshez!

Ki kaphat a támogatott hitelből?

Minden olyan mikro-, kis- és középvállalkozás (KKV), amely tevékenységét legalább két éve végzi (két lezárt, teljes naptári éves gazdálkodói múlttal rendelkezik).

Hány évre és milyen célra kapható hitel?

A futamidő legalább 13 hónap, de akár 10 év is lehet. Ezen belül a maximum 18 hónapos rendelkezésre tartási idő alatt a hitel bármikor, akár több részletben is lehívható. 

A konstrukció keretében finanszírozható

  • ingatlan építése, vásárlása, fejlesztése,
  • új vagy használt gép, berendezés, egyéb tárgyi eszköz beszerzése,
  • a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz beszerzés (legfeljebb a hitelösszeg 20%-áig),
  • de akár már korábban megkezdett beruházás is.

Persze kizárólag abban az esetben, ha a beruházás tárgya egyértelműen kapcsolódik a vállalkozás által végzett, vagy az üzleti tervében szerepeltetett végezni kívánt tevékenységéhez.

Viszont a kölcsön nem fordítható

  • ÁFA finanszírozásra,
  • hitelkiváltásra, valamint
  • kapcsolt vállalkozástól és a hiteligénylő vállalkozás tulajdonosaitól történő eszközvásárlásra.

Mekkora összeg vehető igénybe?

Az igényelhető kölcsön összege
1 millió Ft-tól 50 millió Ft-ig terjedhet, a hitel kizárólag forintban vehető igénybe.

A
saját erőnek el kell érnie a tervezett
beruházás összköltségének minimum 20%-át. Viszont annak köszönhetően, hogy a korábban megkezdett beruházások is finanszírozhatóak a hitelből, így saját erőként elszámolhatóak a legfeljebb a hitelkérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül keletkezett számlák (illetve annak megfelelő számviteli bizonylatok) is.

Mennyibe kerül a kedvezményes hitel?

A hitel változó kamatozású, a fizetendő kamat alapkamatból (1 havi BUBOR) és kamatfelárból (4,5%) áll, ez összességében ma 6,6%. Ezen kamatszinthez
a futamidő első három évében állami kamattámogatás jár. A támogatás mértéke az év végéig megkötött hitelszerződéseknél 5%pont (a teljes összegre). Változatlan alapkamat (Bubor) mellett tehát ma 6,6%-5%, azaz 1,6%-os kamatozással indul a hitel. A 3 évnél hosszabb hitelek esetében fontos figyelembe venni, hogy a kamattámogatás a 4. évtől megszűnik.  

További rendszeresen jelentkező költség a futamidő alatt a 0,8%-os kezelési költség.

Ezeken felül egyszeri szerződéskötési díjjal (1,5%), valamint az egyes számlabenyújtásokhoz kapcsolódó lehíváskor fizetendő folyósítási jutalékkal (15.000 Ft/folyósítás) kell számolni.

A hitelt folyósító bank
kötelező számlaforgalmat is előírhat, amely értelmében a vállalkozásnak a banknál nyitott fizetési számláján legfeljebb háromszoros, míg 10 M Ft feletti hitel esetén ötszörös mértékű, vagy hitelarányos éves számlaforgalmat kell bonyolítania. Amennyiben a szerződésben vállalt számlaforgalmat a vállalkozás nem teljesíti, a banknak jogában áll a vállalt és a teljesített számlaforgalom közötti különbözetre különdíjat (1%) felszámítani.

A fentieken túl azonban a bankok a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalási díján (amelyre szintén állami támogatás vehető igénybe), illetve a vállalkozás hibájából történő felmondással, a követelés behajtás költségeinek kivételével nem számítanak fel semmilyen további, bármilyen elnevezésű költséget a hitelszerződés megkötésével, ill. a hitel folyósításával, rendelkezésre tartásával, törlesztésével kapcsolatban.

A hitel törlesztése

A tőke törlesztésére a beruházás megtérülésétől függően akár 2 éves türelmi idő is kérhető, így a tőketörlesztést csak a türelmi idő letelte után kell megkezdeni havi, vagy negyedéves gyakorisággal egyenlő részletekben. A kamatfizetés a tőketörlesztéssel egy időben esedékes (kivéve a türelmi időszak alatt).

Speciális szabályok

  • Az igénylő vállalkozásnak nincs el nem bírált Széchenyi Beruházási hitel igénylése folyamatban,
  • amennyiben a vállalkozás rendelkezik Széchenyi Beruházási hitellel, vagy el nem bírált Széchenyi Beruházási hitel igénylése van folyamatban, úgy az igényelt, illetve fennálló Széchenyi Beruházási Hiteleinek együttes összege nem haladhatja meg az 50 millió forintot,
  • amennyiben a vállalkozás egy időben rendelkezik élő, vagy elbírálás alatt lévő bármilyen Széchenyi Kártya Programon belüli termékkel, úgy ezek együttes összege a folyamatban lévő igényléssel együtt nem haladhatja meg a 150 M Ft-ot (egyéni vállalkozók esetén az 50 M Ft-ot).

Szeretnéd kihasználni a támogatott hitelekben (NHP, EHP, Széchenyi Kártya Program) rejlő lehetőségeket? Töltsd ki az alábbi adatlapot és segítünk eligazodni a részletekben!


Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!




Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés