Végelszámolják a Sberbankot! Mit tehetnek a céges ügyfelek?

Végelszámolják a Sberbankot! Mit tehetnek a céges ügyfelek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-03 Frissítve: 2022-05-06
 

A vállalkozói hitelpiacnak is – kicsi, de – aktív szereplője volt a Sberbank. Számos cég a pénzintézeten keresztül jutott forráshoz egyebek mellett az elmúlt időszakokban nagyon népszerű NHP és a Széchenyi Kártya Programok keretében, illetve a pénzintézetnél vezette számláját. Mit tehetnek most ezek a vállalkozások? Az alábbiakban sorra vesszük a tennivalókat.

Sokak számára aktuális probléma hogy akár napi likviditásuk biztosítását is ellehetetleníti a számlák befagyasztása, hiszen nem tudnak saját forrásaikhoz hozzáférni.

Az OBA cégek esetén is térít

Fontos leszögezni a cégvezetők és tulajdonosok megnyugtatása érdekében, hogy a vállalkozói betétekre is vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája a 100 ezer eurós értékhatárig, így a Sberbankban ragadt összegekhez a március 2-án elindult kártalanítás során 10 napon belül hozzájutnak majd a cégek is. Ritkán hangzik el, de itt érdemes talán leírni, hogy nem csak a forint, hanem valamennyi az OECD országokban használt pénznemben tartott betétre érvényes a kártalanítás.

Hirdetés

Hirdetés

Szuper gyors számlanyitási lehetőség számos banknál

Jó hír a vállalkozásoknak az is, hogy a hazai pénzintézetek között több intézmény ajánl a kialakult helyzetre való tekintettel akár egy éves  ingyenes számlavezetési lehetőséget, méghozzá szuper gyorsasággal meg is nyitják a számlákat. A számlákhoz kapcsolódó szolgáltatások tartalma azonban jelentősen eltérhet, így célszerű alaposan áttekinteni az ajánlatokat.

Át tudom vinni cégem hitelét más bankhoz?

Különösen fontos lehet ez azon vállalkozások számára, akik nem csak számlát vezettek a Sberbanknál, hitelszerződésük is volt, illetve esetlegesen a korábbi számlákon jelenleg hozzáférhetetlen forrásaik miatt a következő napokban, hetekben pénzre lenne szükségük.

A Sberbanknál befagyasztott hitelek kiváltásának módja a mai napon még kérdéses, de mindenképp érdemes már most elindítani más hitelintézetnél az igényünket, hogy mire megnyílik a lehetőség, nekik már csak az új hitelszerződésüket kelljen aláírni.

A gyors átmeneti megoldást biztosító elérhető folyószámla, illetve forgóeszköz hitelek választását megkönnyítheti vállalati hitelkereső alkalmazásunk, a kedvezményes Széchenyi Kártya GO program keretében elérhető módozatokról pedig itt foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

Kell-e törlesztenem meglévő hiteleimet a banknál?

A meglévő hiteleket illetően fontos felhívni a vállalkozások figyelmét arra, hogy a törlesztést nem célszerű szüneteltetni, amennyiben ahhoz a források rendelkezésre állnak. Nyugodtak lehetünk, hogy a késedelmes fizetésünk tényét még ilyen helyzetben is nyilván fogják tartani, ami negatívan hathat cégünk későbbi hitelezhetőségére.

A Sberbank honlapján már megjelent a tájékoztatás arról, hogy mely bankszámlaszámokra kell az aktuális törlesztőrészleteket utalni. A gyorsaság ebben a helyzetben elengedhetetlen, ha elakadnál, információra lenne szükséged, keresd bizalommal a Bankmonitor hitelszakértőit.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés