Lendületben a kkv-hitelezés – Mutatjuk a húzóágazatokat

Lendületben a kkv-hitelezés – Mutatjuk a húzóágazatokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-16 Frissítve: 2024-06-28
 

Dinamikusan nőtt a kis- és középvállalati hitelállomány Magyarországon. A CIB Bank hitelportfóliójában továbbra is a feldolgozóipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság hármasa a meghatározó, bár egyes, kisebb súlyú ágazatoknál is voltak nagyobb kilengések az elmúlt két évben.

Jelentősen nőtt a koronavírus-járvány előtti utolsó évhez képest a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtott vállalati hitelek állománya Magyarországon, amely alapján elmondható, hogy a kkv-finanszírozási lehetőségeket kevéssé viselte meg a pandémia – áll a CIB Bank témában kiadott friss közleményében. A pénzintézetnél stabilan emelkedett a kkv-hitelek állománya 2020-2021-ben, amelynek eredményeként a bank magas minőségű vállalati portfóliója összességében a piacot meghaladva, több mint harminc százalékkal gyarapodott ebben az időszakban.

Hirdetés

Hirdetés

Szektorok, amelyekben erős a kkv-hitelezési aktivitás

A koronavírus-járvány nem alakította át jelentősebb mértékben a bank portfóliójának összetételét. A kkv-hitelállomány közel kétharmadát változatlanul három ágazat – a feldolgozóipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság – adja. Ezen belül az első kettő a domináns, ami mellett az autóipar és a vállalatfelvásárlási tranzakciók továbbra is a hitelintézet fókuszában maradnak.

Az építőiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások szintén jelentős szeletét – nagyjából tizedét – adták az állománynak a 2019. és 2021. közötti időszakban. „Az adataink alapján is jól látszik, hogy a CIB Bank fókusza nem változott az elmúlt években: az említett három nagy ágazat dominanciája, és az építőipar viszonylag jelentős súlya a portfóliónkban is azt mutatja, hogy továbbra is a reálgazdaságot kívánjuk finanszírozni” – idézte az adatok kapcsán Győr Tamás, a CIB Bank KKV üzletágának igazgatóját a közlemény. A feldolgozóiparban érdekelt kkv-k hiteleinek állománya közel 40 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben, amely több mint tíz százalékponttal meghaladta a piaci átlagot is.

Fenntarthatósági szempontok

A bank adataiból az is látszik, hogy akadnak olyan ágazatok, amelyeknél nagyobb kilengéseket hozott a 2019. vége óta eltelt időszak a hitelállomány alakulása szempontjából. Az egyik ilyen az információ-kommunikáció.

„Az információ-kommunikáció területén közel triplájára nőtt a CIB Bank hitelállománya 2019. vége óta, amely egyértelműen arra utal, hogy elkötelezettek vagyunk a digitalizációba, a jövő üzleti megoldásaiba fektető vállalkozások finanszírozása iránt. Az pedig, hogy a bányászati szektorban működő kkv-knál lévő – eddig sem jelentős – kitettségünk több mint a harmadával csökkent két év alatt, a fenntartható jövő szempontjából nagyon fontos. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket az is jól mutatja, hogy anyavállalatunk, az Intesa Sanpaolo Csoport csatlakozott a Net-Zero Alliance-hez, vállalva, hogy 2030 végéig a nemzetközi bankcsoport saját közvetlen kibocsátását pozitív hatású beruházásokkal ellensúlyozza” – hangsúlyozta Győr Tamás.

Bankmonitor komment

A pandémia ideje alatt óriási lendületet adtak a kkv-hitelezésnek a támogatott programok. 

Az NHP Hajrá program keretében 2020 április és 2021 júniusa között 40 ezer cég jutott mintegy háromezer milliárd forint hitelhez. A források több mint felét forgóeszközhitelként vették igénybe a vállalkozások, 37 százalék viszont beruházások megvalósulását segítette hitel vagy lízing formájában. A kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság szívta fel a források háromnegyedét.

A másik támogatott program, a Széchenyi Kártya GO jelenleg is fut, bár a kondíciók az induláshoz képest 2022. elejétől szigorodtak. Ezek a hitelek jelenleg – típustól függően – fix 0,5-2,5 százalékos kamattal érhetők el. A futamidő 2-10 év. A konstrukciókhoz kamat, kezelési költség és kezelési díjtámogatás kapcsolódik.

Figyelembe véve, hogy jelenleg már 7 százalékos éves kamat alatt piaci hitel nem igazán érhető el a vállalkozások számára, a Széchenyi GO termékek nagyon vonzó ajánlatot jelentenek a vállalkozások számára.

Figyelem! A Széchenyi GO Program jelenlegi feltételei csak június 30-áig érvényesek. Ha nem akarsz kicsúszni a határidőből célszerű az igénylést még áprilisban elindítani. A Széchenyi Kártya Program GO konstrukció keretében igényelhető hitelekről minden fontos információt megtalálsz Széchenyi Kártya kalkulátorunknál, amellyel azt is kiszámolhatod, hogy mennyi kedvezményes kölcsönt igényelhetsz. Fontos figyelni arra is, hogy a hitel igényléséhez szükség lesz a 2021-es év pénzügyi zárásra.

Széchenyi hitel
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 500 millió Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés