Szélsőségek vonzásában – Mennyire fáj, ha felületesen választunk vállalati bankszámlát

Szélsőségek vonzásában – Mennyire fáj, ha felületesen választunk vállalati bankszámlát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-16
 

Rengeteget utalsz vállalkozásod bankszámlájáról, vagy esetleg gyakran veszel fel készpénzt? Meggyőződésed, hogy nagyon nem lőhetsz mellé a számlaválasztással, ha ez alapján azokat a bankszámlákat keresed, ahol ezek a tranzakciók a legkedvezőbbek? El kell, hogy keserítsünk, mert ennek a magatartásnak igen komoly költségei lehetnek. Ha nem muszáj, nyilván te sem szeretnél éves szinten 160 –190 ezer forinttal több bankköltséggel számolni.

Tapasztalataink alapján rengetegen hajlamosak abba a hibába esni, hogy egyetlen költségtételre koncentrálnak az ideális bankszámla felkutatása során. A Bankmonitorhoz érkező megkeresések között nap, mint nap találkozunk olyannal, amiben keresitek azt a bankszámlát, amelyiknél

  • díjmentes a számlavezetés,
  • nem kell fizetni a bankkártyáért,
  • nem kell fizetni a kártyás készpénzfelvételért, vagy
  • díjmentesen lehet utalni, stb.

Félreértés ne essék ezek igenis fontos részletek! De sohasem szabad egyetlen költségtétel alapján dönteni, ellenkező esetben hamar csalódhatunk az optimálisnak hitt számlacsomagban. Az már fél siker, ha tisztában vagyunk vele, hogy sokat fogunk a számláról utalni, vagy készpénzt felvenni, de a dolog ennél azért valamelyest összetettebb.

Beszéljenek inkább a számok helyettünk!

Haladjunk végig ezeken a szélsőséges eseteken egy átlagos bankhasználati szokásokkal rendelkező kisvállalat példáján. A lenti táblázat alapján jól látszik, hogy cégünk számos tranzakcióval rendelkezik, mégis tegyük fel, hogy számunkra az a fontos, hogy a számlavezetésért ne kelljen fizetni.

A „0 forintos számlák” buktatói

havidij140116A fenti táblázatban azokat a számlacsomagokat gyűjtöttük össze, amelyek számlavezetéséért külön díjat nem számít fel a bank. Jól látszik, hogy a példánkban szereplő vállalkozás bankhasználati szokásai alapján találunk kedvezőbb ajánlatot a bankok kínálatban, de ha kizárólag a díjmentes számlavezetésre koncentrálunk, akkor bankköltségünk havi szinten akár a duplájára is rúghat.
Egy ilyen rossz döntés eredményeként a piacon elérhető legjobb számlacsomaghoz (az adott bankhasználati szokások mellett) képest
éves szinten 191 304 forint plusz költséggel kell számolnunk!  

Mivel jár a díjmentes kártyás készpénzfelvétel?

kartya140116Tekintettel arra, hogy díjmentes bankkártyás készpénzfelvételre kevés lehetőség kínálkozik, így táblázatunk terjedelme elég rövid, de annál beszédesebb.
Csupán két készpénzfelvételt feltételezve, mindössze 150 000 Ft értékben igen komoly plusz költséget (161 856 Ft) jelenthet éves szinten, ha – az összes számlahasználati szokás alapján – a legjobb számlacsomag helyett olyat választunk, ahol díjmentesen juthatunk készpénzhez. Kísérletező kedvű olvasóinknak máris adott a lehetőség, ha tovább szeretnének ebben az irányban szörnyülködni.

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!


Reméljük, megbocsátjátok, hogy a bankkártyák éves díjait jelen írásunkban külön nem vesézzük ki, de megítélésünk szerint a rengeteg akció miatt nem is igazán szükségszerű.

Legyen olcsó a netbanki utalás!

utalas140116Elérkeztünk az első olyan költségtételhez, ahol az adott bankhasználati szokások mellett (főként az átutalások darabszáma miatt) már szóba sem jöhet a teljes körű díjmentesség. Persze a tranzakciók bizonyos része díjmentesen és/vagy kedvezményesen teljesül a számlacsomag keretében, de ezt a költségelemet ilyen volumen mellett nem tudjuk nullára csökkenteni. Ezért ebben az esetben azokat a számlacsomagokat tartalmazza a fenti táblázat, amelyeknél még havi 10 000 Ft alatt megússzuk az átutalásokat.

Itt jegyeznénk meg, hogy esettanulmányunk talán legtanulságosabb pontjához értünk, ha ugyanis a legalacsonyabb átutalási díj alapján választunk bankszámlát (K&H Bank – Aktív számlacsomag), akkor
éves szinten 161 856 forinttal járunk rosszabbul, mint a legjobb számlacsomaggal!

Gyakori a pénztári befizetés, ezért fontos, hogy díjmentes legyen

penztar140116Írásunk színesítéseként egy kis csemegével is kedveskedünk azoknak, akik gyakran látogatják meg a bankok pénztárát vállalati készpénzbefizetés miatt. Górcső alá vettük a pénztári tranzakciók közül a befizetést. Ahogy látjuk, jó pár számlacsomagot találunk a bankok kínálatában, amelyeknél díjmentesen lehetőségünk van erre. Ennek azonban a legjobb számlacsomaghoz képest igen komoly lehet az ára,
szélsőséges esetben éves szinten 195 372 forint plusz költséggel járhat.

Talán senkit sem szükséges tovább győzködnünk, hogy igen komoly ráfizetéssel jár, ha jövőbeni bankszámlánk felkutatásakor egyetlen költségtételre koncentrálunk. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy
bankhasználati szokásaink teljes körű számbavétele elengedhetetlen ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális megoldást!

Nézzük, melyek a legkedvezőbb számlacsomagok a példában szereplő vállalkozás esetében!

TOP3140116Nagyon fontos, hogy a cég méretétől, forgalmától és egyéb szokásaitól függően teljesen más bankszámlák jelenthetik a legjobb választást, így a fenti táblázat merőben másként alakulhat eltérő bankhasználat mellett. Ha szeretnéd, hogy segítsünk vállalkozásodnak megtalálni az optimális bankszámlát, add meg adataidat, és felvesszük veled a kapcsolatot!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés