Vállalati bankköltségek: miért fizetnél feleslegesen milliókat?

Vállalati bankköltségek: miért fizetnél feleslegesen milliókat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-30
 

A minapi tranzakciós díjemelést elkerülni ugyan nem lehet, de mégis van mozgástér: a nem adó jellegű vállalati bankköltségek jelentősen, akár 10-15 millió forinttal is csökkenthetők a nagyobb, milliárdos forgalmú, és/vagy sok dolgozót foglalkoztató cégek esetén. A közelmúltban egy 3 milliárd forint feletti éves árbevételű cég banki költségeit sikerült 4,8 millióról 1,8 millió forintra visszavágni. Egy 10 milliárdos forgalmú középvállalat esetén az optimalizálás évente 13 millió forintos megtakarítást hozott. Sőt, a devizaváltás optimalizálásával is milliók takaríthatók meg! Mutatjuk a részleteket.

Augusztus óta, illetve második körben októbertől nem csak a magánszemélyeknek, de a vállalkozóknak, az intézményeknek, a nagyobb vállalatoknak is a szembe kell nézniük a tranzakciós illeték emelésével, ami igen jelentősen megemeli a banki költségeket. Az adó jellegű illetéket a bankok kivétel nélkül továbbhárítják az ügyfelekre, ugyanakkor a költségek másik része, a banki jutalékok igenis érdemben lefaraghatók. Példákon keresztül mutatjuk be, hogy miképpen.

(A banki tranzakciós illetékek széles körű áthárításáról legutóbb az elábbi cikkben írtunk részletesen)

Hirdetés

Hirdetés

Nem semmi: évi 3 milliós költség-faragás

Első példánkban szereplő cég egy 3 milliárd forint feletti éves árbevételű kereskedő és szolgáltató vállalkozás, amely áruházi polcok, raktári rendszerek, bevásárlókocsik telepítésével foglalkozik, és ügyfelei között szerepelnek többek között hipermarketek, nagyáruházak, de kisebb helyi boltok is. A cég erősen függ az importtól, sok külföldi utalást is végez, így különösen fontos számára a banki költségek optimalizálása.

Korábban két bankkal dolgoztak együtt. Az egyik, a másodlagos bankot lecserélték egy versenyeztetés során, míg a másik, fő partnernek számító bankkal folytatták ugyan az együttműködést, de lényegesen alacsonyabb díjakkal – húzza alá Kreisz György, a Bankmonitor vezető üzletviteli tanácsadója.

Az új banki partner nemcsak a fő cég számára biztosított kedvezőbb feltételeket, hanem a cég körül működő kisebb vállalkozások is ugyanazt az alacsony árszintet kapták meg, ami körülbelül 5-600 ezer forintos éves megtakarítást eredményezett a beszállító partnerek számára is.

Fontos
Az eredmény jelentős költségcsökkentés lett: a korábbi 4,8 millió forintos éves tranzakciós költségeket és árfolyamkockázati marginokat sikerült 1,8 millió forintra csökkenteni, ami közel 63%-os megtakarítást jelentett.

Ez a sikeres tárgyalás és a másodlagos bank leváltásának eredménye volt, és nagyban hozzájárult a cég pénzügyi hatékonyságának javításához. A spórolás mértékét az alábbi táblázatban foglaltuk össze részletesen.

Mennyit spórolhat évente a bankköltségeken egy 3,5 Mrd Ft árbevételű cég?

Nagyobb vállalat, még több megtakarítás: évi 13 milliós spórolás

Egy másik esetben egy éves szinten 10 milliárd forint számlaforgalmú, erős középvállalat esetében a banki költségek optimalizálása ugyancsak jelentős pénzügyi előnyt hozott. A 10 milliárd forintos forgalom mellett a megtakarítás volumene évente meghaladta a 13 millió forintot – hoz egy újabb példát a Bankmonitor vezető üzletviteli tanácsadója. Ez a megtakarítás a sikeres tárgyalások és a részleges bankváltás eredményeként jött létre, és jelentősen hozzájárult a vállalat költséghatékonyságának javításához.

Devizaváltás: újabb 3 milliós spórolási lehetőség a nagyobbaknak

Amint láttuk is, a vállalatok számára a tudatos pénzügyi menedzsment egyre inkább a versenyképesség alapfeltételévé válik. A fenti spóroláson túl, ha egy vállalat devizaváltásra kényszerül, megfelelő devizaváltási gyakorlattal és egyedi árfolyamokkal évi egymillió euró váltásánál akár 3 millió forintot is megtakaríthat.

Kiknek szól a Bankmonitor vállalati finanszírozási tanácsadása?

Elsősorban azoknak a közepes vagy nagyobb cégeknek ajánlott a finanszírozási tanácsadás, amelyek éves bevétele meghaladja az 500 millió forintot. Az ilyen vállalkozások számára a hagyományos, egy termékes banki megoldások már nem bizonyulnak elégségesnek és költséghatékonynak.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés