Betöltés

Vállalati hitelek: a legjobb megoldás már csak hetekig elérhető

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-17

Már a 10.000-et súrolja azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében kedvezményes hitelhez jutnak. Nem meglepő, hogy vállalati berkekben hatalmas az érdeklődés, hiszen több mint 5%pontos kamatelőnnyel kecsegtet a program keretében elérhető hitel a sztenderd piaci beruházási és forgóeszközhitelekkel szemben. Számszerűsítve ez egy 30 millió Ft-os ügyletnél 1,5 millió Ft kamatkülönbség és ez a jövőben még tovább fog növekedni! A hitellehetőség csak év végéig elérhető, így a finanszírozásra szoruló KKV-nak érdemes gyorsan lépnie.

 Konkrétan mennyit nyerhetnek a cégek? 

A 2,5%-os maximális kamatszinttel rendelkező növekedési hitel iránti érdeklődés nem meglepő a vállalkozások részéről, hiszen a sztenderd piaci beruházási és forgóeszközhitelekhez képest, amelyek átlagos kamatszintje 7,5-8% majdhogynem „ingyen hitelnek” tekinthető. A konkrét előny számszerűsítéséhez, ha a Növekedési Hitelprogram második szakaszában létrejött ügyletek átlagos értékét hívjuk segítségül, akkor az eredmény magáért beszél.

Tehát egy 30 millió Ft-os hitelügyletnél, a növekedési hitel maximált kamatának köszönhetően a vállalkozások legalább 5%ponttal kedvezőbb kamatszinten jutnak finanszírozáshoz az NHP keretében. Így a normál, sztenderd piaci hitelekhez képest már az első évben több mint 1,5 millió Ft-tal kevesebb lesz a hitel kamatterhe.

 A jövőbeni pénzügyi előny még látványosabb 

Az inflációt, pontosabban annak várható alakulását figyelembe véve a növekedési hitel pénzügyi előnye még erőteljesebb. A program keretében folyósított hitelekkel szemben a sztenderd piaci beruházási és forgóeszközhitelek többnyire változó kamatozásúak. Mivel ezek a hitelek referenciához kötöttek (ez jellemzően az 1 havi BUBOR), így ennek a változása rövid időn belül beépül a hitel kamatába. A referencia kamat alakulását pedig nagyban befolyásolja az infláció alakulása.

A múltbeli adatokat segítségül hívva megállapítható, hogy az infláció és az 1 havi BUBOR között átlagosan 2,62%pont különbség jelentkezett. Ha ezt a különbséget a Magyar Nemzeti Bank inflációs várakozására vetítjük, akkor azt látjuk, hogy egy év múlva várhatóan több mint 8%pont lesz a különbség, amikor is a sztenderd piaci hitelek átlagos kamatszintje várhatóan már a 11%-ot súrolja majd.

A program keretében rendelkezésre álló 1.000 Mrd forintos keretösszeg (amit a Monetáris Tanács akár 2.000 milliárd forintig is megemelhet), még jó pár vállalkozás számára lehetőséget kínál arra, hogy kedvezményes kamatozással jusson hitelhez. A keretösszeg tehát szűkösnek nem nevezhető, de az ügyletek megkötésére vonatkozó időkorlát (2014. december 31.) vészesen közeleg. Tekintettel arra, hogy az átlagos átfutási idő beruházási hitelek esetén 8, míg forgóeszközhiteleknél nagyságrendileg 6 hét nem árt sietni, hiszen a határidő miatt nagyjából 2-3 hét áll még a vállalkozások rendelkezésére. (Természetesen nem zárható ki, hogy az MNB a Növekedési Hitelprogramot 2015-ben is folytatni fogja, de erről semmilyen döntést nem hozott egyelőre a jegybank.)

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod is kaphat-e hitelt, töltsd ki az alábbi formot:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az NHP kihasználtsága

Október elején megközelítette a 10.000-et azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek már szerződtek a Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszában. A megkötött 13.600 ügylet keretében több mint 400 Mrd Ft kerül a vállalkozásokhoz, amelyből már 330 Mrd Ft-ot folyósítottak is a közreműködő bankok ügyfeleiknek.

A leszerződött ügyletek közel 98%-a új hitel. Ebből a legnagyobb részt a beruházási hitelek (59%) képviselik, de jelentős a forgóeszközhitelek (26%) részesedése is. Az új hitelekhez képest viszont minimális a forint- és devizahitel-kiváltáshoz kapcsolódó ügyletek 2%-os aránya (~8,5 Mrd Ft). Főként annak fényében, hogy a szerződött ügyletek 10%-áig, azaz jelen állás szerint több mint 40 Mrd Ft erejéig volna lehetőség ilyen célra hitelt folyósítani. Persze nem arról van szó, hogy a vállalkozások nem szeretnének ilyen célra növekedési hitelt igénybe venni. Sőt, tapasztalataink alapján számos vállalkozás élne is ezzel a lehetőséggel, de főként a 10%-os korlát az, ami gátat szab annak, hogy a kisebb, kevésbé jól működő vállalkozások is hitelhez jussanak hitelkiváltási céllal.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

szerződés

Nem minden költség szerepel a lakáshitelek THM-jében

2019. 01. 11.

A lakáshitel hirdetésekben mindig szerepel a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyivel...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.