Betöltés

Vállalati hitelek: a legjobb megoldás már csak hetekig elérhető

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-17

Már a 10.000-et súrolja azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében kedvezményes hitelhez jutnak. Nem meglepő, hogy vállalati berkekben hatalmas az érdeklődés, hiszen több mint 5%pontos kamatelőnnyel kecsegtet a program keretében elérhető hitel a sztenderd piaci beruházási és forgóeszközhitelekkel szemben. Számszerűsítve ez egy 30 millió Ft-os ügyletnél 1,5 millió Ft kamatkülönbség és ez a jövőben még tovább fog növekedni! A hitellehetőség csak év végéig elérhető, így a finanszírozásra szoruló KKV-nak érdemes gyorsan lépnie.

 Konkrétan mennyit nyerhetnek a cégek? 

A 2,5%-os maximális kamatszinttel rendelkező növekedési hitel iránti érdeklődés nem meglepő a vállalkozások részéről, hiszen a sztenderd piaci beruházási és forgóeszközhitelekhez képest, amelyek átlagos kamatszintje 7,5-8% majdhogynem „ingyen hitelnek” tekinthető. A konkrét előny számszerűsítéséhez, ha a Növekedési Hitelprogram második szakaszában létrejött ügyletek átlagos értékét hívjuk segítségül, akkor az eredmény magáért beszél.

Tehát egy 30 millió Ft-os hitelügyletnél, a növekedési hitel maximált kamatának köszönhetően a vállalkozások legalább 5%ponttal kedvezőbb kamatszinten jutnak finanszírozáshoz az NHP keretében. Így a normál, sztenderd piaci hitelekhez képest már az első évben több mint 1,5 millió Ft-tal kevesebb lesz a hitel kamatterhe.

 A jövőbeni pénzügyi előny még látványosabb 

Az inflációt, pontosabban annak várható alakulását figyelembe véve a növekedési hitel pénzügyi előnye még erőteljesebb. A program keretében folyósított hitelekkel szemben a sztenderd piaci beruházási és forgóeszközhitelek többnyire változó kamatozásúak. Mivel ezek a hitelek referenciához kötöttek (ez jellemzően az 1 havi BUBOR), így ennek a változása rövid időn belül beépül a hitel kamatába. A referencia kamat alakulását pedig nagyban befolyásolja az infláció alakulása.

A múltbeli adatokat segítségül hívva megállapítható, hogy az infláció és az 1 havi BUBOR között átlagosan 2,62%pont különbség jelentkezett. Ha ezt a különbséget a Magyar Nemzeti Bank inflációs várakozására vetítjük, akkor azt látjuk, hogy egy év múlva várhatóan több mint 8%pont lesz a különbség, amikor is a sztenderd piaci hitelek átlagos kamatszintje várhatóan már a 11%-ot súrolja majd.

A program keretében rendelkezésre álló 1.000 Mrd forintos keretösszeg (amit a Monetáris Tanács akár 2.000 milliárd forintig is megemelhet), még jó pár vállalkozás számára lehetőséget kínál arra, hogy kedvezményes kamatozással jusson hitelhez. A keretösszeg tehát szűkösnek nem nevezhető, de az ügyletek megkötésére vonatkozó időkorlát (2014. december 31.) vészesen közeleg. Tekintettel arra, hogy az átlagos átfutási idő beruházási hitelek esetén 8, míg forgóeszközhiteleknél nagyságrendileg 6 hét nem árt sietni, hiszen a határidő miatt nagyjából 2-3 hét áll még a vállalkozások rendelkezésére. (Természetesen nem zárható ki, hogy az MNB a Növekedési Hitelprogramot 2015-ben is folytatni fogja, de erről semmilyen döntést nem hozott egyelőre a jegybank.)

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod is kaphat-e hitelt, töltsd ki az alábbi formot:


[fgs_small]

Az NHP kihasználtsága

Október elején megközelítette a 10.000-et azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek már szerződtek a Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszában. A megkötött 13.600 ügylet keretében több mint 400 Mrd Ft kerül a vállalkozásokhoz, amelyből már 330 Mrd Ft-ot folyósítottak is a közreműködő bankok ügyfeleiknek.

A leszerződött ügyletek közel 98%-a új hitel. Ebből a legnagyobb részt a beruházási hitelek (59%) képviselik, de jelentős a forgóeszközhitelek (26%) részesedése is. Az új hitelekhez képest viszont minimális a forint- és devizahitel-kiváltáshoz kapcsolódó ügyletek 2%-os aránya (~8,5 Mrd Ft). Főként annak fényében, hogy a szerződött ügyletek 10%-áig, azaz jelen állás szerint több mint 40 Mrd Ft erejéig volna lehetőség ilyen célra hitelt folyósítani. Persze nem arról van szó, hogy a vállalkozások nem szeretnének ilyen célra növekedési hitelt igénybe venni. Sőt, tapasztalataink alapján számos vállalkozás élne is ezzel a lehetőséggel, de főként a 10%-os korlát az, ami gátat szab annak, hogy a kisebb, kevésbé jól működő vállalkozások is hitelhez jussanak hitelkiváltási céllal.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

  • alapblog

    Altruizmus haszna

    „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.