loading

Vállalati hitelek aranykorának vége közeleg – aki kimarad, lemarad

20-30 év múlva, történelmi visszatekintésben 2014-2015 a vállalati hitelfelvételek aranykoraként fog bevonulni a kis magyar gazdaságtörténetbe minden bizonnyal. Az aranykor vége azonban vészesen közeleg, a maximum 2,5%-os növekedési hitel több MNB vezető nyilatkozata alapján is hamarosan kikerülhet a piacról. Érdemes áttekinteni, hogy mit nyerhet az a vállalat, mely a kapu bezárása előtt még lépni tud. Mikor és hogyan vehető fel a növekedési hitel, illetve az élményeket halmozva hogyan kombinálható adókedvezménnyel? A Bankmonitor.hu elemez.

2014 januárja és 2015 májusa között összesen közel 750 milliárd Ft növekedési hitel került kihelyezésre a kis és középvállalatokhoz. A 2,5%-os maximális kamattal rendelkező hitel népszerűsége a cégtulajdonosok között abszolút érthető: nemzetközi kitekintésben is kiemelkedően kedvező futamidő teljes idejére fix kamattal felvehető hitel.
Történelmi mélyponton van globálisan a kamatszint, ez azonban 2-3 év múlva már feltehetően nem lesz így. Ha csak azzal számolunk, hogy az Euro-zónában visszatér a válság előtti 4%-os alapkamat, akkor vállalati hitelek hazai átlagos kamatszintje könnyen a 8-9%-os tartományba kerülhet. A most felvett hosszú távú NHP alapú beruházási hitelek kamatelőnye 5,5-6,5% lehet majd, mely hatalmas versenyelőnyt jelent a finanszírozási oldalon.

A lépéskényszer

Az MNB részéről Balogh Ádám alelnök és Nagy Márton ügyvezető igazgató közelmúltban tett nyilatkozatai is világosan fogalmaznak: a jegybank megkezdte a gondolkodást a növekedési hitel kivezetéséről. A jelenleg meghirdetett program 2015. év végéig érhető el.
Egy beruházási hitel felvétele jellemzően 4-5 hónapos folyamat attól kezdve, hogy a hiteligény megfogalmazódik a tulajdonos fejében. Önmaga az üzleti tervezés és bankszerű hiteligény összeállítás jelentős, akár több hetes időráfordítást igényel, melyet a hosszú távú hitelek elbírálásának komplex banki folyamata követ és zárul jellemzően egy hitelgarancia intézmény addicionális vizsgálatával. A 4-5 hónapos időigény pedig egyet jelent azzal, hogy a hosszú távú növekedési hitelt felvenni kívánó cégvezetők az utolsó pillanatokban vannak, amennyiben az NHP-t az évvégén nem hirdeti meg az MNB 2016. évre.

A bankok is szívesebben adják a hitelt

Az elmúlt másfél évben (és ebből különösen az utolsó 6 hónapban) jelentős változások történtek a bankok vállalati hitelezésében. Több bank konkrétan „visszatért” az aktívan hitelező pénzintézetek közé. Az Erste nyilvánosan is bejelentette, hogy 500 millió euró értékben szeretne Magyarországon hitelezni (igaz ennek az összegnek egy része a lakossághoz kerül).

A mindennapi gyakorlatban tökéletesen érezhető, hogy könnyebb vállalati hitelhez jutni ma, mint egy, vagy akár fél évvel ezelőtt. Napjainkban olyan hitelcélok is visszakerültek a finanszírozható tevékenységek közé, melyek a válság kitörését követően azonnal feketelistára kerültek. Ennek egyik legnyilvánvalóbb példája az ingatlan beruházási terület: egyrészt az ingatlanpiac élénkülése miatt más a banki megítélés, másrészt az MNB beemelte a növekedési hitelből finanszírozható célok közé a lakóingatlan beruházást is (mely reálisan építőipari cégek számára érhető el).

A hitelezési feltételek könnyítése a bankok által elvárt fedezeti követelményeken is érezhető. Míg 6-8 hónappal ezelőtt egy bank a tulajdonos készfizető kezessége, termelőeszközökön meglévő zálogjog és vevői követelések engedményezése mellett is megkövetelte az ingatlanfedezetet, addig ma ugyanaz a bank kellően jó hiteligény felmutatásakor már nem kéri az ingatlanfedezetet…

A bankok hitelezési hajlandóságában beállt pozitív változás egyrészt piaci okokkal magyarázható, másrészt – kis túlzással – lassan minden hónapban bejelent a kormány egy új adókedvezményt, melynek feltétele a bankok vállalati hitelállományának növelése.

Mire vehető fel a növekedési hitel

A Növekedési Hitelprogram (NHP) folyamatos bővítésével ma már igen széles a finanszírozható hitelcélok skálája, 1 millió forinttól 10 milliárd (!) forintig terjedő összegben. Az erőteljesebb megkötés a maximum 3 évre felvehető forgóeszköz hitel kategóriában van, mely vevő- és készletfinanszírozásra érhető el. Beruházási NHP vonalon ma már a termelő, vagy ingatlan beruházástól indulva a pénzügyi lízingen és a faktoringon keresztül egészen a cégfelvásárlásig megtalálhatók a finanszírozható hitelcélok.

Gyakorlati tanácsok

Bár aranykorról beszélünk és könnyebbé vált hitelfelvételről, fontos néhány alapvető szempontot figyelembe venni az NHP-t megcélzó cégtulajdonosoknak:

 • Tegyük érthetővé a bank számára, hogy mire szeretnénk hitelt felvenni, gyakori hiba, hogy ködös marad a bank számára az üzleti cél, mely azonnali hiteligény elutasítást eredményez.
 • Egy beruházás finanszírozásának megtervezésénél vegyük számba, mennyi időre van szükség a beruházás kivitelezéséhez, engedélyezéssel, tesztelési idővel, stb. együtt. Van-e a beruházás elkészültének határideje? A szükséges időhöz ne felejtsük el hozzáadni a banki hitelbírálat idejét sem.
 • Legyen egy jól strukturált üzleti tervünk, alátámasztva vevői igényekkel és beszállítóktól kapott árajánlatokkal.
 • Legyen hihető, hogy cégünk meg tudja valósítani a beruházást (ha eddig péküzemünk volt, akkor ne vízisí pálya építésére igényeljünk hitelt).
 • Az önerő még az aranykorban is szükséges: a tervezett beruházási összeg 30-40%-ával rendelkeznünk szükséges.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy cége teljesíti-e a Növekedési Hitelprogram alapvető elvárásait, ellenőrizze az alábbi form kitöltésével:


NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Ft
Ft
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
result-ko
Nincs jó hírünk
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Az inkasszók gyakorisága a hiteldöntést negatívan befolyásolthatja, így szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
A NAV átütemezett köztartozás megléte kizáró tényező lehet, szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Milyen futamidő mellett?
 • Mi a különbség a bankok között?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finaszírozhatóak, de Neked is tudunk segíteni:
 1. Átalakítható-e a hiteligény úgy, hogy Növekedési Hitel kaphass hozzá?
 2. Milyen támogatott (akár 2,5% kamatozásnál kedvezőbb) egyéb hitellehetőségek érhetők el cégednek?

Részletes tájékoztatást küldünk
számodra e-mailben!

A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Egy plusz adókedvezmény a cégeknek

A közelmúltban jelent meg az adómódosítási javaslat – mely elfogadása esetén már 2015. évi adót is érinti -, miszerint a profitjukat gyorsan növelő, éves szinten megötszöröző vállalatok számára elérhetővé válik egy adóhitel. Ez annyit jelent, hogy az extrém nagy növekedést követően az adó nem azonnal megfizetendő, hanem két évre egyenletesen elosztva negyedévente. Ez egy cash flow kedvezmény a cégeknek; 60-90 napos fizetési határidő esetén még egyáltalán nem biztos, hogy az adófizetés időpontjában a számla ellenértéke be is folyt a céghez. Másrészt a nagy növekedés jellemzően finanszírozási feszültségekkel is jár, melyet könnyíteni tud az adóteher időbeli elnyújtása.
A növekedési hitel hozzájárulhat a jelentős profitnövekedéshez, a növekedési adóhitel pedig megkönnyíti a cash flow menedzselését adóoldalon.

A cégtulajdonosokkal folytatott beszélgetésekből a Bankmonitor.hu úgy látja, hogy aki egyszer növekedési hitelt vett fel, az függővé vált… ami annyit jelent, hogy folyamatosan vizsgálja az új növekedési hitel felvételének lehetőségét.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a...

Jól hajrázott az NHP Hajrá!

A jegybank március közepén közzétett statisztikái szerint 2020-ban összesen 21 ezer vállalkozás kötött hitelszerződést a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 1540 milliárd forint értékben, amelyből a...

Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

  A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...