Betöltés

Vállalati hitelkörkép: hitelek az átlagcég számára

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-10

A vállalati berkekben nagy népszerűségnek örvendő kedvezményes Növekedési hitel elsősorban azoknak a vállalkozásoknak érhető el, akik teljes mértékben első osztályú adósnak számítanak. De mégis mire számíthatnak a közepesen kockázatos cégek, amelyek igen nehezen, vagy éppen egyáltalán nem jutnak hitelhez ebből a forrásból? Kicsit körülnéztünk a standard banki hitelek piacán és úgy fest, hogy még a legjobb esetben is 6% körüli kamatszinten juthat a vállalkozás tartós finanszírozáshoz, ehhez viszont elengedhetetlen az ingatlan fedezet felajánlása. Átlagosan pedig 7-8% körüli kamatokkal kell számolnunk akár forgóeszköz, akár beruházási hitelt szeretne felvenni vállalkozásunk.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a vállalkozás külső finanszírozáshoz jusson, ha a bankoknál elérhető piaci hitelek felé fordul. A standardizált folyamatoknak köszönhetően jellemzően 50 millió Ft-os hiteligény erejéig az igénylés gyors és egyszerű. A termékek számos esetben szabadfelhasználásúak, így kötöttségek nélkül bármire fordíthatóak. Sőt, megfelelő fedezet (általában ingatlan felajánlása) mellett akár új vállalkozások is igénybe vehetik.

Átmeneti megoldások helyett…

A vállalkozás pénzügyi stabilitásának megőrzésére ideális megoldást jelenthet a forgóeszközhitel. Kifejezetten alkalmas készletek finanszírozására, a késve teljesítő vevőknek köszönhető fizetési nehézségek áthidalására. Több banknál rulírozó formában is elérhető, így a rendelkezésre tartási időn belül szükség esetén akár újra és újra lehívható.

Nagyobb változat érdekében kattints a képre!

Komolyabb tervek esetén…

Eszközök, gépek vásárlásához, korszerűsítéséhez, telephely létesítéséhez vagy a meglévő fejlesztéséhez, bővítéséhez kézenfekvő megoldást jelent a beruházási hitel.

A felmerülő díjak köre jellemzően ennél a hiteltípusnál a legszélesebb, de az egyszeri díjakon túl a legfontosabb itt is a hitel után fizetett kamat, valamint a kezelési költség mértéke.

Nagyobb változat érdekében kattints a képre!

Fontos leszögeznünk, hogy a fenti táblázatok összeállítása során a szigorú értelemben vett standard banki termékek közül szemezgettünk (a bankkal kötött egyedi megállapodás keretében a táblázatban szereplő feltételektől eltérő kondíciókkal is hitelhez juthatunk). Azok a bankok, ahol kizárólag az államilag támogatott finanszírozási formák érhetőek el, a konstrukciók eltérő jellegére való tekintettel a fenti összehasonlításokban nem szerepelnek. Több bank esetében is előfordul, hogy a hitelkamat és az egyéb jutalékok mértéke csak a hitelbírálat során, annak eredményétől függően kerülnek megállapításra, így ezeket sajnos szintén nem áll módunkban bemutatni.

A 6%-10% körüli kamatszinten rekedt standard piaci ajánlatokkal szemben kétségkívül igen vonzó a Növekedési hitel óriásplakáton megjelenő maximum 2,5%-os kamata. Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy nem mindig és nem minden vállalkozás számára érhető el ez a megoldás, ezért nem éppen ésszerű magatartás a piaci hitelek zsigerből történő elutasítása.

Persze a Növekedési Hitelprogram (NHP) feltételei folyamatos finomhangoláson esnek keresztül, amelyek beváltani látszanak a hozzáfűzött reményeket. Egyre több vállalkozásnak nyílik lehetősége részt venni a programban és egyre inkább nő a kisebb vállalkozások súlya. Ezt a tendenciát pedig a legutóbbi módosítás csak tovább erősítheti, hiszen újfent akár lakóingatlan vásárlása is finanszírozható Növekedési hitelből. 

Az alábbi űrlap kitöltésével máris megtudhatod a választ a legfontosabb kérdésre!

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.