Ezekkel a vállalati hitelekkel érdemes számolnod!

Ezekkel a vállalati hitelekkel érdemes számolnod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-15 Frissítve: 2021-10-21
 

Cégvezetői berkekben köztudott, hogy ma hitelt felvenni a legracionálisabban a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretei között lehet. A 2,5%-os maximált fix kamat miatt ez nem kétséges. Ennek ellenére érdemes tisztában lenni azzal is, hogy milyen feltételekkel juthatunk külső forráshoz egyéb esetben, ha az NHP kereteiben esetleg ez nem lehetséges. Szemezgettünk kicsit a vállalkozások számára kínált aktuális banki hitel ajánlatokból. Mutatjuk, hogy mekkora összeg, milyen formában és milyen kamatokkal érhető el jelenleg!

A Növekedési Hitelprogram (NHP) elindítása óta folyamatos finomhangolások történtek a feltételekben annak érdekében, hogy a hitelpiaci zavarokkal leginkább érintett KKV-szektor minél több szereplője élhessen ezzel a kedvezményes lehetőséggel. Kétségkívül ez a legkedvezőbb külső finanszírozási forma jelenleg, de sajnos nem minden vállalkozás számára érhető el. Ezért érdemes azzal is tisztában lenni, hogy mire számíthatunk, ha más lehetőségek után kell kutatni.

Egy kis kitérő…

Kevés egyszerűbb megoldás létezik a rövid lejáratú forrásszerzésre, mint a bankkal kötött
folyószámlahitel megállapodás. Így a bankszámlához beállított keretösszeg erejéig lehetőség nyílik arra, hogy a vállalkozás akkor is tovább tudja teljesíteni a kifizetéseit, ha a bankszámlán lévő pénz már elfogyott.

Nincs kötött hitelcél meghatározva, a számlára beérkező jóváírásokkal a keret automatikusan feltöltődik, a visszatörlesztett összeg pedig újra igénybe vehető. Gyorsan, bármikor elérhető, hiszen a bankszámlához tartozó bankkártyával is hozzá lehet férni.

Számos előnye mellett persze a hitelkeret fenntartása és igénybevétele nem díjmentes.

fh140715
Kanyarodjunk vissza a lényegre!

Nem csak átmeneti likviditási problémák kiküszöbölésére, hanem a vállalkozás pénzügyi stabilitásának megőrzésére is megoldást jelenthet a forgóeszközhitel. A folyószámlahitelnél némileg hosszabb futamidőre (jellemzően 1-3 év) igénybe vehető, így kifejezetten alkalmas a vállalkozás tevékenységéhez szükséges készletek finanszírozására, a késve teljesítő vevőknek köszönhető fizetési nehézségek áthidalására. A legtöbb banknál rulírozó formában is elérhető, így a rendelkezésre tartási időn belül szükség esetén akár újra lehívható.

forge140715

Ha a vállalkozás növekedéséhez, tevékenysége bővítéséhez keresünk finanszírozási megoldást, akkor kézenfekvő megoldás lehet a beruházási hitel. Segítségével előrehozhatóak és megvalósíthatóak a fejlesztési elképzelések, legyen szó akár eszközök, gépek vásárlásáról, korszerűsítéséről, telephely létesítéséről vagy a meglévő fejlesztéséről, bővítéséről, stb.

Természetesen a hitel kapcsán felmerülő díjak köre ebben az esetben is a lentieknél jóval szélesebb lehet, de az egyszeri díjakon túl nyilván itt is a legfontosabb a hitel után fizetett kamat, valamint kezelési költség mértéke.

beruh140715
Forgóeszköz-, beruházási hitel állami támogatással

Az utóbbi két táblázat fényében nem kérdéses, hogy napjainkban forgóeszköz-, valamint beruházási hitelt felvenni a legésszerűbben a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében lehetséges. Sőt, nem minden bank ugyanazt a hitelt adja. Hatalmas különbségek tudnak lenni bank és bank között az NHP hitelek esetében, ami súlyos milliókat jelenthet cégednek!

A finanszírozni kívánt tevékenység, vagy a hitelhez kapcsolódó túl magas kockázat miatt azonban nem mindenki juthat hozzá az NHP-hoz. Viszont erre a helyzetre is létezik megoldás az Új Széchenyi Hitel révén, mely szintén államilag támogatott, továbbá ez is fix kamatozású.

Ha cégedet fejleszted, fontos látnod azt is, hogy adó oldalon milyen kedvezményeket vehetsz igénybe, melyek akár több 10 millió Ft-os megtakarítást is eredményezhetnek számodra.

Fontos leszögeznünk, hogy a fenti táblázatok összeállítása során a szigorú értelemben vett standard banki termékek közül szemezgettünk. (Természetesen a bankkal kötött egyedi megállapodás keretében a táblázatban szereplő feltételektől eltérő kondíciókkal is hitelhez juthatunk). Azok a bankok, ahol kizárólag az államilag támogatott finanszírozási formák érhetőek el, a konstrukciók eltérő jellegére való tekintettel a fenti összehasonlításokban nem szerepelnek. Több bank esetében is előfordul, hogy a hitelkamat és az egyéb jutalékok mértéke csak a hitelbírálat során, annak eredményétől függően kerülnek megállapításra, így ezeket sajnos nem áll módunkban bemutatni.

Bármilyen hitelről is van szó, legyen az folyószámla-, forgóeszköz, vagy éppen beruházási hitel, általában minden olyan vállalkozás számára elérhető, amely jó pénzügyi helyzetben van. A finanszírozás mértéke természetesen számos tényezőtől függ. Leggyakrabban mégis a vállalkozás banki adósminősítése, árbevétele, hitelmúltja és eladósodottsága a meghatározó.

Néhány alapfeltételnek persze eleget kell tenni:

  • általában legalább egy teljes lezárt üzleti év szükséges,
  • a vállalkozás gazdálkodása nem lehet veszteséges,
  • nem állhat a vállalkozás csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban végrehajtási eljárás,
  • a hiteligénylőnek nem lehet köztartozása vagy késedelmesen teljesített, lejárt hiteltartozása.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés