Betöltés

Versenyeztesd a bankokat olcsó NHP hitelért – Hatalmas különbségek!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-13

Van néhány tévhit a Növekedési Hitelprogrammal (NHP ) kapcsolatban. Az első és legfontosabb félreértés, hogy egy fakockáról van szó! Pedig nem! Nem minden bank ugyanazt a hitelt adja. Hatalmas különbségek tudnak lenni bank és bank között az NHP hitelek esetében, ami cégednek súlyos milliókat jelenthet. Hogy mégis mi lenne ez? Ebbe adunk betekintést az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján.

Miért nem fakocka, miért nem ugyanaz minden banknál az NHP?

A legtöbb cég, melyekkel találkoztunk csupán 2,5%-os hitelként emlegeti az NHP-t és úgy gondolja, hogy ezzel ki is merült a hitellel kapcsolatos minden jellemző. A történet azonban ennél lényegesen összetettebb. A hitel forrását az MNB adja a bankoknak 0%-os kamat mellett, akik maximum 2,5%-os teljes ügyleti kamat mellett adják tovább a cégeknek. A hitelt a banknak mindenképpen vissza kell fizetni a banknak az MNB felé, még akkor is, ha a hitelt felvevő cég fizetésképtelenné válik.

Mi következik ebből? 

A bank ugyanolyan kockázatminősítési folyamatot végez, mintha saját forrását helyezné ki hitelként a cégnek. Ugyanúgy meg kell győződnie róla, hogy vissza fogja fizetni a hitelfelvevő a kölcsönt. Megpróbálja a fedezeteket és a futamidőt úgy „belőni”, hogy mind a saját kockázatának fedezettsége, mind a visszafizethetőség biztosítva legyen.

Növekedési Hitel Kalkulátor

Nézd meg, hogy kaphat-e céged Növekedési Hitelt!
BM logo white
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Válasszon hitelcélt
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finanszírozhatók, más kedvezményes lehetőségek azonban rendelkezésedre állhatnak, kérd kollegáink segítségét.
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Sajnáljuk, de céged társasági formája miatt nem kaphat Növekedési Hitelt. Más hitelkonstrukció (bankok piaci hitelei, támogatott Széchenyi hitelkonstrukciók…stb.) azonban Számodra is működőképes lehet. Kérd kollegáink segítségét.
millió Ft
millió Ft
millió Ft
result-ko
Nincs jó hírünk
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!
 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Mennyi idő alatt?
 • Mi szükséges a hiteligényléshez?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Miben különbözhet? Hol nyerhetsz, és hol veszíthetsz? A jó döntés fortélyai   Nézzünk egy élő példát. Egy társaság azzal keresett meg minket, hogy NHP hitelből szeretne beruházást megvalósítani. A hitelt igénylő cég abszolút hitelképes, a fő kérdés az volt, hogy milyen összeget és milyen futamidőre kaphat. Nézzük mi történt a banki porondon és hová jutottunk…    A vállalati hitelezésben aktív bankokat kerestük meg a hiteligény bemutatásával. Nagyon hamar egyértelművé váltak a következő különbségek:

 • az egyes bankok eltérő mértékben adnak hitelt ugyanahhoz a tranzakcióhoz (a megajánlott hitel alsó és felső határa között 40%-os különbség volt)
 • teljesen szélsőséges értékként találkoztunk olyan esettel is, ahol az egyik bank nem volt képes/hajlandó megadni egy cégnek az NHP hitelt, míg másik három bank versengett a hitelnyújtásért…
 • a megajánlott hitel futamidejében jelentős a különbség (beruházásnál értelemszerűen hosszú lejáratú hitel jöhet szóba: a legrövidebb ajánlat 6 évre szólt, a leghosszabb 10 éves futamidőt tartalmaz)
 • bizonyos bankok el tudják fogadni, hogy a beruházás a cégcsoport egy erre a célra dedikált cégén keresztül történjék meg, míg mások ragaszkodnak ahhoz, hogy a beruházás ne kerüljön elkülönítésre a fő tevékenységtől
 • más volt az igény a tulajdonosok kötelezettségvállalását illetően is: volt olyan bank, mely teljes magánvagyonnal vállalt készfizető kezességet kér a tulajdonosoktól, míg volt olyan bank, mely megelégedett cégben lévő vagyon és az árbevétel által nyújtott fedezettel
 • ÉS A KAMAT: sokan nem is értik, hiszen 2,5% és pont… Vagy mégsem? Nem bizony… azokban az esetekben, ahol erős a hitelt felvevő cég ott bizony verseny van az ügyfelekért. Több bank is nagyon szívesen finanszírozna. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem a maximális 2,5%-ot kérik el a 10 évre adott NHP hitelért, hanem akár 2%-kal, vagy még egy kicsit kevesebbel is beérik

Ahogy a fentiekben láthatjuk, NHP hitel és NHP hitel között a különbség több mint óriási lehet… kamat, futamidő, fedezet, hitelösszeg… vonatkozásában. A legrosszabb és a legjobb ajánlat között az eltérést zongorázni lehet…

És én hogyan szerezhetem meg az optimális NHP hitelt?

Tekintettel arra, hogy a standard terméknek hitt Növekedési hitel – a fentiekben bemutatottak szerint – jelentős eltéréseket produkálhat bank és bank között, mindenképpen érdemes a meglévő banki kapcsolatunk mellett egyéb bankokat is felkeresni hiteligényünkkel. A jelentős eltérések elsősorban a hosszú távú hiteleknél domborodnak ki (az NHP egy éves futamidőre érhető el forgóeszköz finanszírozás esetén, vagy maximum 10 évre beruházási cél esetén). Forgóeszköz hiteligénynél esetlegesen a bank finanszírozási hajlandósága, beleértve a hitel összege jelenthet komoly eltérést az elvárt fedezetekben mutatkozó különbségekkel egyetemben.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Robbanhat a lakáspiac júliusban és augusztusban

2019. 07. 19.

Vihar előtti csend jellemezte júniusban a magyar ingatlanpiacot, ami érthető, hiszen a július 1-jével induló családtámogatási lehetőségek óriási pénzügyi előnyt jelenthetnek azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. A normál esetben az...

Blogajánló

 • alapblog

  Gabonafélék globális terméshozama

  Évtizedek óta töretlen a hatékonyságjavulás. Viszont a folyamat jövőbeli fenntartásához és 10 milliárd ember élelmezési igényeinek kielégítéséhez kíméletes környezeti terhelés mellett elengedhetetlen a génnemesítés használata,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.