Folytatódik a Széchenyi program? Lesznek új támogatott vállalati hitelek?

Folytatódik a Széchenyi program? Lesznek új támogatott vállalati hitelek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-20 Frissítve: 2022-06-16
 

Mi lehet a 10 százalék feletti piaci hitelek alternatívája a vállalati hitelpiacon? Lesznek-e újabb támogatott konstrukciók? Ezek a kérdések foglalkoztatják leginkább ezekben a hetekben a piaci szereplőket. Válasz azonban egyelőre nincs. A bankok a Széchenyi Kártya Program GO! hajrájában az utolsó pillanatban beérkező jelentős számú igényt dolgozzák fel. A piaci hitelek árazását ugyanakkor eddig érdemben nem szigorították, de körültekintőbben vizsgálják, hogy a vállalkozások mennyire szenvedik meg a pandémia, illetve az orosz-ukrán háború hatásait.

Az MNB május elején megjelent első negyedéves hitelezési felmérésében a banki vezetőknek már a negyede nyilatkozott úgy, hogy a bizonytalanná váló gazdasági kilátásokkal és iparágspecifikus problémákkal összefüggésben az év második és harmadik negyedében kkv-hitelfeltételek szigorítását tervezi. Ennek azonban egyelőre nincs nyoma.

Hirdetés

Hirdetés

Óvatosabbak a bankok, de egyelőre nem szigorítottak

Ezekben a hetekben a bankok elsősorban a Széchenyi Kártya Program GO! hajrájában leadásra kerülő hitelkérelmek feldolgozásán dolgoznak. Érdemi szigorításról egyelőre egyik pénzintézet területért felelős vezetője sem számolt be a Portfolió Hitelezés 2022 konferencia kkv-hitelezési kerekasztalának résztvevői közül.

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Nem feltétlenül szigorítást jelent az, amikor a bankok azokat a vállalkozásokat próbálják megérteni, amelyek a háború vagy a pandémia hatásait megszenvedik, hogy a megfelelő finanszírozási döntés szülessen meg – mondta el Benkó Tamás, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója (vállalati divízió). Hasonlóan írta le a helyzetet Bertalan Sándor, a Magyar Bankholding középvállalati ügyfélkapcsolat menedzsment és kompetencia központ ügyvezető igazgatója, aki úgy fogalmazott: generális szigorítás a pénzintézetnél nem volt, a normál kockázatkezelési rendszerek működnek, de figyelik a piaci változásokat.

Fetter István, a CIB Csoport kisvállalati divíziójának vezetője azt emelte ki, hogy a lakossági és vállalati hitelkereslet is erős. A vállalati oldalon jelenleg a KAVOSZ és Széchenyi Kártya Program hajtja a piacot. Utalt továbbá arra, hogy az elmúlt időben a bankok magasabb céltartalékokat képeztek, mint amekkorára szükség lett volna, és – bár vannak kedvezőtlen hatások a piacon, de – a gazdasági növekedés várható alakulása egyelőre pozitívan értékelhető.

Kementzey Ferenc, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese is arról beszélt, hogy szigorítás a banknál nem volt. A portfóliót ugyanakkor átvilágítják, üzleti szempontból is elemzik a cégeket. Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank Kkv Igazgatóságának igazgatója pedig azt jelezte, hogy a pénzintézetnél konzervatív kockázatkezelési rendszer működik. Rendszerszintű szigorítás nem volt, de egészséges óvatosság jellemző.

Kifut a Széchenyi kártya és krízis garancia program

A Széchényi hiteltermék iránt rendkívüli az érdeklődés a határidő (június 30.) lejárta előtt. (Ezeket már csak ezen, illetve esetlegesen a jövő héten lehet igényelni.) A banki vezetők várakozásai szerint hosszabbítás már nem lesz.

A Széchényi program folytatásáról zajlanak egyeztetések, ám – ahogy például Kementzey Ferenc fogalmazott – szinte biztos, hogy a kamatszint magasabb lesz a jelenleginél, a piaci kamatoknál azonban kedvezőbb lehet. A várakozások szerint az MFB is megjelenhet új hitelekkel, ami mellett az euróhitelek is előtérbe kerülhetnek azoknál a cégeknél, amelyeknek van annak természetes fedezete (van például euróbevételük).

A beruházási hitelek iránti kereslet már olvad

A hitelkereslet alakulását illetően a panelbeszélgetésben résztvevők elsősorban a beruházási hitelek iránti érdeklődés mérséklődésére számítanak (ennek jelei, már az év eddig eltelt részében is tetten érhetők voltak). A megnövekedett likviditási igény miatt ugyanakkor egyelőre inkább a kereslet szerkezete, nem annak volumene változott. A jövőt illetően emelkedhet az egyéb finanszírozási lehetőségek – például a faktoring – iránti igény is. (A faktoring piacon az első negyedévben rekord forgalmat mértek, az ügyfélszám azonban csak mérsékelten emelkedett.)

 
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A konferencián elhangzottak szerint összességében a banki vezetők a harmadik, negyedik negyedévben várnak visszaesést. Ennek lehetséges mértékét ugyanakkor eltérően ítélték meg a panelbeszélgetés résztvevői. Abban viszont egyetértés volt, hogy egyelőre sok az ismeretlen, és a kkv-szektornak szüksége lenne valamilyen ésszerű finanszírozási támogatásra.

A számlacsomagot feltételein változtattak április-májusban a bankok

A bankok kondíciós listákat böngészve az látszik, hogy elsősorban a számlacsomagok kondícióin változtattak a bankok. Alig van olyan pénzintézet, amely április-májusban nem módosította ezeket a feltételeket. Emellett esetenként a folyószámlahiteleknél találkozhatunk frissítéssel.

Hirdetés
Hirdetés