Fontos határidő a cégeknek: hamarosan kifutnak a kedvezményes hitelek

Fontos határidő a cégeknek: hamarosan kifutnak a kedvezményes hitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-26 Frissítve: 2022-06-16
 

A Széchenyi GO hitelek a jelenlegi feltételekkel június végéig állnak rendelkezésre. A Bankmonitor számításai szerint egy 3 éves, 100 millió forintos likviditási kölcsönnél a kedvezményes hitelekkel elérhető pénzügyi előny 8,91 millió forint a piaci konstrukciókhoz képest. Évente 3 millióval több marad a kasszában. Azoknak a cégeknek, amelyek nem akarnak lemaradni a lehetőségről érdemes április végéin, május elején beadni a hitelkérelmüket.

A Széchenyi GO-t a gazdaság újraindítását támogató lépések egyik fontos elemeként vezették be. A programban elérhető hitelek feltételeit tavaly év végén módosították, azzal, hogy ezek 2022. június 30-áig érvényesek. Arról még nincs információ, hogy lesz e folytatás, és ha igen, akkor mivel lehet számolni. Így azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem akarnak lemaradni az évi 0,5-2,5 százalékos kamattal elérhető vállalati hitelekről, ráadásul a futamidő alatt végig fix kamattal, érdemes lehet élni a lehetőséggel.

A június 30.-i határidő lejártáig már alig több mint két hónap van, miközben egy hiteligény elbírálása legalább 6-8 hét. (Bonyolultabb – például beruházási hiteleknél – ennél jóval több is lehet.) Április végéig, május elejéig be kell tehát adni a pénzintézetekhez a kérelmeket.

Hirdetés

Hirdetés

Mire kérhető hitel?

A különböző célokra (beruházás, likviditás javítása, hitelkiváltás, stb.), különböző futamidővel (2-10 év), 1 millió és 1 milliárd forint közötti összeget lehet a Széchenyi Kártya Program GO keretében igényelni. A kamat minden esetben fix, évi 0,5-2,5 százalék között van.

A termékekről minden fontos információt megtalálsz a Széchenyi Kártya kalkulátorunknál, amellyel azt is kiszámolhatod, hogy mennyi kedvezményes kölcsönt igényelhet a céged. Tájékozódhatsz továbbá arról is, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a vállalkozásodnak ahhoz, hogy pályázhass ezekre a forrásokra.

Felhívjuk ugyanakkor a figyelmed arra, hogy az ismertetett feltételekre minden hitelnyújtó banknak figyelemmel kell lennie. A konkrét folyósítási döntések során azonban saját üzleti szempontjaikat is mérlegelik a pénzintézetek. Így előfordulhat, hogy ugyanannak a cégnek a hitelkérelmét az egyik bank elutasítja, míg egy másik nagyobb összeget is folyósítana. Érdemes tehát több banknál is érdeklődni a lehetőségekről.

Jelentős megtakarítás

Hatalmas összegeket takaríthatnak meg ezekkel a hitelekkel a cégek. A vállalkozások gazdálkodását befolyásoló üzleti környezet durván romlott az elmúlt hónapokban. Az infláció márciusban közel 15 éves csúcsra futott, elérve a 8,5 százalékot, és a várakozások szerint tovább gyorsul: a következő hónapokban akár a 10 százalékot is meghaladhatja a pénzromlás éves üteme.

Az MNB az árstabilitás megőrzése érdekében szigorítási ciklusba kezdett: az elmúlt 12 hónapban az irányadó kamatot több lépésben 0,75 százalékról 6,15 százalékra emelte, és egyértelművé tették azt is, hogy mindent eszközt bevetnek az infláció megfékezése érdekében. A kamatok emelkedése jó eséllyel követi tehát a jövőben is az infláció erősödését.

A mikro-, kis- és középvállalatok (kkv-k) számára elérhető hitelek között meghatározó változó kamatozású kölcsönöknél a kamat mértékét két tényező befolyásolja: a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (Bubor) és a kamatfelár. Ebből eredően a vállalkozók hitelköltségeinek alakulását szinte azonnal és nagyon érzékenyen érinti a pénzpiaci feltételek változása.

A céges hitelek kamatainak megállapításánál referenciaértékként leggyakrabban használt 1 és 3 hónapos Bubor egy év alatt 0,75 százalékról 6,25, illetve 0,79 százalékról 6,6 százalékra ugrott. A változások következményeként 8 százalékos kamat alatt a vállalkozások piaci hitelhez jelenleg már nem jutnak hozzá.

Azt, hogy ebben a gyorsan romló üzleti környezetben milyen pénzügyi előnyt jelenthetnek a Széchenyi Kártya Program GO hitelek, érdemes egy példán megvizsgálni. A konkrét számok mellett már előre érdemes azonban kiemelni a kedvezményes Széchenyi hitelek egy további előnyét – nevezetesen azt, hogy fix kamatozásúak! Olyan forrás szerezhető tehát e kölcsönök révén, amelyek költségei a futamidő alatt végig nem változnak, így kikapcsolhatóak az üzleti környezet további romlásából eredő kockázatok is.

Mindezek fényében, nézzük a konkrét számokat!

Mennyit lehet megtakarítani a kedvezményes hitelekkel?

A Széchenyi Likviditási hitel kamata például jelenleg fix, évi 2,5 százalék. Ha egy cég 100 millió forint Széchenyi Likviditási hitelt vesz fel jelenleg 3 évre, a teljes futamidő alatt összesen 3,9 millió forint banki költséggel kell, hogy számoljon.  

Egy hasonlóan rugalmasan (például forgóeszköz-finanszírozásra) felhasználható 100 millió forintos 3 éves futamidejű piaci hitel induló kamata jelenleg a legjobb esetben is 8 százalék. Ezzel számolva a 100 millió forintnak csak a kamatköltsége 12 millió 810 ezer forint. Ehhez azonban további kezelési költségek és díjak is hozzáadódnak. Ráadásul mivel ezeknek a hiteleknek a kamata változó (az 1 vagy 3 havi Bubor alakulásához kötött), a futamidő alatt a kamat, és ezzel együtt a hitelhez kapcsolódó kiadások tovább emelkedhetnek.

A Széchenyi termékekkel elérhető pénzügyi előny a fenntebbiek alapján egy 100 milliós hitelnél meghaladja tehát a 8,91 millió forintot. (Ennyi a kamatkiadás különbözete, és itt még nem számoltunk az egyéb költségekkel és díjakkal, illetve a későbbi kamatemelések esetleges hatásaival.)

Ez évi 3 millió forint megtakarítás – érdemes elgondolkodnia minden vállalkozónak arról, hogy mire tudná már most elkölteni ezt az összeget. Hány alkalmazottnak tudná például érdemeinek megfelelően emelni a bérét vagy osztalékként kivéve a cégből ezt az összeget, hová vihetné el nyaralni ebből a családját.

Másként is megvizsgálva a piaci alapú és a kedvezményes hitelköltségek viszonyát: a Széchenyi Kártya Program GO konstrukciók hitelköltsége a jelenlegi kamatszintek mellett is a harmada a hasonló célra igényelhető piaci konstrukciókénak. És a realizálható pénzügyi előny a kamatok várt emelkedése mellet a közeljövőben még jelentősen nőhet is a kedvezményes konstrukciók javára.

Gyorsan kell lépni

Mivel már igen kevés az idő, fontos, hogy ne legyenek fennakadások az ügyintézésben. Az alábbiakban néhány további tudnivaló, amivel számolni kell:

– Mindenképpen szükség lesz a 2021-es beszámolóra a hitel igényléséhez. Érdemes tehát sürgetni a könyvelőt, hogy a május 20.-i mérlegzárás előtt a beszámoló elkészüljön. Enélkül a bankok már nem döntenek.

– Látszania kell továbbá az eredménykimutatásban, hogy a cég nyereségesen működik. A bank számára a hitel visszafizetésének a garanciája ez.

– Időt kell szánni az adminisztrációra. Gondosan kell összekészíteni továbbá a dokumentumokat.

Ha elakadnál, esetleg további információra lenne szükséged, keresd bizalommal szakértőinket!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés