Hirdetés

Eldőlt: maradnak a kedvezményes SZK GO! hitelek!

szerző: |
Frissítve:
 

2022. június végéig biztosan velünk maradnak a Széchenyi Kártya Program kedvezményes hiteltermékei – jelentette be a Kavosz. A 0-0,5 százalékos hitelkamattal futó 6+2 konstrukció mellé hamarosan jön egy kilencedik, 0% kamatú hitel is, kifejezetten a sertéságazat szereplői számára.

Sokan lélegeztek fel a hitelintézetek és a vállalkozások körében egyaránt, amikor december 9-én Krisán László, a Kavosz vezetője hivatalosan is bejelentette a Széchenyi Kártya Újraindítási Program jelenleg futó konstrukcióinak határidő-hosszabbítását. Eszerint 2022. június végéig szinte biztosan elérhetőek lesznek azok a kedvezményes hiteltermékek, amelyeket az eddigiek alapján csak az év végéig lehetett igénybe venni.

A Európai Bizottság is engedélyezte a Széchenyi Kártya Program meghosszabbitását

A hosszabbítás nemcsak a kormány szándékán múlt, hiszen az egyértelmű, hogy a vállalkozások még messze nincsenek túl a pandémia negatív gazdasági következményein, ezért továbbra is kell az a mankó, amit a kedvezményes kamatozású Széchenyi Kártya Újraindítási Program termékek jelentenek. Az állami támogatás miatt ugyanakkor az Európai Bizottsággal is meg kellett állapodni, ami mostanra megtörtént, ezért a program meghosszabbítását is most lehetett hivatalosan bejelenteni.

Hirdetés

Hirdetés

Kamatemelési hullám idején is lesz olcsó hitel

Az SZK GO! hiteleire nemcsak a pandémiát követő újranyitást követően volt szüksége a KKV szektor szereplőinek: nyár óta ugyanis az infláció világszerte elszabadult, aminek következtében a piaci kamatok is emelkedni kezdtek. Jelenleg a kisvállalkozások számára elérhető piaci kamatok 3-4%-nál kezdődnek, s a trend egyértelműen folytatódik 2022-ben is, hiszen az árhullám még csak ezután tetőzik. A jövőben ezért fel kell készülni a 7-10%-os piaci hitelkamatokra, amit viszont sok vállalkozás nem fog tudni kitermelni.

Emelkedik az igényelhető összeg felső határ is

Ebben a környezetben kulcsfontosságú, hogy a vállalkozások továbbra is élhessenek a Széchenyi Kártya Újraindítási Program kedvezményes kamatozású hiteleivel. A Kavosz a kormányzattal együttműködve ráadásul szeretné kiterjeszteni a hitelekhez való hozzáférést, ezért azt szeretnék elérni az Európai Bizottságnál, hogy a program keretében adható hitelek felső korlátja az eddigi 1 milliárd forint helyett 1,4-1,5 milliárd forintra emelkedhessen.

Célzott Széchenyi hitel a sertéságazatnak

A piaci hitelek körében lezajlott – és a jövőben várhatóan tovább folytatódó – kamatemelkedés a az agrárgazdaságban tevékenykedő cégeket is súlyosan érintette. A forrásköltségek emelkedése az élelmiszeripari termékeknél további áremelkedést kényszerít ki, különösen a hosszabb termelési ciklussal működő, ezért forgóeszköz-igényesnek számító szektorokban, mint amilyen a sertéságazat is. Ezért a Kavosz az Agrárminisztériummal egyeztetve, kifejezetten a sertéságazat számára tervez piacra dobni egy 0%-os kamattal és egyéb költségektől mentesen igénybe vehető hitelkonstrukciót, amit az ágazat szereplői legfeljebb 200 millió forint felső határig vehetnek igénybe.

Nyolc termék, amelyek lefedik a teljes palettát

A Széchenyi Kártya Program kedvezményes konstrukcióinak meghosszabbítása már csak azért is jó hír, mert az elmúlt hónapok termékfejlesztéseinek hatására az SZKP termékpalettája mára a gazdaság minden területét, a mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve a szóba jöhető igények teljes körét lefedi. Az egyes konstrukciók közötti eligazodásban, a hitel és a hitelt nyújtó intézmény kiválasztásában célszerű a Bankmonitor tapasztalt hiteltanácsadóinak ingyenes segítségét igénybe venni.

A Széchenyi Kártya Programban jelenleg az alábbi konstrukciók elérhetőek – ezek szerint legalább jövő év júniusáig, de jó eséllyel ezt követően is!

A Széchenyi Kártya Program jelenlegi konstrukciói

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod milyen összegű hitel felvételével számolhat a Széchenyi Kártya Program keretében, használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Bankmonitor

 

Hirdetés