Tíz százalék alatti kamat vállalati forgóeszközhitelre

Tíz százalék alatti kamat vállalati forgóeszközhitelre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-13
 

A vállalati hitelpiacon is egymást követik a hitelek kondícióinak az önkéntes kamatplafon vállalásával összefüggő változtatásai. Ezek többsége arról szól, hogy az újonnan, forintban folyósított forgóeszközhiteleknél a kamat nem lesz magasabb 12 százaléknál. Van már azonban más megoldás is… 

Az Erste Bank október 9.-étől érvényes Mikrovállalati hitel és garancia hirdetményében a Power Business eseti hitelek között maximum 3 éves futamidővel hirdetett meg eseti hitelt évi fix 9,75 százalék kamattal. Ehhez további költségként 1 százalék (de minimum 30, maximum 250 ezer forint)  szerződéskötési díj, illetve havi 0,1 százalék kezelési költség kapcsolódik még.

Ennek az ajánlatnak a kamata érdemben alacsonyabb 12 százaléknál. Első rátekintésre jóval kedvezőbbnek tűnik az eddig megismert vállalásoknál (ezekről részletesebben korábbi cikkünkben írtunk).

Hirdetés

Hirdetés

Változó kamatozású hitelek kamatplafonnal

Konkrét kondíciókat eddig a CIB és az OTP közölt, utóbbi a Ritmus Forgóeszközhitel kamatát változtatta oly módon, hogy az ügyleti kamata 1 havi Bubor plusz 4 százalék kamatprémium, ám október 9.-étől az így számolt kamat nem lehet magasabb 12 százaléknál. A CIB vállalása hasonlóról szól, a bank azt jelezte, hogy 2023. október 9. és 2023. december 31. közötti időszakban a szerződő felek által megkötött, forint devizanemű, változó kamatozású (Buborhoz kötött) 1 vagy 3 hónapos kamatperiódusú forgóeszközhitelek esetében a szerződésben foglalt kamattól eltérően kedvezményes 12 százalékos kamatplafont alkalmaz. A kedvezményes kamatplafon a 2024. január 1-ét követő első kamatperiódus kezdő napjáig (ezt a napot már nem beleértve) érvényes.

Figyelembe véve, hogy az 1 havi Bubor október 11.-én 12,81, a 3 havi Bubor 12,13 százalék volt ezeknek a hiteleknek az ügyleti kamata jóval a 12 százalék fölött lenne (a kamatprémium mértékétől függően 17-14 százalék között) – ezek a pénzintézetek tehát azt vállalták, hogy arra az időre sem számolnak fel magasabb kamatot 12 százaléknál, amíg a Bubor értékek alapján számolt ügyleti kamat ennél magasabb lenne. (Az OTP-nél az ajánlat visszavonásig, a CIB-nél egyelőre az év végéig terjedő időszakra vonatkozik.)

Érdemes kihangsúlyozni, hogy az Erste Bank ajánlata fix kamatozású, vagyis a piaci hozamkörnyezet kedvező változása mellett is megmarad az eredeti kamatszint. Ez természetesen egy negatív fordulat – például a Bubor emelkedése – esetén még inkább előnyt jelentene. Mindezeket figyelembe véve érdemes a konstrukciók közül választani.

Egyedi ajánlatok

Ebben a piaci szegmensben a konkrét hitelkondíciókat vizsgálva fontos azonban figyelemmel lenni arra, hogy itt még a kisebb (pár száz millió forint alatti éves árbevételű) cégeknél is rendkívül gyakori az egyedi árazás – magyarán az, hogy a hiteligénylő vállalkozás üzleti információinak ismeretében ad a bank ajánlatot arra, hogy adott célra, mennyi hitelt ad, milyen feltételekkel (futamidő, kamat, stb.) Már a közzétett hirdetményekben is gyakran szerepel az „egyedi árazás alapján” megjelölés.

Az a tény, hogy az Erste a jelenlegi pénzpiaci helyzetben ilyen attraktív ajánlattal jelent meg, azt jelzi, hogy a bankok nyitottak a jó cégek finanszírozására – erről egyébként a korábbiakban is voltak már egyértelmű jelzések. Azon cégek, amelyek most kívánnak forgóeszköz-finanszírozásra hitelt felvenni célszerű tehát alaposan körülnézni: hol, mennyi finanszírozáshoz juthatnak, milyen feltételek mellett. Ebben érdemben tudnak segíteni a Bankmonitor szakértői akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükség.

Kedvezményes hitelek

Forgóeszköz-finanszírozásra egyébként jelenleg kedvezményes hitel is elérhető a Széchenyi Kártya Programban. A Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ 3 éves futamidőre, évi fix 5 százalék kamattal igényelhető, a hitel összege 1-250 millió forint között alakulhat. Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy ezeket a feltételeket az év végéig hirdették meg, amely időpontig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezni, így célszerű minél előbb elindítani a folyamatot, amennyiben a vállalkozás a konstrukció iránt érdeklődik.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés