Tíz százalék alatti kamat vállalati forgóeszközhitelre

Tíz százalék alatti kamat vállalati forgóeszközhitelre

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-13
 

A vállalati hitelpiacon is egymást követik a hitelek kondícióinak az önkéntes kamatplafon vállalásával összefüggő változtatásai. Ezek többsége arról szól, hogy az újonnan, forintban folyósított forgóeszközhiteleknél a kamat nem lesz magasabb 12 százaléknál. Van már azonban más megoldás is… 

Az Erste Bank október 9.-étől érvényes Mikrovállalati hitel és garancia hirdetményében a Power Business eseti hitelek között maximum 3 éves futamidővel hirdetett meg eseti hitelt évi fix 9,75 százalék kamattal. Ehhez további költségként 1 százalék (de minimum 30, maximum 250 ezer forint)  szerződéskötési díj, illetve havi 0,1 százalék kezelési költség kapcsolódik még.

Ennek az ajánlatnak a kamata érdemben alacsonyabb 12 százaléknál. Első rátekintésre jóval kedvezőbbnek tűnik az eddig megismert vállalásoknál (ezekről részletesebben korábbi cikkünkben írtunk).

Hirdetés

Hirdetés

Változó kamatozású hitelek kamatplafonnal

Konkrét kondíciókat eddig a CIB és az OTP közölt, utóbbi a Ritmus Forgóeszközhitel kamatát változtatta oly módon, hogy az ügyleti kamata 1 havi Bubor plusz 4 százalék kamatprémium, ám október 9.-étől az így számolt kamat nem lehet magasabb 12 százaléknál. A CIB vállalása hasonlóról szól, a bank azt jelezte, hogy 2023. október 9. és 2023. december 31. közötti időszakban a szerződő felek által megkötött, forint devizanemű, változó kamatozású (Buborhoz kötött) 1 vagy 3 hónapos kamatperiódusú forgóeszközhitelek esetében a szerződésben foglalt kamattól eltérően kedvezményes 12 százalékos kamatplafont alkalmaz. A kedvezményes kamatplafon a 2024. január 1-ét követő első kamatperiódus kezdő napjáig (ezt a napot már nem beleértve) érvényes.

Figyelembe véve, hogy az 1 havi Bubor október 11.-én 12,81, a 3 havi Bubor 12,13 százalék volt ezeknek a hiteleknek az ügyleti kamata jóval a 12 százalék fölött lenne (a kamatprémium mértékétől függően 17-14 százalék között) – ezek a pénzintézetek tehát azt vállalták, hogy arra az időre sem számolnak fel magasabb kamatot 12 százaléknál, amíg a Bubor értékek alapján számolt ügyleti kamat ennél magasabb lenne. (Az OTP-nél az ajánlat visszavonásig, a CIB-nél egyelőre az év végéig terjedő időszakra vonatkozik.)

Érdemes kihangsúlyozni, hogy az Erste Bank ajánlata fix kamatozású, vagyis a piaci hozamkörnyezet kedvező változása mellett is megmarad az eredeti kamatszint. Ez természetesen egy negatív fordulat – például a Bubor emelkedése – esetén még inkább előnyt jelentene. Mindezeket figyelembe véve érdemes a konstrukciók közül választani.

Egyedi ajánlatok

Ebben a piaci szegmensben a konkrét hitelkondíciókat vizsgálva fontos azonban figyelemmel lenni arra, hogy itt még a kisebb (pár száz millió forint alatti éves árbevételű) cégeknél is rendkívül gyakori az egyedi árazás – magyarán az, hogy a hiteligénylő vállalkozás üzleti információinak ismeretében ad a bank ajánlatot arra, hogy adott célra, mennyi hitelt ad, milyen feltételekkel (futamidő, kamat, stb.) Már a közzétett hirdetményekben is gyakran szerepel az „egyedi árazás alapján” megjelölés.

Az a tény, hogy az Erste a jelenlegi pénzpiaci helyzetben ilyen attraktív ajánlattal jelent meg, azt jelzi, hogy a bankok nyitottak a jó cégek finanszírozására – erről egyébként a korábbiakban is voltak már egyértelmű jelzések. Azon cégek, amelyek most kívánnak forgóeszköz-finanszírozásra hitelt felvenni célszerű tehát alaposan körülnézni: hol, mennyi finanszírozáshoz juthatnak, milyen feltételek mellett. Ebben érdemben tudnak segíteni a Bankmonitor szakértői akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükség.

Kedvezményes hitelek

Forgóeszköz-finanszírozásra egyébként jelenleg kedvezményes hitel is elérhető a Széchenyi Kártya Programban. A Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ 3 éves futamidőre, évi fix 5 százalék kamattal igényelhető, a hitel összege 1-250 millió forint között alakulhat. Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy ezeket a feltételeket az év végéig hirdették meg, amely időpontig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezni, így célszerű minél előbb elindítani a folyamatot, amennyiben a vállalkozás a konstrukció iránt érdeklődik.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés

  Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

  Hirdetés