Önkéntes kamatplafon a céges hitelekre is – Lesz olcsó forrás a vállalkozásoknak?

Önkéntes kamatplafon a céges hitelekre is – Lesz olcsó forrás a vállalkozásoknak?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-11
 

Az önkéntes THM-plafonhoz csatlakozó bankok mindegyike meghirdette a maga friss, korábbinál kedvezőbb kondícióit, a céges hiteleknél azonban lassabban érkeznek a konkrét ajánlatok. A Bankmonitor szakértői azonban már itt is tudnak 5 olyan pénzintézetről, amelyik lépett.

Önkéntes THM- (teljes hiteldíj mutató) és kamatplafon bevezetésére szólította fel a gazdaságfejlesztési miniszter a bankokat. Ennek felső korlátját a vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakáshiteleknél 8,5 százalékos THM szintnél határozták meg.

Magasról indul az alkalmazkodás

Piaci alapon forgóeszköz-vásárlásra, illetve szabad célra a Bankmonitor vállalati hitelkalkulátora szerint a kamatplafon meghirdetését megelőzően jellemzően 1 vagy a 3 havi Bubor plusz 2-4,5 százalék kamatfelár mellett kínáltak hitelt hirdetményeik szerint a bankok. Ez – figyelembe véve, hogy az 1 és 3 havi Bubor fixingek jelenleg 12,84, illetve 12,17 százalék körül járnak (október 10-i értékek) – 14-17 százalék közötti induló kamatot jelentett.

Nagyjából ezek a mértékek köszönnek vissza az MNB kamatstatisztikáiból is: augusztusban az egymillió euróérték alatti új folyósítású forinthiteleknél az átlagkamat 14,52 százalék, az ezen szint fölötti forinthiteleknél pedig 16,04 százalék volt. (A kedvezményes hitelek a statisztikában ügyleti kamaton szerepelnek – a Széchenyi hitelek kamata tehát az 5 százalék plusz kamattámogatás összegével.) Ezek a kamatszintek tehát jócskán a 12 százalékban meghatározott kamatplafon fölött voltak. Ennek fényében nem meglepő, hogy itt a verseny még nem indult el: az eddig bejelentett vállalások mindegyike 12 százalékos maximumról szól.

Jó tudni
A piaci helyzethez mérten olcsó forrást a vállalkozásoknak kizárólag a kedvezményes programok keretében kínálnak a bankok: a Széchenyi Kártya Programban a vállalkozások a hitelcélok széles körére igényelhetnek kamattámogatott hitelt. Forgóeszköz-finanszírozásra a Széchenyi Likviditási MAX+ konstrukció érhető el, amely futamideje 3 év, az igényelhető összeg pedig 1-250 millió forint lehet. A vállalkozás évi fix 5 százalékos kamatot fizet, ám az ügyleti kamat ennél magasabb, a különbözet a kamattámogatás, amit az állam fizet ki a cég helyett a banknak.

Hirdetés

Hirdetés

Kamatplafon 12 százalékon

Eddig 5 bank jelezte, hogy önkéntesen vállalja a 12 százalékos maximális kamatplafon alkalmazását. Az MBH a múlt hét végén közölte, hogy a  forgóeszközhitelek estében a kamatplafonnak megfelelően kínál hitelt hétfőtől. A Raiffeisen Bank hasonlóan annyit jelentett be, hogy önkéntesen vállalja a 12 százalékos maximális kamatplafon alkalmazását. Az UniCredit pedig azt írta tájékoztatásában, hogy 2023. október 9.-től új vállalati forgóeszközhitelére 12 százaléknál nem magasabb kamattal köt új hitelszerződéseket, hozzátéve, hogy a részletek kidolgozása folyamatban van.

A CIB és az OTP konkrét kondíciókat is közölt. A CIB hirdetménye szerint a 2023. október 9. és 2023. december 31. közötti időszakban a szerződő felek által megkötött, forint devizanemű, változó kamatozású (Buborhoz kötött) 1 vagy 3 hónapos kamatperiódusú forgóeszközhitelek esetében a szerződésben foglalt kamattól eltérően kedvezményes 12 százalékos kamatplafont alkalmaz. A kedvezményes kamatplafon a 2024. január 1-ét követő első kamatperiódus kezdő napjáig (ezt a napot már nem beleértve) érvényes.

Az OTP pedig a Ritmus Forgóeszközhitelét kínálja (a hirdetmény szerint visszavonásig) 1 havi Bubor plusz 4 százalék kamatprémium mellett azzal, hogy október 9.-étől az így számolt kamat nem lehet magasabb 12 százaléknál.

Megéri a cégeknek 12 százalékos kamat mellett hitelt felvenni?

A kérdésre általánosságban nem lehet válaszolni. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek megfelelnek a Széchenyi Kártya Program feltételeinek egyértelműen előnyösebb az évi fix 5 százalékos kamatozású Széchenyi Likviditási Hitel MAX+. (Itt érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy a jelenlegi feltételek december végéig érvényesek, amely időpontig a cégnek érvényes hitelszerződéssel kell rendelkeznie, így célszerű ezeket a hitelkérelmeket mielőbb elindítani.)

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Azon vállalkozásoknál, ahol ennek igénybevétele bármilyen ok miatt nem lehetséges a körülményektől függ, hogy megéri-e a piaci hitelhez nyúlni. Ha például a cég még az év vége előtt szeretné feltölteni alapanyagkészletét, mert nagyobb rendelés esetén 20 százalékos árengedményt kap, megérheti.

  Egy 60 millió forintos beszerzésnél a 20 százalék árengedmény azt jelenti, hogy 48 millió forintért tudja megvásárolni az alapanyagot. Egy ilyen összegű, 3 éves futamidejű forgóeszközhitel teljes kamatköltsége, 12 százalékos éves kamat mellett 8,9 millió forint, ha a hitelhez kapcsolódnak egyéb költségek, akkor is 10 millió forint körüli kiadást jelent ez összességében a vállalkozásnak – ez áll szemben a 12 millió forintos árengedménnyel. A hitel igénybevételével elérhető pénzügyi előny tehát 2 millió forint, ráadásul a banki költségeket a következő 3 évben elosztva fizeti majd meg a vállalkozás. Ha pedig a hitel változó kamatozású és a kamatok a hitel futamideje alatt csökkennek, akkor a kamatköltség is alacsonyabb lesz.

  Hirdetés

  Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

  Hirdetés