Önkéntes kamatplafon a céges hitelekre is – Lesz olcsó forrás a vállalkozásoknak?

Önkéntes kamatplafon a céges hitelekre is – Lesz olcsó forrás a vállalkozásoknak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-11
 

Az önkéntes THM-plafonhoz csatlakozó bankok mindegyike meghirdette a maga friss, korábbinál kedvezőbb kondícióit, a céges hiteleknél azonban lassabban érkeznek a konkrét ajánlatok. A Bankmonitor szakértői azonban már itt is tudnak 5 olyan pénzintézetről, amelyik lépett.

Önkéntes THM- (teljes hiteldíj mutató) és kamatplafon bevezetésére szólította fel a gazdaságfejlesztési miniszter a bankokat. Ennek felső korlátját a vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakáshiteleknél 8,5 százalékos THM szintnél határozták meg.

Magasról indul az alkalmazkodás

Piaci alapon forgóeszköz-vásárlásra, illetve szabad célra a Bankmonitor vállalati hitelkalkulátora szerint a kamatplafon meghirdetését megelőzően jellemzően 1 vagy a 3 havi Bubor plusz 2-4,5 százalék kamatfelár mellett kínáltak hitelt hirdetményeik szerint a bankok. Ez – figyelembe véve, hogy az 1 és 3 havi Bubor fixingek jelenleg 12,84, illetve 12,17 százalék körül járnak (október 10-i értékek) – 14-17 százalék közötti induló kamatot jelentett.

Nagyjából ezek a mértékek köszönnek vissza az MNB kamatstatisztikáiból is: augusztusban az egymillió euróérték alatti új folyósítású forinthiteleknél az átlagkamat 14,52 százalék, az ezen szint fölötti forinthiteleknél pedig 16,04 százalék volt. (A kedvezményes hitelek a statisztikában ügyleti kamaton szerepelnek – a Széchenyi hitelek kamata tehát az 5 százalék plusz kamattámogatás összegével.) Ezek a kamatszintek tehát jócskán a 12 százalékban meghatározott kamatplafon fölött voltak. Ennek fényében nem meglepő, hogy itt a verseny még nem indult el: az eddig bejelentett vállalások mindegyike 12 százalékos maximumról szól.

Jó tudni
A piaci helyzethez mérten olcsó forrást a vállalkozásoknak kizárólag a kedvezményes programok keretében kínálnak a bankok: a Széchenyi Kártya Programban a vállalkozások a hitelcélok széles körére igényelhetnek kamattámogatott hitelt. Forgóeszköz-finanszírozásra a Széchenyi Likviditási MAX+ konstrukció érhető el, amely futamideje 3 év, az igényelhető összeg pedig 1-250 millió forint lehet. A vállalkozás évi fix 5 százalékos kamatot fizet, ám az ügyleti kamat ennél magasabb, a különbözet a kamattámogatás, amit az állam fizet ki a cég helyett a banknak.

Hirdetés

Hirdetés

Kamatplafon 12 százalékon

Eddig 5 bank jelezte, hogy önkéntesen vállalja a 12 százalékos maximális kamatplafon alkalmazását. Az MBH a múlt hét végén közölte, hogy a  forgóeszközhitelek estében a kamatplafonnak megfelelően kínál hitelt hétfőtől. A Raiffeisen Bank hasonlóan annyit jelentett be, hogy önkéntesen vállalja a 12 százalékos maximális kamatplafon alkalmazását. Az UniCredit pedig azt írta tájékoztatásában, hogy 2023. október 9.-től új vállalati forgóeszközhitelére 12 százaléknál nem magasabb kamattal köt új hitelszerződéseket, hozzátéve, hogy a részletek kidolgozása folyamatban van.

A CIB és az OTP konkrét kondíciókat is közölt. A CIB hirdetménye szerint a 2023. október 9. és 2023. december 31. közötti időszakban a szerződő felek által megkötött, forint devizanemű, változó kamatozású (Buborhoz kötött) 1 vagy 3 hónapos kamatperiódusú forgóeszközhitelek esetében a szerződésben foglalt kamattól eltérően kedvezményes 12 százalékos kamatplafont alkalmaz. A kedvezményes kamatplafon a 2024. január 1-ét követő első kamatperiódus kezdő napjáig (ezt a napot már nem beleértve) érvényes.

Az OTP pedig a Ritmus Forgóeszközhitelét kínálja (a hirdetmény szerint visszavonásig) 1 havi Bubor plusz 4 százalék kamatprémium mellett azzal, hogy október 9.-étől az így számolt kamat nem lehet magasabb 12 százaléknál.

Megéri a cégeknek 12 százalékos kamat mellett hitelt felvenni?

A kérdésre általánosságban nem lehet válaszolni. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek megfelelnek a Széchenyi Kártya Program feltételeinek egyértelműen előnyösebb az évi fix 5 százalékos kamatozású Széchenyi Likviditási Hitel MAX+. (Itt érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy a jelenlegi feltételek december végéig érvényesek, amely időpontig a cégnek érvényes hitelszerződéssel kell rendelkeznie, így célszerű ezeket a hitelkérelmeket mielőbb elindítani.)

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Azon vállalkozásoknál, ahol ennek igénybevétele bármilyen ok miatt nem lehetséges a körülményektől függ, hogy megéri-e a piaci hitelhez nyúlni. Ha például a cég még az év vége előtt szeretné feltölteni alapanyagkészletét, mert nagyobb rendelés esetén 20 százalékos árengedményt kap, megérheti.

    Egy 60 millió forintos beszerzésnél a 20 százalék árengedmény azt jelenti, hogy 48 millió forintért tudja megvásárolni az alapanyagot. Egy ilyen összegű, 3 éves futamidejű forgóeszközhitel teljes kamatköltsége, 12 százalékos éves kamat mellett 8,9 millió forint, ha a hitelhez kapcsolódnak egyéb költségek, akkor is 10 millió forint körüli kiadást jelent ez összességében a vállalkozásnak – ez áll szemben a 12 millió forintos árengedménnyel. A hitel igénybevételével elérhető pénzügyi előny tehát 2 millió forint, ráadásul a banki költségeket a következő 3 évben elosztva fizeti majd meg a vállalkozás. Ha pedig a hitel változó kamatozású és a kamatok a hitel futamideje alatt csökkennek, akkor a kamatköltség is alacsonyabb lesz.

    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés