Van pénz a vállalkozások finanszírozására – Fordulatot várnak a bankok a hitelpiacon

Van pénz a vállalkozások finanszírozására – Fordulatot várnak a bankok a hitelpiacon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-08 Frissítve: 2023-09-15
 

Tovább bővült a vállalati hitelpiac nagyot vesztett azonban a növekedés dinamikája és a hitelszerkezet is érdemben átalakult a Magyar Nemzeti Bank friss Hitelezési folyamatok jelentése szerint. A hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet számottevően csökkent, az új kihelyezések motorja az euróhitel és a támogatott programok keretében elérhető kedvezményes források. A hitelfeltételek lényegében nem változtak és az esztendő hátralévő részében várhatóan ez így is marad, ami jó hír a cégeknek – a bankok az év második felében már a hitelkereslet növekedésére számítanak.

A vállalati hitelállomány 2022 harmadik és 2023 második negyedéve között 11 százalékkal bővült, tranzakciós alapon 1230 milliárddal nőtt. Ez érdemi lassulás a januári 18 százalékos emelkedéshez képest ugyanakkor – ahogy arra az MNB szakértői a jelentésben felhívják a figyelmet – ez megfelel a nemzetközi trendeknek.

A legnagyobb állománynövekedés az információ, kommunikáció ágazat mutatta (több mint 300 milliárdos), a legjelentősebb visszaesés pedig a pénzügyi, biztosítási tevékenység szektorban volt (400 milliárdot meghaladó) – ezek azonban jellemzően nagy ügyletekhez köthető változások voltak. Ez utóbbi hatások nélkül a hitelállomány éves növekedési ütem 6,4 százalék lenne, amin belül a nagyvállalati hiteldinamika 16,3 százalék volt, a kkv-szegmensnél pedig 9,9 százalékra lassult június végére.

Hirdetés

Hirdetés

Nőtt a támogatott hitelek súlya

A hitelintézetek nem-pénzügyi vállalatok felé fennálló hitelállománya 2023 második negyedévében 158 milliárd forinttal bővült. Ezen belül a forinthiteleknél 70 milliárdos csökkenés, míg az euróhiteleknél 228 milliárd forintos emelkedés volt megfigyelhető.

Vállalatméret szerinti bontásban a második negyedéves tranzakciós bővülésből az előzetes adatok alapján 150 milliárd forint kapcsolódott a kkv-portfólióhoz. Ebben főként a rendkívül kedvező kamatok mellett elérhető vállalati hitelösztönző programoknak, a Széchenyi Kártya Programnak és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak volt jelentős szerepe.

Az új hitelkihelyezések volumene 2023 második negyedévében a teljes vállalati szegmensben lényegében megegyezett az előző év azonos időszakának szintjével, míg a kkv-hitelek esetében jelentősen, 31 százalékkal elmaradt attól, amiben a támogatott hitelek miatti magas bázishatás is szerepet játszott. (Tavaly a második félévben a Széchenyi Kártya Program kamatváltozás előtti felfutása számottevő ugrást hozott az új kihelyezésekben.)

Mindezzel együtt a támogatott vállalati hitelek aránya az előző negyedévi 37 százalékról 46 százalékra emelkedett az újonnan kötött, nem folyószámla-jellegű szerződéseken belül. Ez ugyanakkor (a kedvezményes programok pozitív hatása mellett) a piaci hitelek továbbra is magas szintjével is összefüggésben van, amelyről az MNB jelentése azt tartalmazza, hogy a piaci alapon kötött vállalati hitelszerződések átlagos kamatlába összességében lekövette a kamatkörnyezet csökkenését a negyedév során.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Fókuszban az euróalapú- és a forgóeszközhitelek

    Markáns trendként rajzolódott ki az elmúlt időszakban a devizahitel- és a rövid lejáratú szerződések volumenének jelentős emelkedése. Az új devizahitelszerződések 46 százalékkal ugrottak, a forinthitelnél ugyanakkor 20 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. Az összességében mintegy ezermilliárdos nem folyószámla-jellegű új hitelvolumen éves összevetésben 3,8, az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal csökkent.

    Az új kkv-hitelszerződések volumene negyedéves alapon (az idei év első három hónapjának adataihoz viszonyítva) jelentősen emelkedett, ami különösen a forgóeszközhitelek piacán volt megfigyelhető. 2023 második negyedévében közel 500 milliárd forint értékű hitelszerződés valósult meg a kkv-szegmensben, amely 31 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki volumentől, az előző negyedévhez képest viszont 34 százalékkal több új kibocsátást jelent.

    A bizonytalan gazdasági környezetben a beruházási hitelek új szerződéskötéseinek volumene jelentősen, 73 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakával egybevetve. A forgóeszközhitelek esetében azonban már a kereslet erősödése volt tapasztalható, a negyedévi volumen 30 százalékkal haladta meg előző év azonos időszakát.

    A Széchenyi Kártyaprogram MAX+, illetve a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is érdemben támogathatta a forgóeszköz-hitelszerződéskötéseket, mindkét programban elsősorban a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet a meghatározó. A hitelprogramok felfutásával párhuzamosan a támogatott kkv-hitelek aránya az első negyedévben 49 százalékot, a második negyedévben 58 százalékot tett ki az új szerződéskötéseken belül.

    Mi várható?

    A hazai vállalati hitelállomány a GDP-hez viszonyítva már harmadik negyedéve mérséklődik. 2022 második negyedévében a hazai GDP-arányos vállalati hitelállomány 18,5 százalék volt, míg 2023 első negyedévében 17,5 százalékot tett ki. A visegrádi országokban átlagosan 17,4 százalék volt ez az érték az első negyedévben, ami a hazai adatokkal lényegében megegyezik. Az EU átlagához (33 százalék) viszonyítva ugyanakkor mind hazánk, mind pedig a visegrádi régió GDP-arányos vállalati hitelállománya alacsony, ami arra utal, hogy jelentős tér áll a hitelpenetráció prudens mélyítése előtt – olvasható az MNB jelentésében.

    Jó hír lehet a hitelfelvételt tervező cégeknek, hogy a Hitelezési felmérésben részt vevő bankok érdemben nem változtattak a vállalati hitelfeltételeken, és 2023 második felére előretekintve sem várható lényegi változás. A bankok a második negyedévben növekvő keresletet tapasztaltak a forint-, a deviza- és a rövid lejáratú hitelek iránt is, míg a hosszú lejáratú hitelek esetében, a beruházási tervek bizonytalanná válásával a kereslet további csökkenéséről számoltak be.

    Az év hátralévő részében ugyanakkor a vállalati hitelkereslet élénkülésére számítanak a bankok. A Banki konjunktúrafelmérés alapján a hitelintézetek mintegy fele növelni tervezi teljes vállalati- és kkv-hitelállományát ebben az időszakban.

    Hirdetés
    Hirdetés