Vágtató ipari infláció – Mentőöv lehet a cégednek a stabil finanszírozás!

Vágtató ipari infláció – Mentőöv lehet a cégednek a stabil finanszírozás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-01 Frissítve: 2022-06-16
 

Soha nem látott tempóra kapcsolt az ipari árak emelkedése: a belföldi értékesítésnél 42,6, az exportnál 21,8 százalékos drágulást mért a Központi Statisztikai Hivatal áprilisban. A havi szintű áremelkedés belföldi értékesítésnél 3,9, az exportnál 2,5 százalék volt, így az ipari termelői árak összességében 2,9 százalékkal emelkedtek márciushoz képest. Rendkívüli árváltozások kezeléséhez elengedhetetlen a stabil finanszírozás. A Bankmonitor szakértői segítenek ennek biztosításában.

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag– és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta a KSH gyorstájékoztatója szerint. Az elmúlt két év havi árváltozását bemutató görbe jól szemlélteti az üzleti környezet e szegletének átalakulását.

Néhány részadatot ugyanakkor érdemes kiemelni a most közölt tájékoztatóból:

  • a belföldi értékesítésen belül a feldolgozóiparban 31,5, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 71,3 százalékkal növekedtek az árak.
  • Belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 56,3, a beruházási javakat gyártókban 12,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 22,3 százalékkal emelkedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árakon belül a feldolgozóiparban 16,2, az energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 199 százalékos volt a drágulás áprilisban éves összevetésben.

Hirdetés

Hirdetés

Gazdálkodni gyorsan változó üzleti környezetben

Csak emlékeztetőként: áprilisban a fogyasztói áremelkedés 9,5 százalék volt. A pénzromlás ilyen ütemre kapcsolásának hatásait mindenki nap mint nap érzi a kiadásain. Az ipari infláció ennek több mint négyszerese(!) – ez már szinte kezelhetetlen lépték.

Stabil finanszírozás nélkül az ilyen üzleti környezetben nem lehet talpon maradni. Arról, hogy milyen lépésekben célszerű áttekinteni  cégünk pénzügyi helyzetét, többször írtunk már. A jól átgondolt, realitásokra épített pénzügyi terv folyamatos felülvizsgálata most fokozottan indokolt.

Bár vannak olyan üzleti jelentések, amelyek már arról szólnak, hogy egyes ágazatokban (például az építőiparban) az ellátási láncok orosz-ukrán háborúval összefüggő szakadozottságából eredő problémákat egyes területeken (fém- és fa alapanyagok egyebek mellett) új beszerzési források bekapcsolásával legalább részben sikerül pótolni, ami némiképp mérsékli az áremelkedést, rövid távon nem lehet a helyzet érdemi változására számítani.

Azonnali tájékoztatás a hitel feltételeiről.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hitelkeret megállapítása
a kibocsátott számlákra
Ft
nap
Bankmonitor

Az elérhető faktor finanszírozás részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegben kaphat finanszírozást (megelőlegezést) a céged?
  • Mennyi idő alatt?
  • Várhatóan milyen költség mellett?
  • Mitől függhet a finanszírozás mértéke?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Legalább rövid- (éven belül) és közép távon (2-3 éves időszakra) célszerű a vállalkozásod forrásellátottságát alaposan áttekinteni. Szükség esetén a folyószámla-, illetve forgóeszköz-hitelkeretet bővíteni. Erre a jelenlegi helyzetben a bankok is nyitottak. Nem mindegy azonban, hogyan fogunk hozzá.

Tedd rendbe céged pénzügyi kimutatásait!

Mielőtt azonban a jelenleg a piacon elérhető konkrét termékekre rátérnénk, érdemes néhány rendkívül fontos kérdésre felhívni a figyelmet.

A banki hitelezés alapja a cég eredményes működése – ebből tudja majd az igénybe vett hitelt is fizetni a vállalkozás. Ezt azonban nem elég állítani, be is kell tudni mutatni.

Magyarán rendelkeznie kell a vállalkozásodnak lezárt beszámolóval, főkönyvvel és minden egyéb nyilvántartással. Most – május végén – ez konkrétan a

  • a 2021-es évi beszámolót, továbbá
  • a főkönyvi kivonatot jelenti,

amely utóbbiból az idei első negyedév adatai nyomonkövethetőek.

Enélkül a bankok nem hiteleznek – célszerű tehát felkészíteni a könyvelőt arra, hogy a vállalkozás adott esetben a közeljövőben hitelt szeretne felvenni, amihez a bankok, esetlegesen további kimutatásokat kérhetnek.

Érdeklődj szakértőnknél
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Bankmonitor
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mindezek után, nézzük milyen konkrét feltételekkel lehet számolni jelenleg a piacon!

Milyen vállalkozói hitelek érhetőek el?

Az elmúlt hónapokban a cégek hozzászokhattak ahhoz, hogy rendkívül kedvező feltételekkel ígényelhettek támogatott banki forrásokat. A Széchenyi Kártya Program GO! konstrukciók többsége azonban lényegében már nem elérhető, csak néhány pénzintézet fogad be hitelkérelmet, ezek is csak június 3-áig, magyarán ennek a hétnek a végéig.

A Széchenyi program egyetlen lába érhető el kicsit tovább: a Széchenyi Lízing GO! június 10-éig, ám itt is már csak abban az esetben van arra esély, hogy a finanszírozást a cég megkapja, ha

  • hiánytalan kérelmet ad le,
  • rendelkezik továbbá az adott kérelemhez tartozó KAVOSZ ügyfélszámmal.

Piaci alapon – Megéri?

A piaci alapon nyújtott hitelek, köztük a cégeknek kínált kölcsönök is durván drágultak az elmúlt időszakban. Nem ritka már a 10 százalék körüli induló kamat. Figyelembe véve ugyanakkor, hogy az infláció is 10 százalékhoz közelít, messze nem biztos, hogy irracionális döntés akár piaci alapon is hitelt felvenni, hiszen ezek a kulcsok még nem vagy csak mérsékelten haladják meg a pénzromlás ütemét.

Az előbbieknél is talán fontosabb ugyanakkor, hogy nem csak a kamatlábak emelkedtek: hatalmasra nyílt a legjobb és legdrágább ajánlatok közötti különbség. Folyószámlahitelt például jelenleg 7,25-14,25 is kínálnak a pénzintézetek. Rendkívül fontos tehát az ajánlatok alapos áttekintése és a körültekintő választás. Ebben lehetnek segítségedre a Bankmonitor szakértői, fordulj hozzájuk bizalommal.

Hirdetés
Hirdetés