Válságálló vállalat – Pénzügyi stabilitáshoz vezető lépések egyszerűen

Válságálló vállalat – Pénzügyi stabilitáshoz vezető lépések egyszerűen
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-22 Frissítve: 2022-06-16
 

Háború. Elszabaduló energiaárak. Üzemanyag- és alkatrészellátási problémák. Gyorsuló infláció. Meredek kamatemelkedés. Rendkívüli árfolyamingadozások. Ezek az elmúlt heteket meghatározó események külön-külön is nehéz helyzetbe hozhatnak egy vállalkozást – most egyszerre kell kezelni hatásaikat. Hogyan? A jó stratégia iparágtól, piaci helyzettől és ezer egyéb tényezőtől függ, egy azonban a választható utakban közös: a megvalósítás stabil finanszírozás, és kiszámítható likviditás nélkül súlyos kockázatokat rejt. Mutatjuk, mit tehetsz most céged megerősítése érdekében ezen a területen.

Akár közvetlenül, akár csak közvetve érint egy vállalkozást az elmúlt hetek sokkoló környezetromlása érdemes szakítani egy kis időt a cég pénzügyi helyzetének áttekintésére. Az elmúlt hetek eseményei alapján egyértelmű, hogy a most jelentkező problémák hatásai rövid távon biztosan nem orvosolhatóak: az árak emelkedésével, az ellátási bizonytalanságokkal, a forrásköltségek drágulásával, a vállalati finanszírozási feltételek szigorodásával, a partnerek fizetési képességének esetleges romlásával iparágtól függetlenül számolni kell.

Pánikra azonban egyelőre nincs ok, és idő is van még a lehetséges alternatívák mérlegelésére

  • a bankok még csak visszafogottan követték a hitelek kondícióinak változtatásával saját forrásköltségeik emelkedését,
  • mérsékelten szigorítottak a hitelezési feltételeken, és
  • június végéig még elérhetőek a nagyon kedvező feltételekkel kínált támogatott módozatok a vállalkozások számára.

A mostani helyzetben sokaknak nehéz higgadtan mérlegelni, de az előre gondolkodás és szükség esetén egyes területeken a kockázatok csökkentése mindenképp indokolt.

Mutatjuk hogyan!

Hirdetés

Hirdetés

Szerződéses feltételek és likviditási helyzet áttekintése

Az első lépés mindenképpen a vevői és szállítói szerződések valamint a cash flow kimutatás áttekintése. (Ha ez utóbbi nincs, most mindenképpen célszerű a bevételek és kiadások várható alakulásáról egy áttekinthető dokumentumot összeállítani.) A cél: reális képet alkotni a vállalkozás likviditási helyzetének várható alakulásáról a következő legalább egy évre.

A hangsúly a reális képen van. A múlt adatainak átgondolás nélküli átvétele ebben a helyzetben legalább olyan nagy hiba, mint a romló feltételek túlértékelése. Egy megfelelően összeállított pénzügyi terv ugyanakkor az egyik legnagyobb segítség lehet a kockázatok kezelésében.

Mentőöv szinte ingyen

Abban az esetben, ha a likviditási helyzet nagyon feszes: láthatóan előfordulhatnak olyan esetek, amikor a kötelezettségek időben történő teljesítése gondot okozhat a vállalkozásnak, célszerű a pénzügyi mozgásteret bővítő lehetőséggel, lehetőségekkel élni.

Ilyen célra Széchenyi Kártya Program Likviditási Hitel GO és Folyószámla Hitel GO konstrukciók lehetnek a vállalkozás számára ideálisak. Ezek kamata jelenleg fix 2,5 százalék, lényegében szabadon felhasználható források.

A Széchenyi Kártya Program rövid távú finanszírozást segítő egyes termékei

Lényeges szempont továbbá, hogy a folyószámla hitelkeret fenntartásának nincs érdemi kockázata. Ha ugyanis a cégnek a futamidő alatt nem lesz szüksége arra, hogy a hitelt lehívja, akkor az induló minimális költségeken túl nem lesz költsége sem, mert kamatot csak a ténylegesen lehívott összeg után kell fizetni. Ha nem használjuk a pénzt, nincs kamatfizetés sem.

A Széchenyi Kártya Program GO konstrukciók ráadásul kamat, kezelési költség támogatással érhetőek el a vállalkozások számára, tehát egy szinte ingyenesen fenntartható mentőövet jelentenek a váratlan helyzetekre. Kamatköltség akkor és olyan mértékben keletkezik, amennyi ideig adott összeget le is hív a cég.

Azt, hogy kaphatsz-e Széchenyi Kártya program keretében hitelt, és ha igen, mennyit kiszámolhatod a Bankmonitor kalkulátorával.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a Széchenyi Kártya Program GO hitelek a jelenlegi feltételekkel 2022. június 30-áig állnak rendelkezésre. Azok a vállalkozások élhetnek csak ezekkel a lehetőséggel, akik eddig az időpontig érvényes szerződéssel rendelkeznek.

    Csere kedvezőbbre

    A szükséges plusz források biztosítása mellett nem szabad megfeledkezni a már meglévő finanszírozási szerződések (hitel és lízing) áttekintéséről sem. A Széchenyi Kártya Program GO konstrukciók – amennyiben a feltételeknek a cég megfelel – hitelkiváltásra is felhasználhatóak.

    Nem kérdés, hogy ezzel a lehetőséggel élni kell: a 8 százalék fölötti, ráadásul a várakozások szerint tovább romló inflációs környezetben a (hitelfajtánként eltérő) 0,0-2,5 százalék közötti 2-10 évre fix kamat igazán attraktív.

    Egyszerűsítsünk

    Számos olyan cég van, amely különböző célokra, különböző időpontokban, esetlegesen több pénzintézettől vett már fel folyószámla, forgóeszköz vagy épp beruházási hitelt, ami a mostani helyzetben a felkészülését nehezítheti. Ilyen esetben indokolt lehet a hitelszerkezet egyszerűsítése hitelkiváltással.

    Egy ilyen lépés – azon túl, hogy átláthatóbbá teszi a kötelezettségek teljesítését – számos egyéb előnnyel járhat: nőhet az igénybe vehető hitelkeret, kedvezőbb kamatfeltételek érhetők el, mint a meglévő kölcsönök kiváltása nélkül egy új hitellel.

    A változó kamat, túl nagy kockázat

    A meglévő hitelek áttekintésével összefüggő feladatok között érdemes külön is kiemelni, hogy a jelenlegi piaci helyzetben a változó kamatozású konstrukciókat mindenképpen célszerű fix kamatozásúra cserélni akár abban az esetben is, ha csak piaci alapon elérhető forrással van arra mód.

    Tény, a teljes futamidőre fix kamattal kínált hitelek jellemzően drágábbak (jelenleg 1,5-2 százalékponttal) mint a változók, de a kiszámíthatóság általában is, de a mostani kritikus helyzetben mindenképpen többet ér.

    Azzal, hogy milyen pénzügyi kockázattal jár a változó kamatozású hitel a vállalkozások számára korábban is többször foglalkoztunk már. Itt most csak egyetlen példa arra, hogy mérsékeltebb kamatemelés is milyen mértékben hat a hitelköltségek alakulására.

    Egy 100 millió forintos 10 éves futamidejű, jelenleg 5,5 százalékos változó kamattal elérhető hitelnél 1 százalékos kamatemelés 5,5 millió forinttal emeli, a hitel teljes futamidőre vonatkozó kamatköltségét: 30,25 millióról 35,75 millióra ugrik az, ami 18 százalékot (!) meghaladó drágulás. Jelenleg egy fix hitel ennél kicsit többel drágább, mint a változó kamatozású változat.

    A vállalatoknak nyújtott hitelek kamatai azonban az MNB adatai szerint már tavaly az utolsó negyedévben is egy százalékot meghaladó mértékben nőttek éves összevetésben, az év eleje óta az emelkedés trendje egyértelműen gyorsul, és az előrejelzések, illetve az inflációs prognózisok alapján a következő hónapokban ez így is marad. Ennek kockázatát vállalni most ésszerűtlen, pénzügyileg a racionális döntés a mostani szinteken rögzíteni a hitelköltségeket.

    Ezeknek a lehetőségeknek a mérlegelését nem célszerű halogatni: a forrásköltségek ugyanis folyamatosan emelkednek, a nagyon kedvező – 0,5-2,5 százalékos kamattal elérhető támogatott Széchenyi Kártya GO termékek – amelyek e célra is igénybe vehetőek, amennyiben a vállalkozás a feltételeknek megfelel – pedig a jelenlegi szabályok szerint csak június 30-áig igényelhetőek.

    Az sem jó, ha sok a pénz

    Kritikus helyzetben a cégek természetes magatartása az, hogy kivárnak a fejlesztésekkel, óvatosabbá válnak. Ez már tavaly az utolsó negyedévben is megfigyelhető volt: a jegybank adatai alapján érdemben nőtt a vállalati betétállomány. A szabad pénz tartása azonban a jelenlegi inflációs környezetben nem biztos, hogy a legjobb döntés. Célszerű lehet a szabad források megfelelő felhasználást is átgondolni.

    • Racionális döntés lehet például nagyobb készlet tartása. Lehet, hogy még akkor is megéri, ha ehhez plusz forrásra lenne szükség.
    • Érdemes áttekinteni a fejlesztési terveket is, és – amennyiben van arra mód – előrehozni a beruházásokat. Itt egy példa arra, hogy milyen előnyöket jelenthet ez számodra. Fontos azonban, hogy a fejlesztési finanszírozását időben tervezd meg, milliók múlhatnak ugyanis azon, hogy mikor fordulsz hitelért, ha saját forrásaid mellett plusz pénzre is szükséged lenne ehhez.

    A gazdálkodás körülményeinek változását illetően egyelőre megnyugtató előrejelzéseket nem áll módunkban közölni. Biztosak vagyunk azonban abban, hogy céged finanszírozási helyzetének feszes figyelemmel kísérése, a gyors reagálás a változásokra (általában is, de ebben az időszakban különösen) megfelelő támaszt jelenthet a jelenlegi helyzet kockázatainak mérséklésében.

    A Bankmonitor számos szolgáltatással segítheti céged ennek során. Ha elakadtál szakértőink maximális szakmai felkészültséggel, aktuális piaci ismerettel állnak rendelkezésedre.

    Hirdetés
    Hirdetés