Nézd meg mennyit nyersz egy jól időzített beruházással!

Nézd meg mennyit nyersz egy jól időzített beruházással!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-22 Frissítve: 2022-06-16
 

A fogyasztói árak sokkoló ütemű emelkedésével egyre többet foglalkozunk a megélhetési költségek biztosítása vagy épp a megtakarítások védelme érdekében. Az ipari árak növekedése jóval erősebb, mint a fogyasztói szegmensé, mégis kevesebb szó esik róla. Ezt a trendet különösen a beruházást tervező vállalkozásoknak érdemes szem előtt tartani: a drágulás miatt nem szabad késlekedni, ha vállalati fejlesztésről van szó. Halogatás helyett spórold meg inkább a megvalósításhoz szükséges hitel teljes költségét! Főleg, hogy rendelkezésre áll még a 7-8 százalékos inflációs környezet mellett fix 1 százalékon elérhető szuper kedvezményes hitel is!

Elképesztő tempóra gyorsult az iparban az áremelkedés: a belföldi értékesítés árszínvonala decemberben 31,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. 1995 óta nem volt példa ilyen drágulásra. Az áremelkedést elsősorban az energiaár-növekedés hajtja, annak hatása azonban egyre erőteljesebben gyűrűzik be az ipar más területeire is.

Hirdetés

Hirdetés

Gyorsuló áremelkedés

A beruházási javaknál az éves áremelkedés mértéke tavaly még „csak” 8,2 százalék volt, figyelembe véve azonban a fémalapanyagoknál mért 46,8 százalékos decemberi éves drágulási ütemet, illúzióba ringatja magát az, aki nem számol azzal, hogy a 2022-es év további, gyorsuló árnövekedés hoz.

Nem érdemes tehát halogatni a vállalati beruházásokat!

Azoknak a cégeknek, amelyek 2022-ben kapacitásbővítést terveznek célszerű mielőbb megrendelni az ehhez szükséges gépeket, berendezéseket. Azoknak is, akik külföldi beszerzésben gondolkodnak (az OECD országok egészét nézve a termelői-árindex 26,6 százalékkal kúszott feljebb tavaly).

Nézzük meg, mit jelenthet a halogatás egy nem túl jelentős fejlesztésnél:

Vizsgáljunk meg egy vállalkozást, amely csak a már meglévő kapacitásainak bővítésében gondolkodik. Ehhez szüksége lenne egy a 4.0 ipari szabványoknak megfelelő automata célgépre, amelyre most 125 millió forintos árajánlatot ad a beszállító. Tételezzük fel, hogy fél év alatt ez az ár 10, egy év alatt 20 százalékkal lesz magasabb. (Ez az elmúlt hónapokban tapasztalt áremelkedés alapján reális forgatókönyv.) Ilyen ütemű drágulás mellett a most 125 millió forintért beszerezhető gép 6 hónap múlva 137,5, egy év múlva 150 millió forintba kerül majd. 

Nem kérdés, mielőbb lépni kell! A beruházás finanszírozását azonban célszerű körültekintően megtervezni.

Finanszírozás. Miből?

A saját források áttekintése mellett első lépésként érdemes a vállalkozás hitelképességét, és az elérhető hitelmódozatokat megvizsgálni. A gyors áttekintést a Bankmonitor számos alkalmazása segíti:

Fontos felhívni továbbá a figyelmet arra, hogy a június 30-áig még elérhetőek a vállalkozások járvány utáni újraindulását támogató nagyon kedvező kamatozású Széchenyi Kártya GO módozatok is. A témával számos alkalommal foglalkoztunk (például itt és itt és itt), mivel a Széchenyi Beruházási Hitel Go igénybevételét ebben az esetben mindenképp érdemes megfontolni, alább külön is összefoglaljuk ennek feltételeit:

  • a hitelösszeg 1 millió és 1 milliárd forint között lehet;
  • a hitelcélt illetően is széles a paletta: új vagy használt gépekre, berendezésekre, egyéb tárgyi eszközökre és immateriális javak beszerzésére, ingatlan építésére, vásárlására, fejlesztésére, személy- és tehergépjármű finanszírozására egyaránt igényelhető;
  • a kamat fix 1,00 százalék a hitel futamideje alatt;
  • zöld, fenntartható és technológiaváltást szolgáló hitelcéloknál a kamat még alacsonyabb: fix 0,50 százalék;
  • futamidő elérheti akár 10 évet is;
  • a kezelési költség pedig 0,00 százalék.

Több banknál elérhető, de figyelni kell arra, hogy az elvárt fedezet és adható hitelösszeg is eltérő lehet az egyes pénzintézeteknél.

Ennyit nyerhetsz fél évvel….

A döntés megkönnyítéséhez kiszámoltuk, milyen hitelköltségek kapcsolódhatnak az előbbi példában szereplő beruházáshoz. A most még 125 millió forintos célgép megvásárlásához 25 millió forintos (20 százalékos) önrész mellett 100 millió forint hitel vehető fel. Ennek teljes kamatköltsége – 10 éves futamidővel számolva – a Széchenyi Beruházási hitelnél 5,5 millió forint. Ez az összeg kevesebb mint a fele annak, amennyivel drágulhat a gép már fél év alatt, közel ötöde annak, amelybe egy éves halogatás kerülhet.

A beruházás hitelből történő finanszírozásának költségei között ebben az esetben még számolni kell a Széchenyi Kártya GO termékekhez kapcsolódó garanciadíjjal is. Ennek maximális mértéke évi 0,5 százalék. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a teljes hitelköltség a 10 éves futamidőre 8,25 millió forint. Még így is óriási megtakarítást jelent ugyanakkor a beruházás mielőbbi megkezdése. Az ezzel a döntéssel elérhető nettó pénzügyi előnye a cégnek fél évnél 4,25, egy évet vizsgálva 16,25 millió forint. 

A beruházás költségeinek alakulása

Segítünk!

Sok múlik tehát ilyen piaci viszonyok között azon, hogy mennyire sikerül gyorsan és zökkenőmentesen biztosítani a fejlesztési forrást. A Bankmonitor szakértői ennek lebonyolításában is segítségedre lehetnek. Amivel azonban mindenképpen számolnod kell a hiteligénylés során, hogy

  • a hitelek feltételei kívülről hasonlóak, de a bankok magatartása sok szempontból eltérő. A cég tevékenységi körétől, a hitelcéltól, a rendelkezésre álló biztosítékoktól függően azonos tartalmú hiteligény esetén is számottevően eltérhetnek az ajánlatok. Az ügyintézés időigénye is tág határok között mozog.
  • Amennyiben pedig úgy ítéled meg, hogy érdemes segítséget kérned a hitel igényléséhez független pénzügyi tanácsadóhoz fordulj. Ezek a piaci szereplők ugyanis a teljes pénzügyi kínálat alapján állítják össze az igényeidhez optimálisan illeszkedő ajánlatot.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod milyen összegű kedvezményes hitel felvételére esélyes, használd a Bankmonitor Széchenyi hitelkalkulátorát!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés
    Hirdetés