Sikeres a Széchenyi Mikrohitel GO!

Sikeres a Széchenyi Mikrohitel GO!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-09 Frissítve: 2022-05-06
 

A várakozásoknak megfelelően egyre több vállalkozás érdeklődik a Széchenyi Kártya Program legújabb terméke, a rendkívül kedvező feltételeivel feltűnést keltő Széchenyi Mikrohitel GO! iránt. Nem véletlenül. Az alábbiakban összeírtuk az új termék néhány, a hitelt felvenni szándékozó mikrovállalkozások által talán most még kevéssé ismert tulajdonságait.

A júliusi kormányhatározat alapján októbertől elindított hitelkonstrukciónál az egyik legfontosabb újdonsága az, hogy a vállalkozások az eddigiekkel ellentétben nem kereskedelmi bankoknál kell, hogy kilincseljenek, hanem a náluk lényegesen kisebb és egyszerűbb működésű pénzügyi vállalkozáson keresztül. Ez rögtön elővetíti azt, hogy a Széchenyi Mikrohitel GO!-hoz lényegesen rövidebb átfutási idővel lehet hozzáférni, mint a kereskedelmi bankok által közvetített Kavosz-hitelekhez, de nem ez az egyetlen tényező, ami miatt a termék rögtön a legkönnyebben elérhető Széchenyi Kártya hitellé vált – vélik a Bankmonitor szakértői.

Hirdetés

Hirdetés

Kedvező költségszerkezet

A Széchenyi Mikrohitel GO! minden költségelemében legalább olyan jó, vagy még kedvezőbb, mint a bankoknál elérhető többi Kavosz-konstrukció. A kamatozás a többi GO! termékhez hasonlóan évi 0,5%, a szerződéskötési díj pedig a szokott 1,5% helyett ennél a terméknél csupán 1%. A speciálisan mikro vállalkozások részére meghirdetett konstrukcióban az állami kezességvállalás nem kötelező elem, a bankoknál elérhető „klasszikus GO! termékekkel” szemben. Garanciavállaló intézmény bevonása csupán abban az esetben kötelező, ha a fedezeti biztosíték nem éri el az elvárt minimális 110%-os fedezettségi szintet.
Ez praktikusan azt jelenti, hogyha meg akarjuk úszni az állami kezességvállalást, pótfedezet bevonásra lesz szükségünk. Nem biztos azonban, hogy érdemes erre ilyen áron törekedni, hiszen az állami garanciaintézmények (Garantiqa Hitelgarancia, vagy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány) garanciája a szokottnál is kedvezményesebb díjjal érhető el ehhez a hitelhez: előbbinél évi 0,3%, utóbbi esetében pedig mindössze 0,14%-os díjjal, amelyet a garantált hitelösszeg (a teljes hitel 80%-a) után kell megfizetni.

Pozitív változások

A Széchenyi Mikrohitel GO! konstrukciójának legfontosabb újdonságai az eddig piacon lévő Széchenyi Kártya hitelekkel összehasonlítva az alábbiak:

  • a Széchenyi Mikrohitel GO! esetében feloldásra kerültek a többi Széchenyi Kártya konstrukciónál érvényesített, a hitelt igénylő vállalkozás múltjával és korábbi árbevételével arányosan megszabott hitelösszeg-korlátok. Vagyis ezt a hitelt az egy teljes lezárt múlttal nem rendelkező vállalkozások is igényelhetik.
  • A hitelösszeg felső korlátjára nézve csak egy abszolút felső korlát (50 millió forint) került meghatározásra, amit ráadásul egy vállalkozás – kellő fedezettség mellett – akár kétszer is felvehet. Vagyis összességében cégenként 100 millió forint a felső limit, de ezt legalább két projektben kell felhasználni. Cégcsoporton belül pedig 150 millió forintban maximalizált az össze felvehető hitelnagyság.
  • A kétszer 50 milliós korláton belül az egyes pénzügyi vállalkozások szabadon dönthetnek, hogy kinek milyen összegű hitelt nyújtanak. A végső hitelösszeg a gyakorlatban azon fog múlni, hogy a vállalkozás tulajdonosai mekkora értékű dologi fedezetet tudnak felajánlani, s mennyire tudják alátámasztani a hitelnyújtónak, hogy a beruházás révén létrejövő jövedelmek révén annak törlesztőit is tudják fizetni.
  • Az akár 10 éves futamidővel is felvehető Széchenyi Mikrohitel GO! konstrukciójának talán a legnagyobb jelentőségű változása a többi Széchenyi Kártya konstrukcióhoz képest, hogy ebben a konstrukcióban a hitelből megvalósítani kívánt beruházás, vagy a megvásárolni kívánt tárgyi eszköz nem feltétlenül kell, hogy a kölcsön fedezete legyen, miként azt bármilyen más hitel esetében láthatjuk. Ez rendkívül nagy mozgásteret nyújt a hitelfelvevőknek, főként, ha olyan eszköz megvásárlásában gondolkodnak, amelyet a klasszikus banki szabályok nem engednek hitelezni.

Széchenyi Mikrohitel GO!: változatos megvalósulási formák

A konstrukcióban előírtak szerint a hitelből többféle beruházási hitelcélt is megvalósíthatunk. A leggyakoribb finanszírozási célok közül, akár az alábbiakat is megvalósíthatjuk a Széchenyi Mikrohitel GO! segítségével:

  • immateriális javak beszerzése
  • ingatlan építés, vásárlás, fejlesztés
  • új vagy használt gép, berendezés, egyéb tárgyi eszköz beszerzése
  • szabadfelhasználású forgóeszköz beszerzés
  • hitelkiváltás

Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy a Széchenyi Mikrohitel GO! terméket abban az esetben tudjuk kizárólag igényelni, ha per-, teher- és igénymentes ingatlanfedezetet tudunk biztosítékként felajánlani a hitelnyújtó számáraSzakértő kollégáink segítséget nyújtanak abban, hogy céged számára is megtaláljuk az ideális hitelmegoldást.

 Ha kíváncsi vagy, hogy vállalkozásod hitelképes-e, használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés