Pénzügyi terv készítés vállalkozói hitelhez – nem olyan bonyolult!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 11.

Egy megalapozottan összeállított pénzügyi terv nem csak a vállalati hiteligénylés elengedhetetlen eleme, de segítséget nyújthat számodra abban is, hogy átlásd céged működését, feltérképezd a likviditás szempontjából kritikus időszakokat, tisztában légy a jövedelmezőséggel, egy új beruházás esetén annak jövedelem termelő képességével, és a megtérüléshez szükséges idővel.
Sok tulajdonos és cégvezető, akinek nem áll rendelkezésére cégen belül pénzügyes segítség, neki sem fut a feladatnak, pedig az korán sem olyan bonyolult! Összeszedtük azokat a főbb kérdéseket, melyek mentén könnyedén elkészíthető céged pénzügyi terve!

Egy egyszerűbb beruházási vagy forgóeszközhitel igénynél nem annyira összetett a képlet. A következő dolgokat kell átgondolnod és rögzítened a lenti sorrendben:

 1. Mennyibe kerül pontosan a beruházás… és mikorra készül el?
  A kapcsolódó kiadások milyen ütemezésben merülnek fel?
 2. A tervezett beruházás megvalósításához mekkora önerő áll rendelkezésedre, mekkora összegű hitelre lesz szükséged?
 3. Céged jelenlegi működése milyen költségekkel jár?
  Mennyi alapanyagot használsz fel és milyen értékben, mekkora a rezsiköltséged, mennyi bért fizetsz alkalmazottaidnak, stb.?
 4. A beruházás elkészültével milyen többletköltségeid generálódnak?
  Kell-e alkalmazottat felvenned, növekszik-e a rezsi-, esetleg a projekt elindításához kapcsolódó reklámköltséged, stb.?
 5. Milyen bevételed keletkezik a cég eddigi szokásos működéséből… és a beruházás elkészültével milyen többletbevételre számítasz?
  Ne felejts el kalkulálni azzal, hogy a beruházás elkészültével nem azonnal jelentkezik az abból származó bevétel!
 6. Haladóknak lehet számolni olyan tételekkel is, mint az általában 2%-os iparűzési adó (aminek a bevétel mínusz költségek – kivétel anyagköltség – az alapja), illetve a társasági adóval (amely 500 m Ft eredményig 10%-os, az afeletti összeg után azonban már 19%-os)
 7. A fentiek összegzésével levezetheted a társaság cash flowját, azaz pénztermelő képességét.
  Ez az alapja a banki kalkulációnak, mely során megállapítja a bank, hogy megtudja-e cégednek adni az igényelt hitelösszeget, és ha igen, milyen futamidő mellett.

A terv összeállításánál fontos, hogy az szakmailag alátámasztottan, a realitáson alapuljon. Általános jelenség, hogy a bevételeket hajlamosak túlbecsülni, a költségeket pedig alulbecsülni a tervezés során. Ne próbáljuk meg becsapni senkit, főleg ne saját magunkat azzal, hogy olyan bevételeket tervezünk például, melyek megvalósulása még bizonytalan, és azt is érdemes átgondolni, hogy a mostanában sikeresen kialkudott alacsony beszerzési árak mennyi ideig biztosítottak.

Mi adhat támpontot a korrekt terv elkészítéséhez?

 • Kiindulhatsz múltbéli adatokból, s azokat a várakozásokkal korrigáltan alkalmazhatod a jövőbeli tervszámokra vetítve, de
 • ha lehetőséged van rá, elemezheted a hasonló tevékenységű társaságok teljesítményét és számait is, és azokat figyelembe véve állíthatod össze terved.
 • 3 évnél hosszabb tervet nem érdemes készíteni, hiszen a mai turbulens gazdasági környezetben szinte lehetetlen ennél hosszabb távra pontosan tervezni, ezt a bankok sem várják el cégedtől.

Egy jól megalapozott pénzügyi tervvel elképzelésed lényegre törő bemutatása mellett jó benyomást kelthetsz minden banknál egy esetleges hiteltárgyalás elindításánál. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy te magad is átfogó képet kaphatsz cégeddel kapcsolatos elképzeléseid megvalósíthatóságáról, jövedelmezőségéről.

Amennyiben hitelfelvételt fontolgatsz, érdemes kitöltened alábbi formunkat is, ahol megtudhatod, hogy megfelel-e céged a Növekedési Hitelprogram alapvető előírásainak, hozzájuthatsz-e a fix 2,5%-os kedvezményes hitelhez, legyen szó akár beruházási, akár forgóeszközhitel igényről.


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.