Betöltés

Vállalkozói hitelek tízmillió forintos kérdése: fix, vagy változó kamatozás

szerző: Csányi Franciska
2018-07-19

Nem csak a lakossági hiteleknél kulcskérdés, hogy fix, vagy változó kamatozású hitelt válasszunk. A cégek által felvett, 8-10 éves futamidejű beruházási hiteleknél tízmilliós hatása lehet a jó döntésnek. 2,5% változó kamatozás, vagy 3,9% fix kamatozás: egy megtörtént esethez tartozó döntés szempontjait mutatjuk be. A piaci kamatszintek emelkednek, a tét egyre nagyobb… 

Kezdjük rögtön az aktuális példával

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk „a még mindig nagyon olcsó, de később ki tudja, meddig növekszik” változó kamat kontra „egy kicsit drágább, de a futamidő végéig fix kamatköltség” dilemmájához, a Bankmonitor egy aktuális hitel ügyletének konkrét banki ajánlatát szeretnénk bemutatni. (Természetesen a bank és az ügyfél konkrét megnevezése nélkül.)

Előzmények

Telephely vásárlás céljából 50 millió forintos önerő mellett 250 millió forint hiteligénnyel fordult egy egyébként jól menő, szanitereket forgalmazó cég a bankokhoz a Bankmonitor közreműködésével. Jól sikerült a tavalyi év, dübörögnek a lakásépítések, nagy az igény a különböző csempékre, kádakra, mosdókra. Szerencsésen összejött az önerő, jöhet a saját raktár és bemutató terem.

A hiteligénnyel több bankot is megkerestünk, kértünk tőlük változó kamatozásra és fix kamatozásra is ajánlatot. A legjobb beérkező ajánlat 9 éves futamidőre szólt, a következő kamatok mellett:

 • változó kamatozású ajánlat: 3 havi BUBOR (0,3%)+ 2,2% = összesen 2,5%
 • fix kamatozású hitel ajánlat: 3,9%

A különbség 1,4%pont, elég nagynak tűnhet, forintosítva 17,3 millió forint… elméletben. Na, de mire számíthatunk a valóságban? Tényleg megmarad ez a különbség, mennyivel fog nőni a változó kamat a BUBOR várható emelkedése miatt? Mit jelenthet ez tényszerűen?

Néhány információ a kamatszintek megítéléséhez

 • A 10 éves állampapír hozamszint a mai napon 3,3%, azaz a tulajdonosok effektív 0,6%pont kamatfelára (3,9%-3,3%), ami minimálisnak tekinthető, különösen a változó kamatozás esetén érvényesülő 2,1%ponthoz viszonyítva.
 • Az MNB legfrissebb jelentésében a következő években az inflációs várakozások a következők:
  • 2018 = 2,8%
  • 2019 = 3,1%
  • 2020 = 3,0%
  • Az MNB inflációs becsléséhez viszonyítva a hitel valós költsége fix kamatozás esetén (fixkamat-infláció) 0,9%-1,1%.
 • A fejlett világban megindult egy lassú kamatemelkedési folyamat:
  • az USA-ban ez egy egyértelmű trend,
  • Európában az EKB először a többlet likviditást szűkíti, majd ezt követően várható kamatemelés,
  • néhány regionális országban (pl. Csehország) az első kamatemelés már megtörtént.

9-10 éves hitel esetén irreális azt feltételezni, hogy a gazdaságban változatlanul fennmaradhat (teljes futamidő alatt) a 2,5% feletti negatív reálkamat (ma ugyanis ennyi a BUBOR – várható éves infláció értéke). A fentiek alapján mind a belső, mind a nemzetközi trendek fokozatos kamatemelkedést vetítenek előre.

Mekkora lehet a kamatemelkedés mértéke?

Az Euró alapkamata (EKB) a 2008-as válságot megelőzően átlagosan 3,7% volt, ha csupán annyit feltételezünk, hogy visszatér az euró alapkamata a válság előtti átlaghoz, akkor az +3,7%pontos emelkedés (amennyiben ez bekövetkezik, Magyarország alacsonyabb fejlettségi szintje miatt itthon ennél magasabb kamatemelkedés várható).

Reálkamat normál körülmények között rövid futamidőn is (3 hónapos BUBOR) 0%-0,5% közötti tartományban mozog. Ez alapján – illetve figyelembe véve az MNB inflációs becslését – a 3,5%-os BUBOR egy abszolút reális szcenárió középtávon (2-3 év).

Az érem túloldala, hogy az MNB jelenlegi vezetésének kiemelt célja a kamatszintek alacsonyan tartása.

A hitel felvételt követő egy év múlva bekövetkező +1%pont BUBOR emelkedéssel, plusz a második évforduló bekövetkező ugyanekkora mértékű kamatemelkedéssel már a változó kamatozású hitelre is azonos mértékű kamatot fizetnek ki a tulajdonosok!

A fentiekben leírtak miatt megítélésünk szerint +3%pont kamatemelkedéssel minimálisan érdemes számolni a következő 3-4 évben, bár erre vonatkozó stabil becslés nagyon nehezen adható. Ezen forgatókönyv esetén a fix kamatozású hitel egyértelműen előnyösebb a tulajdonosok számára.

Az elméleti 17,3 millió forintos különbség a változó kamatozás javára csupán egy tűnő pillanatnyi állapot. 

Ha szeretnél személyre szabott segítséget kérni céges hitelfelvételed fix vs. változó kamatozás dilemmájában, érdemes a Bankmonitor évtizedes tapasztalattal rendelkező kollegáinak segítségét kérni, akik mindennapos munkájuk kapcsán mindig friss információval és tudással rendelkeznek a banki hitelezési aktualitásokról.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Disclaimer:

A jövőbeni kamatok előrejelzése csak jelentős bizonytalanság mellett tehető meg. A fentiekben leírtak nem jelentenek garanciát semmilyen jövőbeli kamatszint bekövetkezésére. Számításaink a jövőbeli kimenetelek végiggondolásához készültek, önállóan azonban döntéshozatalra nem alkalmasak.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. cseri

  üdvözletem
  a kérdésem az, hogy a fogyasztóbarát, teljes futamidőre fix kamatozású hitelnél van-e bubor, van-e olyan apróbetűs rész a szerződésben, ami felülírhatja az amúgy fixnek tűnő törlesztőrészletet?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Cseri! A vállalkozói hiteles cikkhez tette fel a kérdést.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess ingatlanba 10 millió forintot?

2018. 11. 08.

10 millió forint sok pénz? Sajnos már nem, azok az idők elmúltak. Mégis nehéz összegyűjteni? Az nem vitás! De mit tegyél, ha már rendelkezésedre áll a pénz, és csak az...

Black Friday Reloaded – avagy az őrület újraindul

2018. 10. 30.

Már csak 3 hét és kezdődik az őrület! A Black Friday, a népszerű Fekete péntek nemsokára kopogtat az ajtónkon, és tömegek várják a jobbnál jobb akciókat. Mielőtt elstartolnak a versenyzők,...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.