Durva kamatemelkedés a céges hitelpiacon – A betétekre is jóval többet fizetnek a bankok

Durva kamatemelkedés a céges hitelpiacon – A betétekre is jóval többet fizetnek a bankok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-06 Frissítve: 2022-06-16
 

Meredeken drágultak márciusban is a vállalati forinthitelek. Ez, ha mérsékelten is, de már látszik az új kihelyezések alakulásán: folyamatosan csökken a forintban folyósított kisebb összegű kölcsönök volumene. Összességében ugyanakkor még nincs szó a vállalati hitelpiac lendületvesztéséről. Figyelemre méltóan felfelé törnek a vállalati forint betéti kamatok is. Ennek nyomán pedig erőteljesen nő az új betéti szerződések értéke az MNB frissen közzétett, márciusi kamatstatisztikái szerint.

Elképesztő ütemben emelkednek a vállalati hitelpiacon a kamatok. Márciusban az egy millió euróérték alatti forintszerződéseknél az éves átlagkamat elérte 7,48 százalékot, ami 1,1 százalékponttal magasabb a februárinál. Az ennél nagyobb összegű kölcsönöknél 1,14 százalékpontos emelkedés után 6,9 százalékra ugrott az átlagkamat. Tavaly márciusban még 2,72, illetve 1,9 százalék volt a két átlagérték az MNB által közölt adatok szerint.

Az eurohitelek drágulása jóval mérsékeltebb ütemben, de folytatódott márciusban. Az emelkedés mértéke a kisebb összegű (egy millió euró alatti) kölcsönöknél 0,3, a nagyobbaknál 0,61 százalékpont volt. Ennek eredményeként az átlagkamat márciusban elérte 2,19, illetve 2,43 százalékot. Egy évvel korábban még 1,76, illetve 2,01 százalék volt ez az érték.

Hirdetés

Hirdetés

Látszik a vállalati hitelpiacon a kamatemelkedés

Bár egyelőre nem lehet a vállalati hitelpiac lendületvesztéséről beszélni: a vállalati hitelállomány 2016 óta folyamatosan bővül, volumene meghaladja a tízezer milliárd forintot. Az elmúlt hónapok durva kamatemelkedése azonban már nyomot hagy egyes területeken. A kisebb összegű forinthiteleknél látványos például, ahogy a kamat emelkedésével mérséklődik az új szerződéses volumen.

Forrás: MNB

A márciusi adatokat böngészve a kamatemelés hatása tetten érhető a frissen kihelyezett devizahitelek volumenének növekedésében is. Márciusban több mint 60 milliárd forintnak megfelelő összegre kötöttek új eurohitel-szerződést. Ez az összeg februárban 23, tavaly márciusban alig több mint 50 milliárd volt.

Kormányzati döntéseket várnak a cégek
A vállalati hitelpiac, különösen a kis- és középvállalati hitelezés szempontjából a következő hetek legfontosabb kérdése, hogy folytatódnak-e a vállalkozásokat támogató állami programok. Egyebek mellett kérdés az, hogy megmaradnak-e a Széchenyi Kártya Program GO! nagyon kedvezményes termékei. Kell-e, és a igen, milyen változásokra számítani. Ezek ugyanis a jelenlegi feltételekkel június végéig érhetők el. 

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Öt százalékot közelítik a vállalati betéti kamatok

    Az infláció emelkedésének üteméhez képest érdemben lemaradva, de jelentősen nőttek a vállalati forintbetét kamatok is. Márciusban az átlagkamat már 4,82 százalék volt. Egy évvel korábban még 0,51 százalékos átlagkamat mellett helyezhettek el betétet a cégek a bankoknál. Februárban pedig 3,71 százalékon állt a ráta.

    Forrás: MNB

    Mínuszba fordult viszont márciusban az éven belüli euró betétszerződéseknél a kamat, márciusban mínusz 0,26 százalék volt, az egy évvel korábbi 0,02, illetve az idén februári 0,03 százalék után. Ezzel párhuzamosan az új szerződések értéke is csökkent az egy hónappal korábbihoz képest: 30,7 milliárd forintnak megfelelő összeg volt márciusban a februári 47,4 milliárd után. Bár ez még mindig a duplája a 2021 márciusi 15,6 milliárd forintnak megfelelő volumenhez képest.

    Hirdetés
    Hirdetés