Csökken a kamatplafon a vállalati hiteleknél

Csökken a kamatplafon a vállalati hiteleknél

Hirdetés
Hirdetés

Bő három héttel a bevezetést követően csökken a vállalati hitelekre vonatkozó önkéntes kamatplafon: november 2-től 11,5 százaléknál magasabb kamat mellett nem nyújtanak forgóeszközhitelt azok a bankok, amelyek csatlakoznak a kezdeményezéséhez. 

Az önkéntes kamatplafont – a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a bankszövetség támogatása mellett – a kezdeményezéshez csatlakozó kereskedelmi bankok 2023. október 9-től alkalmazzák. A Magyar Bankszövetség és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt hét végén tekintették át az eddigi tapasztalatokat, amelyről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) adott ki közleményt.

Jó tudni
Eddig 5 bank jelezte, hogy önkéntesen vállalja a 12 százalékos maximális kamatplafon alkalmazását a vállalati forgóeszközhitelekre vonatkozóan, ami mellett egy bank, az Erste, maximum 3 éves futamidővel hirdetett meg ennél jóval alacsonyabb kamat mellett egy konstrukciót. Ennek az eseti hitelnek a kamata évi fix 9,75 százalék.

Hirdetés

Hirdetés

Novembertől 11,5 százalék a kamatplafon

Az egyeztetésre azt követően került sor, hogy 3 év után először csökkent a jegybanki alapkamat, amely mértéke így a korábbi 13 százalékról 12,25 százalékra változott. Ezen döntéshez kapcsolódóan a bankok és a miniszter közötti egyeztetésen a korábbi változó kamatozású céges hitelekre vonatkozó kamatstop kivezetéséről és a nemrég bevezetett kamatplafonról is szó volt.

Az előbbit illetően a minisztérium közleménye megerősítette a kormány azon korábbi vállalását, hogy ennek felülvizsgálatára azt követően kerülhet majd sor, amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken. Az önkéntes kamatplafonról ugyanakkor a felek abban állapodtak meg, hogy november 2-től az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetében a mértéke 12 százalékról 11,5 százalékra mérséklődik. (A lakossági lakáscélú hiteleknél marad a maximálisan 8,5 százalékos THM szint.)

Mikor vezetik ki a kamatstopot?

A közlemény alapján arra tehát jó eséllyel számíthatnak a vállalkozások, hogy a kamatstop még jó pár hónapig védi majd a korábban változó kamatozással felvett hiteleiket. Az MNB megkezdte ugyan az alapkamat csökkentését, mi több, a vártnál nagyobbat (50 helyett 75 bázispontot) vágott, ám a döntés indoklásakor elhangzott az is, hogy körültekintően, adatvezérelt módon, az inflációs pálya és a kockázati megítélés függvényében hoznak döntést. Hozzátéve azt is, hogy „az infláció nem játék, nem dőlhetünk hátra!”

A jegybanki döntést követően megjelent elemzések alapján a többség az év végéig 11-10,5 százalék körüli jegybanki alapkamatot vár (az idén tehát várhatóan nem lesz még egyszámjegyű az alapkamat). Ennek alapján a kamatstop felülvizsgálatának megkezdése várhatóan a jövő évre tolódik.

Mennyivel lesznek olcsóbbak a forgóeszközhitelek?

A kamatplafon további csökkenése viszont szinte azonnal életbe lép: november első munkanapján az új folyósítású kölcsönokre vonatkozóan már a 11,5 százalék lesz érvényes. Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy itt önkéntes kamatplafonról van szó (a bankok döntése, hogy kínálnak-e ilyen kondíciók mellett hitelt vagy sem). Mindemellett pedig egyetlen hiteltípusra, a forgóeszközhitelekre vonatkozik a felső korlát (egyéb például folyószámla-, vagy beruházási hitelekre nem).

A fél százalékos csökkentés, ha nem is sok, de szemmel látható könnyítés: egy három éves futamidejű, 10 milliós hitelnél (ha a futamidő alatt a kamatszint nem változik) mintegy 80 ezer forinttal kevesebb kamatköltséget eredményez. Ennél a kedvezményes kamatozású, szintén forgóeszközfinanszírozásra igénybe vehető Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ évi fix 5 százalékos kamatával lényegesen kedvezőbb: 10 milliós hitelösszegre, 3 éves futamidővel a teljes kamatköltség 800 ezer forint alatt marad, amely a 11,5 százalékos piaci hitelhez képest (azt feltételezve, hogy ennek kamata a 3 év alatt nem csökken) majd’ 1 millió forinttal kevesebb.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Mindezzel együtt lehet olyan helyzet, amikor megéri a piaci hitelt felvenni még 11,5 százalékos kamat mellett is. Abban az esetben például, ha jelentős árengedménnyel tudna egy vállalkozás nagyobb árukészletet vásárolni és gyorsan kell a pénz. Több bank is rugalmasan folyósít ilyen hitelt.

  Egy 10 milliós árukészlet megvásárlása esetén 20 százalék árengedmény 2 milliós megtakarítást jelent, ez pedig alacsonyabb mint a 11,5 százalékos piaci hitel teljes futamidő alatt fizetett (1,77 milliós) kamatköltsége, amennyiben a kamatcsökkentés folytatódik ez utóbbi összeg még mérséklődhet is, ha a vállalkozás változó kamat mellett veszi fel a hitelt.

  Hirdetés
  Hirdetés