Csökken a kamatplafon a vállalati hiteleknél

Csökken a kamatplafon a vállalati hiteleknél
Hirdetés
Hirdetés

Bő három héttel a bevezetést követően csökken a vállalati hitelekre vonatkozó önkéntes kamatplafon: november 2-től 11,5 százaléknál magasabb kamat mellett nem nyújtanak forgóeszközhitelt azok a bankok, amelyek csatlakoznak a kezdeményezéséhez. 

Az önkéntes kamatplafont – a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a bankszövetség támogatása mellett – a kezdeményezéshez csatlakozó kereskedelmi bankok 2023. október 9-től alkalmazzák. A Magyar Bankszövetség és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt hét végén tekintették át az eddigi tapasztalatokat, amelyről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) adott ki közleményt.

Jó tudni
Eddig 5 bank jelezte, hogy önkéntesen vállalja a 12 százalékos maximális kamatplafon alkalmazását a vállalati forgóeszközhitelekre vonatkozóan, ami mellett egy bank, az Erste, maximum 3 éves futamidővel hirdetett meg ennél jóval alacsonyabb kamat mellett egy konstrukciót. Ennek az eseti hitelnek a kamata évi fix 9,75 százalék.

Hirdetés

Hirdetés

Novembertől 11,5 százalék a kamatplafon

Az egyeztetésre azt követően került sor, hogy 3 év után először csökkent a jegybanki alapkamat, amely mértéke így a korábbi 13 százalékról 12,25 százalékra változott. Ezen döntéshez kapcsolódóan a bankok és a miniszter közötti egyeztetésen a korábbi változó kamatozású céges hitelekre vonatkozó kamatstop kivezetéséről és a nemrég bevezetett kamatplafonról is szó volt.

Az előbbit illetően a minisztérium közleménye megerősítette a kormány azon korábbi vállalását, hogy ennek felülvizsgálatára azt követően kerülhet majd sor, amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken. Az önkéntes kamatplafonról ugyanakkor a felek abban állapodtak meg, hogy november 2-től az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetében a mértéke 12 százalékról 11,5 százalékra mérséklődik. (A lakossági lakáscélú hiteleknél marad a maximálisan 8,5 százalékos THM szint.)

Mikor vezetik ki a kamatstopot?

A közlemény alapján arra tehát jó eséllyel számíthatnak a vállalkozások, hogy a kamatstop még jó pár hónapig védi majd a korábban változó kamatozással felvett hiteleiket. Az MNB megkezdte ugyan az alapkamat csökkentését, mi több, a vártnál nagyobbat (50 helyett 75 bázispontot) vágott, ám a döntés indoklásakor elhangzott az is, hogy körültekintően, adatvezérelt módon, az inflációs pálya és a kockázati megítélés függvényében hoznak döntést. Hozzátéve azt is, hogy „az infláció nem játék, nem dőlhetünk hátra!”

A jegybanki döntést követően megjelent elemzések alapján a többség az év végéig 11-10,5 százalék körüli jegybanki alapkamatot vár (az idén tehát várhatóan nem lesz még egyszámjegyű az alapkamat). Ennek alapján a kamatstop felülvizsgálatának megkezdése várhatóan a jövő évre tolódik.

Mennyivel lesznek olcsóbbak a forgóeszközhitelek?

A kamatplafon további csökkenése viszont szinte azonnal életbe lép: november első munkanapján az új folyósítású kölcsönokre vonatkozóan már a 11,5 százalék lesz érvényes. Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy itt önkéntes kamatplafonról van szó (a bankok döntése, hogy kínálnak-e ilyen kondíciók mellett hitelt vagy sem). Mindemellett pedig egyetlen hiteltípusra, a forgóeszközhitelekre vonatkozik a felső korlát (egyéb például folyószámla-, vagy beruházási hitelekre nem).

A fél százalékos csökkentés, ha nem is sok, de szemmel látható könnyítés: egy három éves futamidejű, 10 milliós hitelnél (ha a futamidő alatt a kamatszint nem változik) mintegy 80 ezer forinttal kevesebb kamatköltséget eredményez. Ennél a kedvezményes kamatozású, szintén forgóeszközfinanszírozásra igénybe vehető Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ évi fix 5 százalékos kamatával lényegesen kedvezőbb: 10 milliós hitelösszegre, 3 éves futamidővel a teljes kamatköltség 800 ezer forint alatt marad, amely a 11,5 százalékos piaci hitelhez képest (azt feltételezve, hogy ennek kamata a 3 év alatt nem csökken) majd’ 1 millió forinttal kevesebb.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mindezzel együtt lehet olyan helyzet, amikor megéri a piaci hitelt felvenni még 11,5 százalékos kamat mellett is. Abban az esetben például, ha jelentős árengedménnyel tudna egy vállalkozás nagyobb árukészletet vásárolni és gyorsan kell a pénz. Több bank is rugalmasan folyósít ilyen hitelt.

    Egy 10 milliós árukészlet megvásárlása esetén 20 százalék árengedmény 2 milliós megtakarítást jelent, ez pedig alacsonyabb mint a 11,5 százalékos piaci hitel teljes futamidő alatt fizetett (1,77 milliós) kamatköltsége, amennyiben a kamatcsökkentés folytatódik ez utóbbi összeg még mérséklődhet is, ha a vállalkozás változó kamat mellett veszi fel a hitelt.

    Hirdetés
    Hirdetés