Kiterjesztik a kamatstopot a vállalkozói hitelekre – Folytatódik a Széchenyi Kártya Program

Kiterjesztik a kamatstopot a vállalkozói hitelekre – Folytatódik a Széchenyi Kártya Program

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-22 Frissítve: 2022-10-23
 

Három új gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be a kormány: kamatstopot vezetnek be a változó kamatozású vállalkozói hitelekre, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya Programot és gyármentő program indul. Előbbi kettő részleteit a szombat déli kormányinfón ismertették.

November 15-étől kamatstopot vezetnek be a változó kamatozású vállalkozói hitelekre is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére. Ezeknek a kölcsönöknek a kamata jellemzően a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz (a Buborhoz) kötött: ügyleti kamatuk Bubor plusz kamatfelár összegeként állapítják meg. Az elmúlt hónapokban a referenciakamat rendkívüli mértékben emelkedett, a 3 hónapos Bubor például már 16,69 százalékon jár. Ennek következményeként ezeknek a hiteleknek az ügyleti kamata 20-25 százalék, ami nem megengedhető Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által a kormányinfon elmondottak szerint.

Hirdetés

Hirdetés

Automatikusan életbe lép a kamatstop november közepén

A kormány a helyzetre reagálva ezen hiteleknél az ügyleti kamat megállapításakor figyelembe vett referencia értéket a június 28-i szinten rögzíti. (Ez az érték az adott napon a 3 hónapos Bubor esetében 7,77 százalék volt.) A hitel ügyleti kamata tehát június 28-i referenciaérték plusz a kamatfelár alapján határozzák majd meg a kamatstop életbe lépését követően. A részletszabályokon még dolgoznak, de a kamatstop november 15-én automatikusan életbe lép majd az érintetteknél (nem kell majd külön kérni) és 2023. júliusáig marad érvényben.

Az intézkedés a hitellel rendelkező hazai kisvállalkozások 40-45 százalékát érintheti a miniszter által elmondottak szerint: mintegy 60 ezer cég 100 ezer hitelszerződését. Ezek összértéke 2000 milliárd forint körüli összeget jelent.

Júliusig meghosszabbították a Széchenyi Kártya Programot

Lesz folytatása a Széchenyi Kártya Programnak is – közölte a miniszter. A kamat a jelenlegi 3,5 százalékról 5 százalékra emelkedik majd januártól, a jelenlegi kamatkörnyezetben ugyanakkor ez még mindig nagyon kedvező. A választható termékek köre is mérsékelten szűkül: a beruházási, a forgóeszköz-, a turizmus-, a mikrohitel-, az agrárhitel- és a folyószámlahitel marad meg. A későbbiekben részletezésre kerülő feltételek a mostani bejelentés szerint június végéig lesznek majd érvényben.

A kamattámogatást itt is a kormány vállalja majd át, a bankokat pedig ösztönözni fogják arra, hogy folytassák a programot. Ennek módjára vonatkozóan a miniszter egyelőre annyit közölt, hogy tárgyalnak a Magyar Bankszövetséggel arról, hogy a bankadó mértékét valamilyen formában a pénzintézetek hitelezési aktivitásához kötik majd.

Fontos
A Széchenyi Kártya Program Max hitelek az esztendő végéig 0,5-3,5 százalékos kamat mellett érhetőek el. Fontos azonban figyelni arra, hogy eddig az időpontig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezniük azoknak a vállalkozásoknak, akik ilyen kamatok mellett szeretnének hitel felvenni, amihez minél előbb el kell indítani a hitelkérelmeket. A gyors és zökkenőmentes hiteligénylést segíthetik a Bankmonitor szakértői. Nézd meg mennyi Széchenyi hitelt igényelhet a céged! Használd ehhez a Bankmonitor kalkulátorát!
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés
  Hirdetés