Vállalati hitel 5 százalékos kamattal – 2024-ben is folytatódik a Széchenyi Kártya Program

Vállalati hitel 5 százalékos kamattal – 2024-ben is folytatódik a Széchenyi Kártya Program
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-01
 

A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a Széchenyi Kártya Program termékei 2024-ben is változatlan feltételek mellett lesznek elérhetők a kis- és középvállalkozások számára – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

A kormány döntése értelmében jövőre is a 2023-ban érvényes feltételek és termékstruktúra marad érvényben, azaz a Széchenyi Kártya Program 2024-ben is a futamidő végéig évi fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a magyarországi kkv-k számára.

A kormány határozata szerint mintegy 1400 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásra nyílik lehetőség. Megmaradnak az idén is elérhető Széchenyi konstrukciók

 • a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel,
 • a Széchenyi Likviditási Hitel,
 • a Széchenyi Beruházási Hitel és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel,
 • a Széchenyi Lízing,
 • a Széchenyi Mikrohitel,
 • a Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető) és
 • az Agrár Széchenyi Kártya.

Hirdetés

Hirdetés

Kiszámítható, folyamatos finanszírozás

A Széchenyi Kártya Program már több mint két évtizede segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozását. Az indulása óta 440 ezer vállalkozás, mintegy 6100 milliárd forint értékben jutott kedvezményes forráshoz.

A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya MAX+ keretében eddig közel 42 ezer kérelmet fogadtak be, 1700 milliárd forint értékben, amelyből csaknem 1000 milliárd forintnyit tesz ki a már leszerződött ügyletek állománya. A források legnagyobb mértékben a kereskedelem, és gépjárműjavítás, az építőipar, a feldolgozóipar, a műszaki tevékenység, továbbá a szállítás és raktározás ágazatokba irányulnak a minisztérium közleménye szerint.

A bejelentés rendkívül jó hír a vállalkozásoknak. A Széchenyi Kártya Program jelenleg az egyetlen a kis- és középvállalkozások számára elérhető, a hitelcélok széles körére igényelhető kedvezményes program. A Széchenyi MAX+ konstrukciók vállalkozások által fizetett 5 százalékos ügyleti kamata kevesebb mint fele a piaci alapon elérhető hitelekének. A konstrukciókhoz emellett kezelési költség és díjtámogatás is kapcsolódik.

Széchenyi hitel
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 500 millió Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Zöld és digitális átalakulás

  A minisztérium témában kiadott hétfői közleménye Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert idézve kitért arra is, hogy a vállalkozásoknak kettős transzformációt kell végrehajtaniuk, azaz zölddé és digitalizálttá kell válniuk amellett, hogy tovább növelik hatékonyságukat és termelékenységüket.

  Nemrég Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot koordináló Kavosz Zrt. vezérigazgatója is beszélt egy konferencián arról, hogy ha a kormány és az Európai Bizottság is zöld jelzést ad, a Széchenyi Kártya Program akár kiterjesztett formában is folytatódhat jövőre. Ezt követően jött a hír, hogy az Európai Bizottság a Garantiqa Hitelgarancia Zrt közötti megállapodásnak köszönhetően új garanciaprogram segíti majd a magyar kis- és középvállalkozásokat. Ennek értelmében az InvestEU programon keresztül elérhető viszontgarancia-keret 1,5 milliárd eurónyi, azaz több mint 550 milliárd forintnyi hitelportfólió támogatását teszi lehetővé a zöld és digitális szektorokban működő kkv-k számára. Ehhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 1,049 milliárd euró, európai uniós viszontgaranciával rendelkező garanciakeretet biztosít a vállalkozások számára.

  Úgy tűnik, a vállalkozások számára elérhető kedvezményes forráshoz jutási lehetőségek a jövőben akár tovább bővülhetnek is. Érdemes tehát figyelni a bejelentéseket.

  Csökkent a kamatplafon és a kamatstop is védi még a cégeket

  Megnyugtató lehet a vállalkozások számára az a múlt héten bejelentett hír is, hogy a piaci forgóeszközhitelekre október 9-ével bevezetett önkéntes kamatplafon mértékének mérséklésében állapodtak meg a Magyar Bankszövetség és a gazdaságfejlesztési minisztérium képviselői. Eszerint november 2.-ától a kamatplafon 12 százalékról 11,5 százalékra csökken.

  Megerősítették továbbá azt is, hogy a a korábban (2022. november előtt felvett) változó kamatozású céges hitelekre vonatkozó kamatstop kivezetésének felülvizsgálatára azt követően kerülhet majd sor, ha a jegybanki alapkamat egyszámjegyűre csökken. (Az alapkamat a Magyar Nemzeti Bank októberi döntése alapján 12,25 százalékra csökkent. Az MNB három év után most mérsékelte először az irányadó rátát, 0,75 százalékponttal.)

  Hirdetés

  Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

  Hirdetés