Új garanciaprogram a kis- és középvállalkozásoknak zöld és digitális projektekre

Új garanciaprogram a kis- és középvállalkozásoknak zöld és digitális projektekre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-27
 

Az Európai Bizottság az a Gazdaságfejlesztési Minisztérium joggyakorlásában álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt közötti megállapodásnak köszönhetően új garanciaprogram segíti a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv) – közölte a minisztérium.

A programról a megállapodást hétfőn írták alá Brüsszelben. Ennek értelmében az InvestEU programon keresztül elérhető viszontgarancia-keret 1,5 milliárd eurónyi, azaz több mint 550 milliárd forintnyi hitelportfólió támogatását teszi lehetővé a zöld és digitális szektorokban működő kkv-k számára. Ehhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 1,049 milliárd euró, európai uniós viszontgaranciával rendelkező garanciakeretet biztosít a vállalkozások számára.

Az így rendelkezésre álló garanciaprogram olyan – a bankok által alapvetően kivételes esetben finanszírozott – beruházások megvalósítását teszi lehetővé, amelyek magasabb kockázatúak és hosszabb lejáratúak, ugyanakkor gazdasági és társadalmi hatásuk jelentős. A témáról kiadott közlemény idézte Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a garanciaprogram javítja a finanszírozáshoz való hozzáférést, így a beruházásokkal tovább javulhat a kkv-szektor termelékenysége, hatékonysága és versenyképessége, ezért a megállapodás aláírása fontos előrelépés a magyar gazdaság számára.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan segítik a vállalkozások finanszírozását a garanciaprogramok?

A vállalkozások finanszírozásának egyik kulcseleme, hogy rendelkezik-e az adott cég a bankok számára elegendő és megfelelő fedezettel a hitel biztosítékaként. Ez azonban sok esetben még akkor is gondot okozhat a cégek számára, ha fejlődnek, működésük nyereséges, bevételeik és a foglalkoztatottak száma évről évre nő.

Ilyen helyzetben jelent segítséget a hitelgarancia, ami lényegében a banki hitelek, kölcsönök és más pénzügyi termékek biztosítékaként nyújtott intézményi készfizető kezesség. Magyarán a hitelgarancia szervezet a hitelfelvevő vállalkozás nem fizetésének kockázatát vállalja át. Ez pedig azt jelenti, hogy az a cég is hitelhez juthat, amely enélkül nem kapna, sőt, adott esetben egy vállalkozás több hitelt kaphat, illetve olcsóbban (alacsonyabb kamat mellett).

A hitelgaranciának (a kockázat átvállalásának) persze ára van – ez a garanciadíj. A támogatott programokban ez a garanciadíj ugyanakkor rendkívül alacsony, mert a cég nem fizetésének kockázata mögött állami készfizető kezességvállalás (úgynevezett állami viszontgarancia) áll és adott esetben állami (költségvetési) díjtámogatás is kapcsolódhat hozzá. A kedvezményes hitelprogramokban (például a Széchenyi Kártya Programban) elérhető hitelek általában ilyen garancia mellett biztosított források.

Mennyi forrás lesz?

A hétfőn aláírt megállapodás a minisztérium közleménye szerint 550 milliárd forintnyi hitelportfólió támogatását teszi lehetővé. Ez az összeg figyelembe véve, hogy célzott (zöld és digitális projektekre) vehető igénybe jelentős volumennek értékelhető. (A Széchenyi Kártya Programban az idén az első félévben 1200 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek. Az elmúlt időszakban azonban érezhetően csökkent a hitelkereslet, különösen a beruházási hitelek iránt, amelyek volumene tavaly október óta 73 százalékkal csökkent, arányuk a folyósított hiteleken belül mindössze 10-12 százalék.)

A bejelentéshez kapcsolódóan érdemes emlékeztetni arra is, hogy Krizsán László, a Széchenyi Kártya Programot lebonyolító Kavosz Zrt. vezérigazgatója egy a napokban megtartott konferencián beszélt arról, ha a kormány és az Európai Bizottság is zöld jelzést ad, a Széchenyi Kártya Program akár kiterjesztett formában is folytatódhat jövőre.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A témához kapcsolódóan érdemes ugyanakkor felhívni a figyelmet arra is, hogy jelenleg a hitelcélok széles körére elérhetőek a Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók (a működés finanszírozásától a beruházásokig), egységesen évi fix 5 százalékos kamat mellett. Ezeket a feltételeket ugyanakkor az év végéig hirdették meg – arról, hogy konkrétan milyen konstrukciók érhetők majd el a jövő évtől, egyelőre nincs információ.

    Így azon cégeknek, amelyek a közeljövőben kedvezményes hitelt vennének fel, célszerű a hitelkérelmeket minél előbb elindítani, az év végi határidőig ugyanis aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezni, és a hitel előkészítése és elbírálása (hitelcéltól függően) akár 4-6 hetet is igénybe vehet.

    Hirdetés
    Hirdetés