Fontos határidő a kedvezményes hitel iránt érdeklődő cégeknek

Fontos határidő a kedvezményes hitel iránt érdeklődő cégeknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-23
 

A Széchenyi Kártya Programban jelenleg igényelhető MAX+ konstrukciók feltételeit az év végéig hirdették meg. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek évi fix 5 százalékos kamat mellett szeretnének hitelt felvenni mielőbb célszerű elindítani a hitelkérelmeket.

Bár a hitelkamatok az elmúlt hónapokban ereszkednek és biztató lehet a vállalkozások számára az is, hogy több bank is nyitottan fogadta a kormány önkéntes kamatplafonra vonatkozó kezdeményezését (erről itt és itt írtunk bővebben). Mindezzel együtt a jelenlegi piaci környezetben igazán olcsó forrás továbbra is csak a Széchenyi Kártya Programban érhető el a vállalkozások számára.

A most futó Széchenyi MAX+ konstrukciók feltételei ugyanakkor az év végéig érvényesek, és eddig az időpontig a vállalkozásoknak aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezniük. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitelkérelmeket mielőbb be kell nyújtaniuk a vállalkozásoknak, ezek elbírálása ugyanis hitelcéltól függően akár 4-6 hét, bonyolultabb konstrukcióknál – például a beruházási hiteleknél – ennél jóval hosszabb idő is lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit lehet nyerni a Széchenyi hitelekkel?

A Széchenyi MAX+ hitelkonstrukciók kamata a teljes futamidő alatt fix évi 5 százalék, és a hitelcélok széles körére vehető igénybe. Ez a kamat töredéke a jelenleg piaci alapon elérhető hitelekének – sokat takarít meg a vállalkozás, ha ezt a finanszírozási formát választja.

Egy 10 millió forintos, 3 éves futamidejű Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ forgóeszközhitel után a vállalkozás a teljes futamidő alatt 790 ezer forintot fizetne ki a bankjának kamatkiadásként. Ha egy ekkora összeget a 12 százalékos kamatplafonnal kínált piaci hitelből finanszírozna az a 3 év alatt 1,8 millió forintos kamatköltséget jelentene számára.

Még durvább a különbség, ha egyéb hiteleket vizsgálunk (az önkéntes kamatplafon csak a forgóeszközhitelekre vonatkozik). A Széchenyi Folyószámlahitel MAX+ esetén egy 10 millió forintos hitelkeretre, 80 százalékos éves átlagos keretkihasználás mellett évi 400 ezer forint kamatot fizet meg a cég. Ha ugyanez a keret piaci forrásból állna a rendelkezésére, akkor még 12 százalékos kamat mellett is évi egymillióval, 15 százalékos kamattal (és jelenleg még ez a reálisabb) 1,2 millió forinttal kellene számolnia.

Nem kérdés tehát, hogy azoknak, akik hitelhez szeretnének jutni érdemes megvizsgálni, kaphatnak-e Széchenyi hitelt. Ráadásul a határidőt figyelembe véve, mielőbb!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mennyi idő alatt juthat egy vállalkozás hitelhez?

    Ahhoz, hogy lássuk, miért nincs sok idő a késlekedésre, érdemes megismerni a bankok hitelbírálatának folyamatát. Akár kisebb (pár tízmilliós), akár nagyobb (több százmilliós) összegű hitelt szeretne a vállalkozás igényelni, a hitelbírálat jól elkülöníthető szakaszokra oszlik.

    Az előkészítés  a kérelem elbírálásához szükséges dokumentumok benyújtásáról szól. Az, hogy ez milyen hosszú attól függ, hogy rendelkezésre állnak-e ezek a dokumentumok a bankok számára megfelelő formában. Amit például egészen biztosan kérnek a bankok: a megelőző két üzleti év mérleg- és eredménykimutatásai és a folyó üzleti évi főkönyve. Ez utóbbinál a hitelkérelem benyújtása előtti negyedév zárásának is meg kell lennie. Emellett egészen biztosan szükség lesz NAV igazolásra, ha a hitelnek lesz ingatlanfedezete, ennek értékbecslésének is el kell készülnie.

    A hitelek odaítéléséről a bankok bíráló bizottságai döntenek. Az, hogy ennek a döntési szakasznak mennyi az időigénye függ a szükséges döntési szintek számától, a hitel bonyolultságától (egyszerűbb likviditási vagy összetettebb beruházási kölcsönökről van-e szó). Itt is sor kerülhet pótlólagos kimutatás bekérésére, ami szintén akár hetekkel is nyújthatja a folyamatot, abban az esetben, ha a kért dokumentummal cégünk nem rendelkezik.

    Ha a hitel odaítéléséről pozitív döntés születik: a szerződést elő kell készíteni, alá kell írni – ez a szerződéskötési időszak. Ennek időigénye ugyan csak pár nap, ám ezzel is kell számolni.

    A leírt szakaszokon egy vállalkozás egyszerű, kisebb és egyszerűbb hiteligény (folyószámla-, forgóeszközhitel) esetén néhány hét alatt átfut, bonyolultabb ügyletnél akár 3 hónapra is szükség lehet. Figyelembe véve, hogy az évből szűk két hónap áll rendelkezésre: nincs idő a késlekedésre!

    Lesz folytatása a Széchenyi programnak?

    Persze a Széchenyi Program bő két évtizede segíti a cégek finanszírozását, ám a feltételek folyamatosan változnak. A napokban tartott konferencián Krizsán László, a programot lebonyolító Kavosz Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt, hogy ha a kormány és az Európai Bizottság is zöld jelzést ad, a Széchenyi Kártya Program akár kiterjesztett formában is folytatódhat jövőre. Arról azonban, hogy ez konkrétan mit jelent majd, egyelőre nincs információ.

    Arra, hogy a jelenlegi, évi fix 5 százalékos kamatnál alacsonyabb szintre süllyedjen a kamat általánosságban kicsi ugyanakkor az esély. A vállalati hitelpiacon a kedvezményes forinthitelek és az euróhitelek dominanciája jellemző, főként a piaci forinthitelek rendkívül magas kamatai miatt. Az elmúlt hetek témát érintő szakmai vitáiban úgy tűnik abban minden érintett fél (a bankok, vállalkozások, kormányzat) egyetért, hogy a cél a piac normalizálódása lenne, amit nem segítene a kedvezményes termékek kamatának további csökkentése.

    Hirdetés
    Hirdetés