Kamatplafonon innen és túl – hogy reagálnak a bankok?

Kamatplafonon innen és túl – hogy reagálnak a bankok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-08
 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss közleménye felforgatta az állóvizet, a hét legforróbb témája kétségkívül a lakáscélú jelzáloghitelekre és a vállalati forgóeszközhitelekre érvényes kamatplafon bevezetése volt. Az események percről percre változnak, így összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. Zárkózz fel heti összefoglalónkból kedvenc kávéd társaságában!

Lakáshitel kamatplafon bevezetésére kérik a bankokat. Milyen hatása lehet ennek?

A hitelezés újraindítása, a gazdaság élénkítése céljából a Gazdaságfejlesztési Minisztérium önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a bankoktól. Ez alapján a bankok nem nyújthatnak egy bizonyos THM érték felett kölcsönt. Mely hiteltermékek érintettek? Milyen hatása lesz a banki versenyre és általában a hitelpiacra ennek a lépésnek? A Bankmonitor vezető elemzője járt utána a kérdésnek. 

Ezek a bankok csatlakoztak eddig a kamatplafonhoz

A pénteki hírek alapján néhány nagybank már biztosan csatlakozik az önkéntes kamatplafonhoz, így ők október 9-től nem kínálhatnak 8,5 százalékos THM feletti lakáshiteleket. Megnéztük, hogyan változik a hiteligénylők helyzete ezeknél a bankoknál egy konkrét hitelkonstrukció esetén.

Már most is van kamatplafon alatti áron lakáshitel

A Bankmonitor vizsgálata szerint a prémium ügyfelek jelenleg is kaphatnak a kamatplafonnál olcsóbban lakáshitelt, viszont átlagos jövedelemmel még jóval drágábbak az ajánlatok. Nagyon fontos lesz tehát, hogy kinek éri meg kivárni, a kamatplafon bevezetésével ugyanis több millió forint megtakarítható.

Mennyibe kerül a legolcsóbb lakáshitel 2023 októberében?

Bár néhány bank csökkentette lakáshitelei költségét, a legfrissebb, október hitelkamatok egyelőre nem hoztak valódi áttörést. A hiteligénylés előtt állóknak viszont a kamatplafon miatt is érdemes résen lenni, hiszen ez gyors átárazódást hozhat a pénzintézeteknél, amely a napokban körvonalazódik. Mutatjuk, melyek most a legolcsóbb lakáshitelek a bankoknál, és hol állnak a hitelkamatok a kamatplafonhoz képest.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés